Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

”Får ledningen ge mig munkavle?”

Arbetsrätt
Text: Redaktionen
Publicerad
Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat

Fråga: Jag har en kanske lite udda fråga. Kan ledningen förbjuda sina chefer (och medarbetare) att uttala sig om arbetsplatsen i media? Företaget där jag är avdelningschef har uppmärksammats både lokalt, men även över landet, i samband med ett arbetsmiljöproblem hos oss som varit rätt uppseendeväckande.

Jag har blivit belagd med munkavle från vår kommunikationsavdelning och tillsagd att göra detsamma med min personal. Kan man göra så? / Peter

Läs också: Ska jag anställa min expojkvän?

Svar: Som anställd i privat verksamhet har du en långtgående lojalitetsplikt gentemot din arbetsgivare. Lojalitetsplikten innebär bland annat att du har en tystnadsplikt om arbetsgivarens verksamhet och du har inte rätt att prata illa eller kritisera din arbetsgivare öppet, vilket inkluderar att prata med media.

Först om arbetsgivaren inte lyssnar på kritiken kan den anställde – om det rör allvarliga händelser – vända sig till relevant myndighet och eventuellt media. En arbetsgivare kan alltså erinra om lojalitetsplikten och tystnadsplikten och i princip belägga sin personal med ”munkavle”.

Läs också: Suad Ali: Våga tänka om – nu!

Statligt anställdas möjligheter att kritisera sin arbetsgivare är något större eftersom staten inte får efterforska vem som lämnat ut information i media.

Riksdagen har den 8 juni 2016 antagit en ny lag (med det smidiga namnet Lag (2016:749) om särskilt skydd mot repressalier för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden, vilken träder i kraft den 1 januari 2017).

Den lagen ger ingen utvidgad rätt för anställda att tala med myndigheter eller media men ger ett skydd mot repressalier.

/ Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat och delägare advokatfirman Vinge

Läs också: 5 vanor du bör undvika som ledare

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden