Cissi Elwin: 5 saker jag lär mig av Sveriges bästa chefer

” I spåren av metoo-debatten har vi bevittnat hur dåligt ledarskap på kort tid kan rasera både varumärke och affärer. Därför måste vi lära oss av de bästa”, skriver Cissi Elwin i en krönika.

Krönikor
Publicerad

Den allra största kraftsamlingen vi gör varje år på Chef är Chefgalan där årets bästa chefer utses. Det är ett sånt enormt maskineri och en lång process (nästa års förberedelser börjar nu!) med superproffs inblandade i varenda del och detalj. De 21 finalister som sållas ut av de 500 nominerade står inte där av en slump – de är noga utvalda av tunga jurygrupper. Och de sju vinnarna har alla uträttat något exceptionellt i sina olika branscher.

I år blev Chefgalan extra mäktig. I spåren av metoo-debatten har vi bevittnat hur dåligt ledarskap på kort tid kan rasera både varumärke och affärer. Under det senaste året har vi sett ledare och gamla förebilder falla som käglor. Vi har också upplevt det värsta terrordådet i Sveriges historia och en massiv upprustning av det svenska försvaret efter en allt tydligare hotbild. Lägg klimatfrågan på det och man inser snabbt att gott ledarskap är en överlevnadsfråga på så många plan.

Därför kändes det viktigare än någonsin att hylla och lyfta fram förebilderna. Temat för dagen var hur framgångsrikt ledarskap alltid måste bottna i starka värderingar. Så vad kan vi då lära oss av dessa Sveriges bästa ledare?

  • AI och robotisering gör oss mer mänskliga. När maskinerna avlastar oss får vi tid över till det som skapar ett långsiktigt värde.

Digitala verktyg kan också snabbare ge hjälp åt till exempel utsatta barn, och innovativa redskap som ”abused emoji” kan göra det lättare för dem att öppna sig om svåra upplevelser. Detta gav Silvia Ernhagen på Bris pris som Årets Digitaliseringsledare.

  • Företagskulturen är din viktigaste tillgång. Det är på den du kan rekrytera de bästa. Och det är den som skapar vinster. Den skapas i riktiga möten mellan människor, tar tid att bygga och kan inte fångas på ett excel-ark. Årets HR-chef, Jozef Khasho på Rusta, vägrade att sända ledarna på Chefskurs innan man hade satt företagets värderingar. Det tog 1,5 år och involverade alla medarbetare i sex länder.
  • För hård ekonomistyrning kostar pengar i form av utbrändhet och stress. Börja med personalens välmående så kommer resultaten automatiskt. Hur mycket resurser man frigör vet Årets Hälsofrämjande chef Monica Berglund, direktör för äldreboendena inom Tre Stiftelser.
  • Mångfald är inte snällt, det är smart. Fryshusets vd Johan Oljeqvist blev Årets Mångfaldschef och förundrades över att det, när alla pratar om kompetensbrist, fortfar-ande finns stora, vita fält där få letar. De som förstår att rekrytera exempelvis bland de nyanlända och människor med utländsk bakgrund kommer att bli mest framgångsrika.
  • ”Det är viktigare att vilja göra rätt än att vara rädd för att göra fel.” Flera av scengästerna, som polismästare Stefan Hector, ytterst ansvarig för insatsen vid terrordådet vid Drottninggatan, betonade vikten av en tillåtande kultur där det är högt i tak och finns acceptans för att man gör misstag. Den största faran är en handlingsförlamad organisation. När hans kollega Johan Barvaeus tog emot priset för Årets Ledarskapsinsats ställde sig hela publiken upp och applåderna ville aldrig ta slut.

Lycklig just nu över:

Bara ett par dagar innan Chefgalan, när alla hade som mest att göra och det stod kartonger, goodiebags och rolluper överallt kom redaktör Malin Kaldo på den ypperliga idén att vi skulle hylla kvinnliga ledare och förebilder under hashtaggen ”hon lyfte mig”.

Fortfarande är det bara 16 procent kvinnor i toppen och det måste ändras! Det har vi jobbat för länge. Men kampanj? Just nu? Hinner vi?

Men eftersom det är ett så fantastiskt engagerat gäng här på Chef så var alla beredda att jobba extra. Webb-Gustaf satte upp en kampanjsajt och videoredaktör-Karin gjorde filmer. Dagen före kvinnodagen lanserade vi och aldrig hade vi väl anat att det skulle komma in en sådan lavaflod av glödande kärleksförklaringar.

Vi lever fortfarande i ett lyckorus och har läst varenda en av de tusentals fina inläggen på #honlyftemig#.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden