Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Det är nu krisen börjar tära på oss”

Hur mår du? Den frågan känns numera inte helt bekväm att ställa. Jo, men det är väl okej, är det vanligaste svaret. För det är nu krisen börjar tära på oss.

Vi har varit igenom de vanliga faserna; chocken, förnekelsen, sorgen och har nu, i alla fall i stunder, landat i acceptans. Det är så här. Det kommer att förbli så här. Tänk inte veckor, tänk månader, som statsministern upprepat gång på gång. Det kommer ett sedan. Det gör det. Men just nu sätts vår uthållighet på prov.

Man kan springa på ett bra tag av ren och skär adrenalin-tillströmning. Men nu måste vi se till att hålla över tid. Det är back to basics som gäller; mat, sömn och motion. Det finns inga mirakel­kurer och inga genvägar. Promenaderna har blivit min livlina och dagliga rutin och är lika viktiga för kroppen som för psyket. Och sällan har jag sett så mycket människor i skogarna. De mest avskilda platser är nerlusade med människor som söker tröst och som vill bygga upp sig inför ett eventuellt möte med coronaviruset.

Men vad gör man på natten då? När tystnaden och mörkret sänker sig och tankarna kommer. Eller i vargtimmen när oron tappar sina proportioner? Den här krisen är existentiell, den är på liv och död. Och i det vakuum som uppstår när det normala livet, det som håller oss ständigt sysselsatta, sätts på hold, kommer vi inte undan de stora tankarna.

Chefer sover allt sämre, det har vi sett i flera år. Vår senaste undersökning visar att coronakrisen har gjort det ännu svårare att få ro. 36 procent sover sämre nu än före pandemin. Och det är stress kopplad till jobbet som är den största orsaken. Drygt hälften av cheferna sov bara 5–6 timmar eller mindre redan före coronan. 5–6 timmars sömn per natt innebär att de tappar en natts sömn per vecka mot vad de skulle behöva. De här siffrorna är allvarliga. Att vara ledare är komplext och för att kunna klara det behöver man sin nattsömn.

Grafik och illustration: Anna Harvard

Läs också: Corona – chefens nya mardröm

Det finns en hel del man kan göra själv för att förbättra sömnen. Men man ska inte bortse från att det också handlar om vilka krav som finns på chefer, hur stödet runt om ser ut och hur hårt pressade marginaler många företag och organisationer har i dag. Svaret blir ofta att medarbetare och ledare i nedbantade organisationer försöker springa snabbare. Och det har sitt pris och syns i den här undersökningen.

När vi så småningom kan börja tänka i ett sedan, efter coronakrisen, då är hållbara organisationer något vi måste fokusera på.

Tips!

Bild från serien Bad Education

Skolskandal
Så skönt det är att förlora sig en stund i en riktigt bra historia. Se Hugh Jackman briljera i den spännande och underhållande Bad education på HBO. Ingenting är vad det ser ut att vara på ytan i denna berättelse om Amerikas största skolskandal.

Skaka av dig oron
Min vän Karin Björkegren Jones podd Paus är väldigt skön att lyssna på om man vaknar mitt i natten. Nu har hon släppt ett avsnitt där man inte ska ligga i sängen utan stå upp och skaka av sig sin oro. Märkligt, men befriande. Och lite roligt! /Cissi

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Jag tycker att det är svårt att leda en verksamhet från mitt vardagsrum”

”Jag längtar ihjäl mig efter mina kolleger, efter pulsen som uppstår när många människor samlas. Jag missar så mycket när jag bara pratar med folk i telefonen eller möter deras överkroppar på skärmen”, skriver Chefs vd och chefredaktör Cissi Elwin i sin nya krönika.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Möten är nästan alltid sämre live”

Fördelarna med videomöten är många. Så att ge sig i kast med möten på riktigt igen kan bli tufft, menar Chefs krönikör Per Grankvist. "Fysiska möten suger kraften ur mig!"
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Låt inte krisen ta bort din framtidstro”

Vi går från en vår som vi aldrig kommer att glömma till en sommar som just nu är oviss, skriver Chefs chefredaktör och vd Cissi Elwin. 
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Använd krisen för att syna ditt eget syfte”

”När den invanda världsbilden gungar öppnas en möjlighet för dig att se dig själv klarare”, skriver Linda Waxin i sin nya krönika.
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Passar företag på att göra sig av med folk nu?”

”Jag är övertygad om att de företag som inte agerade tillräckligt kraftfullt före corona nu passar på att göra sig av med medarbetare”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”De lämnar över ansvaret på samhället som får stå för kostnaden för kompetensomställningen.”
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Fanny Vidman, gästkrönikör
Krönikor

Fanny Widman: ”Det är 2020 och kvinnor blir fortfarande förminskade på jobbet”

”Alla kommer att vilja ligga med dig om du är dig själv, Fanny”. Så sa min chef till mig när jag frågade honom hur han tyckte att jag skulle tackla det när många av mina manliga kunder visade andra än affärsmässiga intressen för mig, skriver Fanny Widman i en gästkrönika.