gerger
Magdalena Gerger.

”Det tog tid att bli kär i jobbet”

Vad har Häagen-Dazs, Nescafé och Systembolaget gemensamt?

Förutom att samtliga varumärken handlar om att äta eller dricka har de också haft Magdalena Gerger, vd för Systembolaget, som chef.

Men trots en framgångsrik karriär med flera tunga chefsposter på lika tunga företag har Magdalena Gerger inte varit speciellt målmedveten, om man ska tro henne själv. Åtminstone inte i början av sin karriär. Det är först de senaste 15 åren som hon har arbetat med tydliga och ambitiösa mål.

Läs också: ”Vi måste våga dela våra misslyckanden”

En anledning till att det tog så lång tid är att hon inte riktigt har vetat vad hon har velat göra.

”Jag hade provat på flera olika saker, men jag hade inte blivit kär i någonting. Jag kände inte att ’det här är min passion, det här vill jag göra’”, berättar hon.

När Magdalena Gerger väl började arbeta med tydliga mål bestämde hon sig bland annat för att ta på sig styrelseuppdrag. Och inte vilka styrelseuppdrag som helst. Ett av de första sammanträdesrum hon hamnade i var hos Ikea, där Ingvar Kamprad satt på en av de andra stolarna.

Arbetet med honom bekräftade hur värdefullt det är att ha en tydlig riktning i arbetet.

”Det var ju fantastiskt. Oerhört lärorikt. Det går inte att ta miste på vart han är på väg och vad han brinner för. Det smittar av sig. Ingen är oberörd.”

Läs också: Så hanterar du rasism på jobbet

En annan sak som hon tog med sig från åren på Ikea är hur viktigt det är att vara konkret och att inte krångla till saker i onödan.

”Kalla en spade för en spade, och se till få saker gjorda. I den miljön är papperstigrar inte värda någonting. Sedan ska det vara bra och rätt lösningar, men där fanns ingen glamour kring fina konsulter”, säger Magdalena Gerger.

Förutom att jobba med mål och att vara konkret håller hon relationer högt i sin karriär. Det fick hon lära sig under en turbulent tid som chef på företaget Tampax när det köptes upp av Procter and Gamble.

”Det spelade ingen roll om allt annat var på plats om vi inte hade goda relationer, så det har jag burit med mig sedan dess. Mycket annat kan man tro är viktigt, att man har verktyg här eller fina resultat där. Men vad det hänger på i slutändan är konstruktiva och bra relationer.”

Hon är också mån om att både hon själv och personalen ska må bra. I hennes eget fall innebär det bland annat att träna och att sätta av tid för vänner.

”Det är lite som de säger på flygplanet när de går igenom säkerhetsinstruktionerna: sätt på dig din egen syrgasmask och se till att du mår bra själv. Det där är A och O. Jag kan inte bara komma till jobbet och tanka av, jag måste fylla på också. Och jag utgår från att alla andra runt omkring mig har samma behov”, säger Magdalena Gerger.

Läs också: Ebba Blitz karriärtips: Våga släppa taget

Träningen har för övrigt alltid varit en viktig del av hennes liv. Som ung drömde hon om att arbeta som tränare inom idrotten, något hon till viss del också kom att förverkliga. I 20-årsåldern jobbade hon bland annat som skidlärare i Österrike innan hon började på Handelshögskolan i Stockholm.

När det gäller framtiden har hon däremot inte så många karriärmässiga mål kvar att förverkliga.

”Jag kommer nog att ta upp min internationella erfarenhet igen framöver, till exempel som styrelseledamot i internationella bolag. Men den brantaste karriärkurvan är nog bakom mig i och med att jag redan har lagt till styrelseuppdrag och är vd för en verksamhet av den här magnituden. Jag har inga andra gigantiska lappkastdrömmar.”

Men om hon trots allt skulle byta karriär helt vet hon vad som skulle ligga nära till hands:

”Fotografering har jag alltid flörtat med. Jag fotograferar massor och gör filmer och håller på, så det skulle jag gärna göra mer av. Vad kommer det ifrån? Det är nog min nyfikenhet, att fånga det som finns där ute”, säger Magdalena Gerger.

Magdalena Gergers fyra karriärtips

1 Sätt tydliga och ambitiösa mål utifrån den nytta du eller bolaget vill skapa. Utgå från en ärlig analys av nuläget och var ni befinner er i dag.

2 Skapa en sund och självkritisk miljö där dina medarbetare får prata fritt. Vad fungerar mindre bra? Vad har du missat som går att förbättra?

3 Se till att ha bra relationer med dina medarbetare och människorna runt omkring dig. Det spelar ingen roll om allt annat finns på plats om inte relationerna är goda.

4 Ta hand om dig själv och företagets personal så att ni känner er sunda och trygga. Sätt av tid för sådant du vet att du själv mår bra av.

Missa inte: Checklista för utvecklingssamtal och medarbetarsamtal

Relaterade artiklar

intervjua
Karriär

Så sticker du ut på intervjun – 5 knep

Drömjobbet är inom räckhåll. Men den som intervjuar har tankarna på annat håll. Här är 5 knep för att fånga uppmärksamheten och visa varför du ska få jobbet.

Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
millenial
Karriär

Undersökning: Unga anställda frilansar alltmer

Skulle du anställa någon som samtidigt tänker jobba för andra och dessutom är öppen med sina planer på att starta eget inom överskådlig framtid? Det kan vara värt att fundera på. Data från Linkedin visar nämligen att allt fler, framför allt unga, frilansar vid sidan av sitt heltidsjobb.
karriar-6
Karriär

Bota dina tvivel – våga ta steget till nytt jobb

Har du bestämt dig dig för att byta jobb eller bransch, men övermannats av tvivel? Innan du låter tvivlen ta över kan det vara klokt att ta ett kliv tillbaka och få perspektiv på situationen.
jeans
Karriär

Så tycker anställda om jeans på kontoret

Den klassiska kontorskostymen har blivit till ett par jeans – men det finns gränser för vad som är acceptabelt. Så kan attityderna till rätt kläder på jobbet sammanfattas, enligt en ny undersökning.
afvd
Karriär

Manligt nätverk ska locka fler kvinnor

Anställda i tekniktunga branscher är till stor del är män. Det är något ÅF:s vd Jonas Wiström vill ändra på, och snabbt ska det gå. Metoden: Ett manligt nätverk med en enda fråga på agendan.
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
lonen
Karriär

Så förhandlar du din nästa lön

Som chef sätter du andras lön. Men hur bra är du på att förhandla din egen? När du byter jobb eller tjänst har du en gyllene möjlighet att förbättra dina villkor. Ta den.