En ung kvinna står med armarna i kors framför en grupp med kollegor.

”Dagens unga vill leda sig själva”

I boken Aktivt självledarskap utmanar ledarskapsexperten och organisationskonsulten Anna Tufvesson läsaren till självinsikt. Det, menar hon, är grundbulten i självledarskapet. 

Varför har självledarskap blivit så populärt? 

”Av flera skäl. Inom offentlig sektor fokuserar man allt mer på tillitsbaserad ledning och det kräver bland annat ett aktivt självledarskap. Generellt pratar vi mycket om komplexitet och förändringshantering och här är självledarskap viktigt. Dessutom är det en generationsfråga. Dagens unga förväntar sig att få bedriva ett aktivt självledarskap. Ska vi jobba hemifrån är det också viktigt att kunna leda sig själv.” 

Men vad är egentligen självledarskap? 

”Det är förmågan att leda dig själv dit du vill, att du
gör medvetna val för att nå dina mål och åstadkomma förväntade resultat. Men när självledarskap används utan eftertanke finns också en risk att chefer säger att ’på den här arbetsplatsen praktiserar vi självledarskap’ och därmed backar från sitt eget ledarskapsansvar. Så får det absolut inte bli.” 

Hur är det tänkt att boken ska användas? 

”Självledarskap är mycket av ett förebyggande arbete. När tillvaron skaver eller du hamnar i en konflikt ställs saker på sin spets. Har du då jobbat med din självkännedom, har du också förmågan att leda dig själv. Boken innehåller många övningar och jag ser det som en arbetsbok som kan användas i en bokcirkel på arbetsplatsen. Genom att prata om de här sakerna lär vi känna varandra på djupet. Det är ett sätt att bygga psykologisk trygghet i gruppen och då presterar vi bättre tillsammans.” 

sja%cc%88lvledarskap-webb2

Läs också: 7 steg till självledarskap för ditt team

Fem personer i ett kontorsrum

Läs också: Gott självledarskap ger goda chefer

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

fredrik-webb
Ledarskap

Jobbsökanden tar för givet att chefen ska vara bra

Hur stor roll spelar du som chef för en arbetssökande? När kandidater fått svara på vilken fråga som är viktigast under rekryteringsprocessen uppger allt färre att en bra chef är det mest avgörande. Men siffrorna är inte allt, det handlar snarare om att allt fler tar för givet att chefen är bra, säger Fredrik Hillelson, vd och grundare för Novare som gjort undersökningen.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
davos-sajt_intervjuperson
Ledarskap

Fem lärdomar från ledarskapseliten

Nu är Världsekonomiskt forum igång, den årliga internationella konferensen där ledarskapseliten sätter agendan. Här är lärdomarna du kan ta med dig som chef.

Till vänster: en övervakningskamera och ett folkhav. Till höger: En kvinna på ett kontor med munskydd på sig.
Ledarskap

Hybridbråk och metavärldar – här är ditt chefsår 2022

Nytt år, nya utmaningar i ditt ledarskap. Vad behöver du ta tag i 2022? En hel del, visar det sig i Chefs framtidsspaning. Men misströsta inte – det här kan bli riktigt spännande!

En kvinna i gul kavaj sitter framför en laptop i soffan och gäspar.
Ledarskap

Trendspaning: Snart dags för avatarer på morgonmötena

Avatarer på de digitala mötena och initiativ som för människor samman – det är några av de trender vi ser inför det kommande året. 

Fyrverkerier mot en mörk himmel.
Ledarskap

Topplistan: De 10 mest lästa artiklarna på chef.se 2021

Kan du ha missat några av guldkornen på chef.se? Spana in vår lista på årets mest lästa artiklar på sajten.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Annemarie Gardshol står utomhus en vinterdag.
Ledarskap

PostNords koncernchef: ”Det fanns en enorm revanschlystnad”

Jätteförluster, rekordlågt förtroende och oro internt. Annemarie Gardshol, koncernchef på PostNord, tog till en diamantformad ledarskapsmetod för att vända det tuffa läget.”Jag möttes av en enorm revanschlystnad i organisationen när jag började”, berättar hon i podden Chef Dilemma.