Det här är phubbing – och så påverkar det arbetsmiljön

Hört talas om phubbing? Nu har forskare vid Göteborgs universitet börjat undersöka hur phubbing påverkar den sociala arbetsmiljön.

Arbetsmiljö
Publicerad

Phubbing kallas det när vi håller på med våra mobiltelefoner framför andra människor i samma rum. Det är en sammansättning av engelskans phone och snubbing som betyder nonchalera eller avvisa.

Tidigare forskning visar att när vi är upptagna av våra telefoner kan det få människor att känna sig utestängda och utanför. Och det påverkar våra relationer negativt och stör kommunikationen.

Nu har forskare vid Göteborgs universitet börjat undersöka hur phubbing påverkar den sociala arbetsmiljön och sett att det finns ett samband. Framför allt hos äldre personer.

”Yngre använder sina telefoner mer och har färre åsikter om det. Det är givet och självklart att använda telefonen. De äldre har mer åsikter av typen ’jag minns tiden när vi pratade med varandra’”, säger Sara Thomée, lektor på psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet.

De negativa effekterna var dock inte så stora som de befarat, varken riskmässigt eller socialt.

”Det var självklart att man fokuserade på arbetsuppgiften i riskfyllda moment. Vi ser inte heller att det har tystnat i personalrummen. Folk pratar fortfarande med varandra men telefonen finns med. Man kanske först kollar av telefonen och sedan pratar”, säger Sara Thomée.

Forskningsprojektet utvidgas nu till att omfatta 4 000 yrkesverksamma personer för att få en tydligare bild av sambanden mellan phubbing och arbetsmiljön, säger Sara Thomée till tidningen Allt om arbetsmiljö.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden