Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Jag var en tjuv – därför fick jag sparken”

”Samla hela personalen. Nu! Omedelbart”, sa hovmästaren till en av servitriserna medan han föste mig framför sig in mot köket. Jag hade bönat och bett. Jag hade bett om ursäkt och var beredd att packa ihop och gå. Utan lön.

Jag darrade och stammade. Men han gav sig inte. Här skulle statueras exempel. Här skulle alla få se vad som hände om man gjorde fel. Här skulle jag få bära skammen omgiven av alla mina arbetskamrater.

”Vi har en tjuv ibland oss”, sa hovmästaren dramatiskt och lät blicken vandra över kockar och kallskänkor som stod med nedslagna blickar. Obehaget gjorde rummet kvavt och luften tjock.

Jag hade varit glad och stolt när jag hade fått jobb på det anrika Wärdshuset som låg mitt emot den glasskiosk som jag jobbat i sedan jag var tretton. Där hade det ingått att vi fick bjuda våra kompisar på glass då och då.

Jag borde ju ha förstått att samma frihet inte skulle råda på den tjusiga restaurangen där den tyske hovmästaren styrde med järnhand och där hierarkin i köket var stenhård och jag var allra längst ner. Den som hanterade potatissalladen. Som var stelnad när man kom på morgnarna och som det var min uppgift att piffa till (ta bort översta lagret och blanda ut resten med lite ny majonnäs).

Jag var assistent till kallskänkan. Och när min pojkvän kom på besök smugglade jag ut en tallrik med lite potatissallad och några skivor rostbiff till honom och hans kompis. Och precis i samma ögonblick som jag gav dem tallriken kom hovmästaren tillbaka från sin rast och upptäckte mig.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Självklart gjorde han rätt som sparkade mig. Självklart gjorde jag fel. Jag var bara 16 år, men jag borde ju ha fattat att det inte var okej. Men sättet! Skammen! Den offentliga skammen. Känslan av att stå där framför alla. Alla rädda, som inte vågade säga något. Någon mumlade att jag hade gjort ett bra jobb och borde få en ny chans. Då fullkomligt röt hovmästaren:

”Det förstår ni väl att vi inte kan ha en tjuv här! Ett sånt här beteende kommer att straffas. Du ska ut härifrån nu. Och du kommer inte att få ut din lön.”

Det var alldeles tyst omkring mig när jag knölade ner min jacka i bagen och flydde därifrån. Jag orkade inte ens sätta mig på min cykel utan ledde den hem medan tårarna rann och skammen och förödmjukelsen brann i mig. När jag kom hem klarade jag inte att berätta för mamma. Jag kände att jag skämt ut henne också. Men hon såg så klart att något hade hänt och jag var så tacksam att hon inte blev arg. Hon sa att jag gjort fel. Men att det hade han också. Så som han hade agerat får man inte göra.

cissi_nysomchef1

Läs också: Cissi Elwin: ”Alla chefer såg så ledsna och tyngda ut”

De flesta som blir uppsagda får sluta av helt andra skäl än jag fick. Men oavsett omständigheterna ut­löser det en kris hos den som drabbas. Uppsägningarna har under senaste tiden ökat. Och för chefer som har blivit av med jobbet är just känslan av skam många gånger extra stor. I det här numret får du träffa Åsa Forsgren som berättar hur hon kände och tänkte när hon blev av med sitt jobb och hur hon tagit sig vidare. Och läs också psykologens råd om hur du kan hantera krisen utan att hamna i en depression.

Tips: Överraskande konst!

Tyra Kleen, La Femme,1896,©Riddarhuset.

Äntligen kom jag iväg på den fantastiska Hilma af Klint-utställningen på vackra Millesgården på Lidingö i Stockholm. Och även om jag älskar hennes målningar och det var stort att se dem i verkligheten, var det hennes kollega Tyra Kleen som gjorde starkast intryck. En kvinnlig äventyrare och pionjär som reste över hela världen, intresserade sig för kultur i både Asien och Sydamerika och hade utställningar i Paris. En sökare vars symbolladdade teckningar och målningar verkligen grep tag i mig. Gå och se, alla som får chansen!

poddpremia%cc%88r
Nytt avsnitt

Chef Dilemma

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I senaste avsnittet möter Cissi Elwin Microsofts vd Hélène Barnekow. Finns där poddar finns.

Relaterade artiklar

linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Använd krisen för att syna ditt eget syfte”

”När den invanda världsbilden gungar öppnas en möjlighet för dig att se dig själv klarare”, skriver Linda Waxin i sin nya krönika.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Passar företag på att göra sig av med folk nu?”

”Jag är övertygad om att de företag som inte agerade tillräckligt kraftfullt före corona nu passar på att göra sig av med medarbetare”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”De lämnar över ansvaret på samhället som får stå för kostnaden för kompetensomställningen.”
Fanny Vidman, gästkrönikör
Krönikor

Fanny Widman: ”Det är 2020 och kvinnor blir fortfarande förminskade på jobbet”

”Alla kommer att vilja ligga med dig om du är dig själv, Fanny”. Så sa min chef till mig när jag frågade honom hur han tyckte att jag skulle tackla det när många av mina manliga kunder visade andra än affärsmässiga intressen för mig, skriver Fanny Widman i en gästkrönika.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Det är nu krisen börjar tära på oss”

Hur mår du? Den frågan känns numera inte helt bekväm att ställa. Jo, men det är väl okej, är det vanligaste svaret. För det är nu krisen börjar tära på oss.
cissielwinfitbit
Krönikor

Cissi Elwin: ”Min fitbit frågar om jag är en supermänniska”

Cissi Elwin skriver om sin nya besatthet: promenader.

Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Visuell härskarteknik”

”När min kollega Olle häromdagen chockade oss alla genom att sitta utomhus i solen och trivas – med solglasögon, kaffemugg och nybakad bulle dessutom – insåg jag att han lärt sig bemästra visuell härskarteknik”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist i sin nya krönika.