Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Jag var en tjuv – därför fick jag sparken”

”Samla hela personalen. Nu! Omedelbart”, sa hovmästaren till en av servitriserna medan han föste mig framför sig in mot köket. Jag hade bönat och bett. Jag hade bett om ursäkt och var beredd att packa ihop och gå. Utan lön.

Jag darrade och stammade. Men han gav sig inte. Här skulle statueras exempel. Här skulle alla få se vad som hände om man gjorde fel. Här skulle jag få bära skammen omgiven av alla mina arbetskamrater.

”Vi har en tjuv ibland oss”, sa hovmästaren dramatiskt och lät blicken vandra över kockar och kallskänkor som stod med nedslagna blickar. Obehaget gjorde rummet kvavt och luften tjock.

Jag hade varit glad och stolt när jag hade fått jobb på det anrika Wärdshuset som låg mitt emot den glasskiosk som jag jobbat i sedan jag var tretton. Där hade det ingått att vi fick bjuda våra kompisar på glass då och då.

Jag borde ju ha förstått att samma frihet inte skulle råda på den tjusiga restaurangen där den tyske hovmästaren styrde med järnhand och där hierarkin i köket var stenhård och jag var allra längst ner. Den som hanterade potatissalladen. Som var stelnad när man kom på morgnarna och som det var min uppgift att piffa till (ta bort översta lagret och blanda ut resten med lite ny majonnäs).

Jag var assistent till kallskänkan. Och när min pojkvän kom på besök smugglade jag ut en tallrik med lite potatissallad och några skivor rostbiff till honom och hans kompis. Och precis i samma ögonblick som jag gav dem tallriken kom hovmästaren tillbaka från sin rast och upptäckte mig.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Självklart gjorde han rätt som sparkade mig. Självklart gjorde jag fel. Jag var bara 16 år, men jag borde ju ha fattat att det inte var okej. Men sättet! Skammen! Den offentliga skammen. Känslan av att stå där framför alla. Alla rädda, som inte vågade säga något. Någon mumlade att jag hade gjort ett bra jobb och borde få en ny chans. Då fullkomligt röt hovmästaren:

”Det förstår ni väl att vi inte kan ha en tjuv här! Ett sånt här beteende kommer att straffas. Du ska ut härifrån nu. Och du kommer inte att få ut din lön.”

Det var alldeles tyst omkring mig när jag knölade ner min jacka i bagen och flydde därifrån. Jag orkade inte ens sätta mig på min cykel utan ledde den hem medan tårarna rann och skammen och förödmjukelsen brann i mig. När jag kom hem klarade jag inte att berätta för mamma. Jag kände att jag skämt ut henne också. Men hon såg så klart att något hade hänt och jag var så tacksam att hon inte blev arg. Hon sa att jag gjort fel. Men att det hade han också. Så som han hade agerat får man inte göra.

cissi_nysomchef1

Läs också: Cissi Elwin: ”Alla chefer såg så ledsna och tyngda ut”

De flesta som blir uppsagda får sluta av helt andra skäl än jag fick. Men oavsett omständigheterna ut­löser det en kris hos den som drabbas. Uppsägningarna har under senaste tiden ökat. Och för chefer som har blivit av med jobbet är just känslan av skam många gånger extra stor. I det här numret får du träffa Åsa Forsgren som berättar hur hon kände och tänkte när hon blev av med sitt jobb och hur hon tagit sig vidare. Och läs också psykologens råd om hur du kan hantera krisen utan att hamna i en depression.

Tips: Överraskande konst!

Tyra Kleen, La Femme,1896,©Riddarhuset.

Äntligen kom jag iväg på den fantastiska Hilma af Klint-utställningen på vackra Millesgården på Lidingö i Stockholm. Och även om jag älskar hennes målningar och det var stort att se dem i verkligheten, var det hennes kollega Tyra Kleen som gjorde starkast intryck. En kvinnlig äventyrare och pionjär som reste över hela världen, intresserade sig för kultur i både Asien och Sydamerika och hade utställningar i Paris. En sökare vars symbolladdade teckningar och målningar verkligen grep tag i mig. Gå och se, alla som får chansen!

poddpremia%cc%88r
Nytt avsnitt

Chef Dilemma

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I senaste avsnittet möter Cissi Elwin Microsofts vd Hélène Barnekow. Finns där poddar finns.

Relaterade artiklar

linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Nu behövs episka ledare”

Stunden för episkt ledarskap är här. Omfamna krisen och var den bästa ledaren du någonsin varit, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.

Få skräddarsydd spetskompetens på plats på tre månader. Michael Egnell på Experis Academy förklarar hur. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis Academy

Här är företagens nya snabbväg till spetskompetens

Rekrytering, intensivutbildning och introduktion – på bara tre månader.
”De som kommer från oss blir produktiva från dag ett”, säger Michael Egnell på Experis Academy.

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Även de högsta cheferna balanserar på slak lina”

Hur leder man i en tid av alltfler och alltmer omvälvande förändringar? I sin nya krönika berättar Cissi Elwin om sina största utmaningar just nu och hur hon gör för att lära sig av de bästa.

linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Hur ser din energikalkyl ut?”

Hur stort ansvar tar du över din egen energikalkyl? Går den ihop? Och om inte, vilka konsekvenser får det för din livsglädje, din hälsa, dina nära relationer, dina medarbetare och era resultat? Det skriver Linda Waxin om i sin första krönika för Chef – och ger dessutom några tips på hur du kan få det att fungera.

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Vi blir fula av stressen”

Vi blir fula av stressen. Fula mot oss själva, fula mot andra. Därför är mitt nyårslöfte för hela decenniet att VÄGRA stressen, skriver Cissi Elwin.
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Säg som det är – du jagar status”

Vi människor är av naturen lata och söker därför den snabbaste vägen för att öka vår status. Det förklarar varför vettiga människor tappar huvudet för att låtsas som om de är nära vän med en välkänd person i sociala medier, skriver Per Grankvist i sin krönika.
Carina Kjellberg, Nordenchef på Dechra Veterinary Products, stärker sitt ledarskap med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Exective MBA

”Här hittar du din egen väg som chef”

Carina Kjellberg stärker sitt ledarskap, på både djupet och bredden. ”Det är som att bygga lager efter lager av muskler på ett skelett”, beskriver hon Executive MBA-utbildningen på Stockholms universitet.
Ishtar Touailat
Krönikor

Ishtar Touailat: ”Våga sticka ut hakan”

För ett tag sedan träffade jag en fantastisk ung tjej. Hennes föräldrar antydde under vårt samtal att de var lite oroliga för att hon inte riktigt ”passade in”.