Därför ska du sluta skriva att-göra-listor

Hälsa
Text: Calle Fleur
Publicerad
Skrivbordsstök. Foto: Calle Fleur

Är du som jag? Fyller du ditt skrivbord med slarvigt hoprafsade att-göra-listor, som du försöker bocka av men aldrig riktigt lyckas med (eftersom vissa punkter skulle ta månader att genomföra och egentligen kräver noggrann planering)?

Nu är det dags att tänka om och tänka rätt! I alla fall enligt ledarskapsexperten Daniel Markovitz, som i en artikel på HBR.org listar några fundamentala problem med att-göra-listor. Några exempel:

– Våra hjärnor hatar när vi har många bollar i luften. Ju färre valmöjligheter vi har, desto bättre. Alltså: Den där långa listan på ditt skrivbord är inte ett effektivt arbetsredskap. Den paralyserar din hjärna istället.

– Du älskar att stryka de simpla punkterna på din lista. Anledningen är att din hjärna belönar dig: Dopaminnivåerna i hjärnan stiger när du slutför en uppgift. Problemet är att de mer komplexa punkterna på listan riskerar att förbli oavbockade.

– Punkter på en lista saknar sammanhang: Allt som beskrivs med tre-fyra ord ser ungefär lika svårt ut. Verkligheten är förstås annorlunda. Därför är det inte konstigt att du väljer de enkla uppgifterna framför de viktiga (och ofta svåraste).

Vad ska man göra istället då? Daniel Markovitz lösning är att ”leva i din kalender”. Det vill säga: Bedöm hur lång tid uppgifterna på din lista kommer ta och flytta över dem till din kalender. Planera och sätt upp tydliga, realistiska deadlines.

Din hjärna kommer att tacka dig.

Läs hela artikeln här: To-do-lists don’t work (HBR.org)

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.