Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Jag var en tjuv – därför fick jag sparken”

”Samla hela personalen. Nu! Omedelbart”, sa hovmästaren till en av servitriserna medan han föste mig framför sig in mot köket. Jag hade bönat och bett. Jag hade bett om ursäkt och var beredd att packa ihop och gå. Utan lön.

Jag darrade och stammade. Men han gav sig inte. Här skulle statueras exempel. Här skulle alla få se vad som hände om man gjorde fel. Här skulle jag få bära skammen omgiven av alla mina arbetskamrater.

”Vi har en tjuv ibland oss”, sa hovmästaren dramatiskt och lät blicken vandra över kockar och kallskänkor som stod med nedslagna blickar. Obehaget gjorde rummet kvavt och luften tjock.

Jag hade varit glad och stolt när jag hade fått jobb på det anrika Wärdshuset som låg mitt emot den glasskiosk som jag jobbat i sedan jag var tretton. Där hade det ingått att vi fick bjuda våra kompisar på glass då och då.

Jag borde ju ha förstått att samma frihet inte skulle råda på den tjusiga restaurangen där den tyske hovmästaren styrde med järnhand och där hierarkin i köket var stenhård och jag var allra längst ner. Den som hanterade potatissalladen. Som var stelnad när man kom på morgnarna och som det var min uppgift att piffa till (ta bort översta lagret och blanda ut resten med lite ny majonnäs).

Jag var assistent till kallskänkan. Och när min pojkvän kom på besök smugglade jag ut en tallrik med lite potatissallad och några skivor rostbiff till honom och hans kompis. Och precis i samma ögonblick som jag gav dem tallriken kom hovmästaren tillbaka från sin rast och upptäckte mig.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Självklart gjorde han rätt som sparkade mig. Självklart gjorde jag fel. Jag var bara 16 år, men jag borde ju ha fattat att det inte var okej. Men sättet! Skammen! Den offentliga skammen. Känslan av att stå där framför alla. Alla rädda, som inte vågade säga något. Någon mumlade att jag hade gjort ett bra jobb och borde få en ny chans. Då fullkomligt röt hovmästaren:

”Det förstår ni väl att vi inte kan ha en tjuv här! Ett sånt här beteende kommer att straffas. Du ska ut härifrån nu. Och du kommer inte att få ut din lön.”

Det var alldeles tyst omkring mig när jag knölade ner min jacka i bagen och flydde därifrån. Jag orkade inte ens sätta mig på min cykel utan ledde den hem medan tårarna rann och skammen och förödmjukelsen brann i mig. När jag kom hem klarade jag inte att berätta för mamma. Jag kände att jag skämt ut henne också. Men hon såg så klart att något hade hänt och jag var så tacksam att hon inte blev arg. Hon sa att jag gjort fel. Men att det hade han också. Så som han hade agerat får man inte göra.

cissi_nysomchef1

Läs också: Cissi Elwin: ”Alla chefer såg så ledsna och tyngda ut”

De flesta som blir uppsagda får sluta av helt andra skäl än jag fick. Men oavsett omständigheterna ut­löser det en kris hos den som drabbas. Uppsägningarna har under senaste tiden ökat. Och för chefer som har blivit av med jobbet är just känslan av skam många gånger extra stor. I det här numret får du träffa Åsa Forsgren som berättar hur hon kände och tänkte när hon blev av med sitt jobb och hur hon tagit sig vidare. Och läs också psykologens råd om hur du kan hantera krisen utan att hamna i en depression.

Tips: Överraskande konst!

Tyra Kleen, La Femme,1896,©Riddarhuset.

Äntligen kom jag iväg på den fantastiska Hilma af Klint-utställningen på vackra Millesgården på Lidingö i Stockholm. Och även om jag älskar hennes målningar och det var stort att se dem i verkligheten, var det hennes kollega Tyra Kleen som gjorde starkast intryck. En kvinnlig äventyrare och pionjär som reste över hela världen, intresserade sig för kultur i både Asien och Sydamerika och hade utställningar i Paris. En sökare vars symbolladdade teckningar och målningar verkligen grep tag i mig. Gå och se, alla som får chansen!

poddpremia%cc%88r
Nytt avsnitt

Chef Dilemma

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I senaste avsnittet möter Cissi Elwin Microsofts vd Hélène Barnekow. Finns där poddar finns.

Relaterade artiklar

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Vi blir fula av stressen”

Vi blir fula av stressen. Fula mot oss själva, fula mot andra. Därför är mitt nyårslöfte för hela decenniet att VÄGRA stressen, skriver Cissi Elwin.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist:
”Säg som det är – du jagar status”

Vi människor är av naturen lata och söker därför den snabbaste vägen för att öka vår status. Det förklarar varför vettiga människor tappar huvudet för att låtsas som om de är nära vän med en välkänd person i sociala medier, skriver Per Grankvist i sin krönika.
Ishtar Touailat
Krönikor

Ishtar Touailat: ”Våga sticka ut hakan”

För ett tag sedan träffade jag en fantastisk ung tjej. Hennes föräldrar antydde under vårt samtal att de var lite oroliga för att hon inte riktigt ”passade in”.
pergran
Krönikor

Per Grankvist: ”Skönmåla inte framtiden”

Nästan alla människor gillar förändring – i alla fall så länge den inte berör dem. 
Ishtar Touailat
Krönikor

Ishtar Touailat: Var är framtidstron?

Som ledare är det vår uppgift att ha tydliga visioner, skriver Chefs krönikör Ishtar Touailat. 
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Att ”jobba hemma”. Hur många gånger har ni upplevt att någon som säger att den inte kommer in i morgon mötts av kontorets humorist som gör citationstecken med fingrarna i luften?