Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Det är nu krisen börjar tära på oss”

Hur mår du? Den frågan känns numera inte helt bekväm att ställa. Jo, men det är väl okej, är det vanligaste svaret. För det är nu krisen börjar tära på oss.

Vi har varit igenom de vanliga faserna; chocken, förnekelsen, sorgen och har nu, i alla fall i stunder, landat i acceptans. Det är så här. Det kommer att förbli så här. Tänk inte veckor, tänk månader, som statsministern upprepat gång på gång. Det kommer ett sedan. Det gör det. Men just nu sätts vår uthållighet på prov.

Man kan springa på ett bra tag av ren och skär adrenalin-tillströmning. Men nu måste vi se till att hålla över tid. Det är back to basics som gäller; mat, sömn och motion. Det finns inga mirakel­kurer och inga genvägar. Promenaderna har blivit min livlina och dagliga rutin och är lika viktiga för kroppen som för psyket. Och sällan har jag sett så mycket människor i skogarna. De mest avskilda platser är nerlusade med människor som söker tröst och som vill bygga upp sig inför ett eventuellt möte med coronaviruset.

Men vad gör man på natten då? När tystnaden och mörkret sänker sig och tankarna kommer. Eller i vargtimmen när oron tappar sina proportioner? Den här krisen är existentiell, den är på liv och död. Och i det vakuum som uppstår när det normala livet, det som håller oss ständigt sysselsatta, sätts på hold, kommer vi inte undan de stora tankarna.

Chefer sover allt sämre, det har vi sett i flera år. Vår senaste undersökning visar att coronakrisen har gjort det ännu svårare att få ro. 36 procent sover sämre nu än före pandemin. Och det är stress kopplad till jobbet som är den största orsaken. Drygt hälften av cheferna sov bara 5–6 timmar eller mindre redan före coronan. 5–6 timmars sömn per natt innebär att de tappar en natts sömn per vecka mot vad de skulle behöva. De här siffrorna är allvarliga. Att vara ledare är komplext och för att kunna klara det behöver man sin nattsömn.

Grafik och illustration: Anna Harvard

Läs också: Corona – chefens nya mardröm

Det finns en hel del man kan göra själv för att förbättra sömnen. Men man ska inte bortse från att det också handlar om vilka krav som finns på chefer, hur stödet runt om ser ut och hur hårt pressade marginaler många företag och organisationer har i dag. Svaret blir ofta att medarbetare och ledare i nedbantade organisationer försöker springa snabbare. Och det har sitt pris och syns i den här undersökningen.

När vi så småningom kan börja tänka i ett sedan, efter coronakrisen, då är hållbara organisationer något vi måste fokusera på.

Tips!

Bild från serien Bad Education

Skolskandal
Så skönt det är att förlora sig en stund i en riktigt bra historia. Se Hugh Jackman briljera i den spännande och underhållande Bad education på HBO. Ingenting är vad det ser ut att vara på ytan i denna berättelse om Amerikas största skolskandal.

Skaka av dig oron
Min vän Karin Björkegren Jones podd Paus är väldigt skön att lyssna på om man vaknar mitt i natten. Nu har hon släppt ett avsnitt där man inte ska ligga i sängen utan stå upp och skaka av sig sin oro. Märkligt, men befriande. Och lite roligt! /Cissi

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

chef_1800x1013
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Passar företag på att göra sig av med folk nu?”

”Jag är övertygad om att de företag som inte agerade tillräckligt kraftfullt före corona nu passar på att göra sig av med medarbetare”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”De lämnar över ansvaret på samhället som får stå för kostnaden för kompetensomställningen.”
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Fanny Vidman, gästkrönikör
Krönikor

Fanny Widman: ”Det är 2020 och kvinnor blir fortfarande förminskade på jobbet”

”Alla kommer att vilja ligga med dig om du är dig själv, Fanny”. Så sa min chef till mig när jag frågade honom hur han tyckte att jag skulle tackla det när många av mina manliga kunder visade andra än affärsmässiga intressen för mig, skriver Fanny Widman i en gästkrönika.
cissielwinfitbit
Krönikor

Cissi Elwin: ”Min fitbit frågar om jag är en supermänniska”

Cissi Elwin skriver om sin nya besatthet: promenader.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Visuell härskarteknik”

”När min kollega Olle häromdagen chockade oss alla genom att sitta utomhus i solen och trivas – med solglasögon, kaffemugg och nybakad bulle dessutom – insåg jag att han lärt sig bemästra visuell härskarteknik”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist i sin nya krönika. 
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Vi rev ner sidorna och började om”

Vi hade planerat ett vanligt nummer av tidningen och var nästan klara, berättar Chefs vd Cissi Elwin. Men så kom corona. Och den planerade tidningen fick rivas ner och blev till ett specialnummer om chefens svåra läge just nu: att leda i kris. 
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Tacka corona för att man slipper nätverka”

Coronaviruset har på ett effektivt sätt satt stopp för allt nätverkande– och tur är väl det, tycker Chefs krönikör Per Grankvist.