cia2

Cissi Elwin: 5 saker jag lär mig av Sveriges bästa chefer

” I spåren av metoo-debatten har vi bevittnat hur dåligt ledarskap på kort tid kan rasera både varumärke och affärer. Därför måste vi lära oss av de bästa”, skriver Cissi Elwin i en krönika.

Den allra största kraftsamlingen vi gör varje år på Chef är Chefgalan där årets bästa chefer utses. Det är ett sånt enormt maskineri och en lång process (nästa års förberedelser börjar nu!) med superproffs inblandade i varenda del och detalj. De 21 finalister som sållas ut av de 500 nominerade står inte där av en slump – de är noga utvalda av tunga jurygrupper. Och de sju vinnarna har alla uträttat något exceptionellt i sina olika branscher.

I år blev Chefgalan extra mäktig. I spåren av metoo-debatten har vi bevittnat hur dåligt ledarskap på kort tid kan rasera både varumärke och affärer. Under det senaste året har vi sett ledare och gamla förebilder falla som käglor. Vi har också upplevt det värsta terrordådet i Sveriges historia och en massiv upprustning av det svenska försvaret efter en allt tydligare hotbild. Lägg klimatfrågan på det och man inser snabbt att gott ledarskap är en överlevnadsfråga på så många plan.

Därför kändes det viktigare än någonsin att hylla och lyfta fram förebilderna. Temat för dagen var hur framgångsrikt ledarskap alltid måste bottna i starka värderingar. Så vad kan vi då lära oss av dessa Sveriges bästa ledare?

 • AI och robotisering gör oss mer mänskliga. När maskinerna avlastar oss får vi tid över till det som skapar ett långsiktigt värde.

Digitala verktyg kan också snabbare ge hjälp åt till exempel utsatta barn, och innovativa redskap som ”abused emoji” kan göra det lättare för dem att öppna sig om svåra upplevelser. Detta gav Silvia Ernhagen på Bris pris som Årets Digitaliseringsledare.

 • Företagskulturen är din viktigaste tillgång. Det är på den du kan rekrytera de bästa. Och det är den som skapar vinster. Den skapas i riktiga möten mellan människor, tar tid att bygga och kan inte fångas på ett excel-ark. Årets HR-chef, Jozef Khasho på Rusta, vägrade att sända ledarna på Chefskurs innan man hade satt företagets värderingar. Det tog 1,5 år och involverade alla medarbetare i sex länder.
 • För hård ekonomistyrning kostar pengar i form av utbrändhet och stress. Börja med personalens välmående så kommer resultaten automatiskt. Hur mycket resurser man frigör vet Årets Hälsofrämjande chef Monica Berglund, direktör för äldreboendena inom Tre Stiftelser.
 • Mångfald är inte snällt, det är smart. Fryshusets vd Johan Oljeqvist blev Årets Mångfaldschef och förundrades över att det, när alla pratar om kompetensbrist, fortfar-ande finns stora, vita fält där få letar. De som förstår att rekrytera exempelvis bland de nyanlända och människor med utländsk bakgrund kommer att bli mest framgångsrika.
 • ”Det är viktigare att vilja göra rätt än att vara rädd för att göra fel.” Flera av scengästerna, som polismästare Stefan Hector, ytterst ansvarig för insatsen vid terrordådet vid Drottninggatan, betonade vikten av en tillåtande kultur där det är högt i tak och finns acceptans för att man gör misstag. Den största faran är en handlingsförlamad organisation. När hans kollega Johan Barvaeus tog emot priset för Årets Ledarskapsinsats ställde sig hela publiken upp och applåderna ville aldrig ta slut.

Läs också: Här är Sveriges 7 bästa chefer!

Lycklig just nu över:

Bara ett par dagar innan Chefgalan, när alla hade som mest att göra och det stod kartonger, goodiebags och rolluper överallt kom redaktör Malin Kaldo på den ypperliga idén att vi skulle hylla kvinnliga ledare och förebilder under hashtaggen ”hon lyfte mig”.

Fortfarande är det bara 16 procent kvinnor i toppen och det måste ändras! Det har vi jobbat för länge. Men kampanj? Just nu? Hinner vi?

Men eftersom det är ett så fantastiskt engagerat gäng här på Chef så var alla beredda att jobba extra. Webb-Gustaf satte upp en kampanjsajt och videoredaktör-Karin gjorde filmer. Dagen före kvinnodagen lanserade vi och aldrig hade vi väl anat att det skulle komma in en sådan lavaflod av glödande kärleksförklaringar.

Vi lever fortfarande i ett lyckorus och har läst varenda en av de tusentals fina inläggen på #honlyftemig#.

KOLLA IN KAMPANJSIDAN HÄR!

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
 • Konkreta råd i ditt chefskap
 • Användbara metoder och verktyg
 • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

pergrankvist
Krönikor

Per Grankvist: Det värsta med att leda unga

Per Grankvist, ny krönikör i Chef, skriver om Generation Z – en ung generation som kan vara svår att leda.
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

pergran
Krönikor

Per Grankvist – ny krönikör i Chef

Tuff, trevlig och tydlig – sådan är han, Chefs nya krönikör Per Grankvist. En folkbildare med chefserfarenhet som lovar att belysa ledarskapsfrågorna ur nya och oväntade perspektiv.
kronika1
Konflikthantering

Krönika: ”Jag får Falling Down-vibbar av februari!”

Är det okej att som förälder att ge upp och kapitulera i februarislasken? I en krönika jämför psykologen och småbarnspappan Anders Håkansson lössepidemier på förskolan, obegripliga veckobrev och kravfyllda sportlovsveckor med ett experiment för att bota deprimerande hundar.
cissi123
Beslutsfattande

Cissi Elwin: Egenskapen du behöver för att hitta guldet

Cissi Elwin skriver om en egenskap som är extra viktig att ha som chef. 
petter1
Petter Stordalen

Petter Stordalen: Dags att krossa språkmyten

”Det finns en stor myt om att man måste kunna prata flytande svenska för att komma in på arbetsmarknaden”, skriver Petter Stordalen i sin krönika.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
mia1
Kommunikation

Mia Törnblom: Min feedback blev för brutal

"Jag hann hejda mitt ego, förbannade mig själv för att jag varit hänsynslös och skapat stress hos henne", skriver Mia Törnblom om att ge feedback.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
 • Konkreta råd i ditt chefskap
 • Användbara metoder och verktyg
 • Relevanta erbjudanden