Cheftest: Palle Lundberg, vd Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

cheftest Han är landslagshopparen som blev Årets Chef. Nu leder Palle Lundberg SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, med en målmedvetenhet och förändringsiver som gör att alla inte hänger med i svängarna.

Cheftest
Publicerad
Palle Lundberg. Foto: David Lundin

Lärarbrist, miljardunderskott, digitaliseringskrav och gängkriminalitet. Det är mycket nu för 1,2 miljoner kommun- och region­anställda.

Och det är mycket för Palle Lundberg, vd för SKR, medlemsorganisationen för Sveriges 290 kommuner och 21 regioner.

Men han har aldrig backat för utmaningar. Tvärtom.

”Han är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna, disciplinerad och målinriktad. Och han brinner verkligen för chefs-och ledarskapsfrågor mer än sakfrågor”, säger en person som jobbat nära Palle Lundberg i många år.

Det var på klassiska Värendsvallen i Växjö som Paul Lundberg, som han egentligen heter, först spelade fotboll i Öster, sedan sprang snabbt och utvecklade sin vinnarskalle. Så bra att det ledde både till SM-guld på 4 x 400 meter och en plats i ungdomslandslaget i längdhopp.

Förmågan att träna hårt och mycket tog han sedan med sig in i yrkeslivet, först som idrottslärare, sedan i en rad chefsroller.

Och nu, sedan drygt ett år tillbaka, som vd för SKR, som har tre skilda huvudfunktioner – arbetsgivarorganisation för stora delar av offentlig sektor, stöd och rådgivning till medlemmarna och lobbyorgan.

Palle Lundbergs mål på SKR är som alltid – tydligt och framtidsinriktat. Själv har han sagt att han vill skapa världens mest moderna, effektiva och omtänksamma offentliga verksamhet.

”Dessutom ska vi bli mer snabbfotade. Tidigare har SKR varit duktigt på utredningar och att lägga fram fakta. Nu ska vi bli mer drivande i olika frågor. Palle är helt rätt man för det”, säger en person i SKR:s politiska ledning.

palle lundberg

Gör: Vd för SKR sedan 1 oktober 2022. 

Bor: Villa i Helsingborg och lägenhet i Stockholm.

Familj: Frun Susanne, verksamhetschef på skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborgs stad. Fyra söner, 19 och 26 år (två tvillingpar).

Ålder: 63 år.

Utbildning: Idrottslärare vid GIH, Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Karriär i korthet: Idrottslärare 1983–1990, projektledare Håll Sverige Rent 1991–1995, barn- och utbildningschef m m, Orsa kommun 1995–1998, konsult och servicedirektör Västerås stad 1998–2003, kommundirektör Botkyrka kommun, 2003–2010, stadsdirektör Helsingborgs stad 2011–2022.

Att det blåser nya vindar i SKR-bunkern på Hornsgatan 20 märkte medarbetarna snabbt efter Palle Lundbergs inträde, berättas det.

Han hann inte ens flytta in i det stora vd-rummet med egen toalett och utsikt över Gamla stan förrän det var borta. Vd-rummet gjordes raskt om till kreativt mötesrum tillgängligt för alla och Palle Lundberg flyttade till det aktivitetsbaserade kontoret.

”Han sitter mitt bland de 450 medarbetarna och har en liten glasskrubb där han ställer in sina väskor och kan ha ostörda samtal. När Palle inte är där kan vem som helst använda skrubben”, berättar en medarbetare på SKR.

Under det första året har glasrummet ofta varit tomt eftersom SKR:s vd rest runt bland medlemmarna.

”Jag tror han hunnit träffat alla kommun- och regiondirektörer. Allt för att ta reda på vad de vill att SKR ska göra”, säger en av Chefs källor.

Palle Lundberg i möte med kommun- och regionledningar i Kronoberg. Första året på jobbet träffade SKR:s vd Palle Lundberg 240 av 310 medlemmar och har fått en skarp bild av läget ute i landet. Foto: Lena Evertsson

Att lyssna mer på medlemmarna är ett av de tre mantran som Palle Lundberg presenterade kort efter att han börjat på SKR. De två andra är ”Mindre snack och mer verkstad” och ”Från så har vi alltid gjort, till så har vi aldrig gjort”.

Bra, tycker flera av dem som Chef har talat med.

”Det är bra med tydliga och enkla mål. Palle har redan hunnit göra mer än vad hans företrädare gjorde på tre år”, säger en av dem.

Flera SKR-anställda vittnar om en mindre kulturrevolution. En välbehövlig sådan, enligt dem.

”SKR har varit lite mossigt. Med en målmedvetenhet och driv har Palle redan hunnit skruva i organisationen. Han är karismatisk, bra på att entusiasmera och har fått med sig många”, säger en SKR-anställd.

Men långt ifrån alla. Flera som Chef har pratat med talar om ett splittrat SKR där en förhållandevis stor grupp är tveksam till Palle Lundbergs arbete.

”SKR är en organisation med många mycket kvalificerade experter. Det funkar inte att pådyvla dem åsikter. Att påstå att det varit mer snack än verkstad har gjort att många känt sig trampade på tårna”, säger en av kritikerna.

”Han är så framåtblickande och otålig att han ibland glömmer det vardagliga som måste göras.”

Så hårt att flera affischer med Palle Lundbergs förändringsbudskap som sattes upp på huvudkontoret under en medarbetardag i juni revs ner på flera ställen.

”Folk vill inte att det skulle finnas stora affischer med ’Mindre snack och mer verkstad’ på väggarna när det kommer besök. De skämdes”, säger en SKR-anställd.

Även om inte alla delar Palle Lundbergs nya mål för SKR är det många som vittnar om hans energi att genomdriva dem.

En tidigare kollega i Helsingborgs stad, där Palle Lundberg tidigare var stadsdirektör, beskriver hans målmedvetenhet:

”Han är väldigt duktig på att sätta upp tydliga mål både för organisationen och andra chefer. Han är också bra på att följa upp hur det har gått och vad som ska hända framåt. Men det händer också att målen ibland skymmer sikten för mer närstående problem.”

Medan Palle Lundberg var drivande i Helsingborgs stora innovationsmässa H22, som kostade skattebetalarna över 250 miljoner kronor, låg stadens hemtjänst i Sverigebotten när det gällde digitala nyckelfria lås.

”Det tog väldigt lång tid att införa och drabbade många anställda i hemtjänsten”, säger en tidigare kollega i Helsingborgs stad.

Ingen av dem som Chef talat med tror att Palle Lundberg inte brydde sig om hemtjänsten.

Han hann helt enkelt inte tänka på den, menar de.

Eller som en uttrycker det:

”Han är så framåtblickande och otålig att han ibland glömmer det vardagliga som måste göras. Många beslut han tar är välgrundade, men ibland går det för snabbt.”

Palle Lundberg. Foto: Lena Evertsson

För 20 år sedan gick flyttlasset till Botkyrka för familjen Lundberg.

Palle Lundberg hade då fått sin första tjänst som kommundirektör och gjorde snabbt avtryck.

De som var med glömmer aldrig den färska chefen äntra scenen i grön kroppsmålning och tangatrosor.

”Det var en konferens i norra Botkyrka och de flesta hade nog räknat med ett högtidligt tal av den nya kommundirektören. Men i stället intog han scenen kroppsmålad iförd tangatrosor. Han hade gjort något liknande under sin tid på GIH. Folk blev både förvånade och glada. Framträdandet visar att han kan bjussa på sig själv.”

Efter en sådan start var åren i Botkyrka en dans på (t)rosor, att döma av källorna. Flera medarbetare i Botkyrka vittnar om en saknad chef.

”Han satte Botkyrka på kartan. Det var kulturen, näringslivet och upplevelser.”

”Botkyrka – långt ifrån lagom” blev en slogan som nådde långt utanför den invandrartäta förortskommunen.

2003 utsåg SKR Botkyrka till Sveriges Kvalitetskommun och 2009 blev Palle Lundberg Årets Chef.

Motiveringen från Årets Chefs jury löd:

”För att han på ett framgångsrikt sätt lyft den kommunala verksamheten och förändrat bilden av Botkyrka. Palle Lundberg sätter upp tydliga mål och får genom sitt engagerande och energiska ledarskap med sig medarbetarna på vägen.”

”Att påstå att det varit mer snack än verkstad har gjort att många känt sig trampade på tårna.”

Drygt tio år efter Palle Lundbergs sorti är Botkyrka kanske mest känd som en kaoskommun där gängkriminaliteten tagit sig in i ABF och splittrat socialdemokratin.

Så här säger en källa med lång erfarenhet i Botkyrka:

”Jag har svårt att se att det hade kunnat ske under Palles tid som kommundirektör. Då var det ordning och reda på förvaltningsorganisationen.”

Utmärkelserna i Botkyrka gjorde Palle Lundberg till en kändis i ledarskapskretsar, vilket förstärktes när han skrev boken Träna ledarskap tillsammans med organisationspsykologen Sara Henrysson Eidvall.

”Palle har varit duktig på att bygga sitt eget varumärke och som gammal idrottare älskar han tävlingar. Helsingborg fick flera utmärkelser under Palles år”, säger en tidigare kollega.

resultat 28/40

Sveriges Kommuner och Regioner är en intresseorganisation för Sveriges 290 kommuner och 21 regioner.

2022 hade SKR drygt 475 anställda och omsatte närmare 1,2 miljarder kronor.

SKR har några dotterbolag i SKR Företag som i sin tur omsatte 748 miljoner kronor.

SKR Företag är dessutom delägare till bland annat SOS Alarm och KPA Pension.

SKR:s medlemsförening gjorde en förlust på 44 miljoner kronor i fjol. Men SKR-koncernen gjorde ett plus på drygt 183 miljoner kronor, tack vare företagens vinster.

SKR:s största intäkter är medlemsavgifter och ett statligt bidrag, på vardera drygt 500 miljoner kronor.

SKR bildades 2007 efter en sammanslagning av Kommunförbundet och Landstingsförbundet. Fram till hösten 2019 hette organisationen SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

Ledarstil 4/5

En framåtblickande, strukturerad och otålig ledare som gillar att förändra under mottot ”mindre snack och mer verkstad”. Uppges brinna mer för chefs- och ledarskapsfrågor än för sakfrågor. Långsiktiga visioner riskerar ibland att skymma de mer vardagliga utmaningarna. En lagbyggare som gillar att ha tydliga mål. Bra på att entusiasmera. 

Delegering 3/5

Uppges alltid sträva efter tillitsbaserat ledar­skap och många chefer vittnar om att de får stort svängrum och mycket eget ansvar. Men han sägs samtidigt kunna gå in och detaljstyra hur det ska vara möblerat inför ett möte. Svår att placera på skalan delegerande– detaljstyrande. Beskrivs som både och.

Motivation 3/5

Många vittnar om en engagerad och karismatisk chef som är bra på att entusiasmera och få med sig folk. Vill få medarbetarna att våga. Utan felrädsla kan vi aldrig förändra, menar han. En tävlingsmänniska som älskar att vinna utmärkelser. Men andra talar också om ett splittrat SKR där en förhållandevis stor grupp är tveksam till Palle Lundbergs arbete.

Konflikthantering 3/5

Lösningsorienterad och sägs inte vilja fastna i konflikter. Drar sig därför inte för att köpa ut chefer som inte ”levererar”, enligt källor. Det kostar, men att ha en organisation som inte fungerar kostar ännu mer, menar han själv.

Kommunikation 4/5

Beskrivs som en duktig talare och estradör. Tydlig och rak. Inlyssnande. Duktig på varumärkesbyggande, både av sig själv och sin arbetsplats. Sägs vara en mästare på sociala medier. La en fjärdedel av sina arbetstid i Helsingborg på sociala medier.

Beslutsfattande 4/5

Inte rädd för att ta beslut. Många beslut upplevs välgrundade men ibland går det för snabbt, menar somliga. Tycks behärska konsten att navigera i politiskt styrda organisationer. Lojal mot sin uppdragsgivare, oavsett politisk färg. 

Rekrytering 4/5

En lagbyggare som gärna omger sig med personer med goda chefs-och ledaregenskaper. Ligger själv bakom några nyrekryteringar på SKR. I ledningsgruppen lyser mångfalden med sin frånvaro. Två tredjedelar är kvinnor, precis som i SKR i stort.

Personlighet 3/5

Det finns två olika Palle Lundberg, enligt källorna. En utåtriktad och driven chef. Privat är han mer tillbakadragen och eftertänksam och ingen som kallpratar. Säger själv att han tränat bort sin blygsel genom hårt arbete. Kan vid enstaka tillfällen bli riktigt arg.

Bilden som estradör delas av många som känner honom. Men själv har han vittnat om att det långt ifrån är en egenskap som alltid funnits där. Tvärtom.

Som barn var Palle Lundberg så blyg att han inte vågade gå på kalas själv, har han berättat. Blygheten har han jobbat bort.

”Jag är en träningsprodukt som blivit en medelmåtta som chef”, säger han i en intervju där han menar att han därför måste omge sig med duktiga medarbetare.

Chefsträningen tycks ha gett mest resultat på Palle Lundberg som yrkesman. Det menar flera av Chefs källor.

”Palle är en komplex person. Det finns en professionell Palle som är driven, självsäker, social och beslutsför, sedan finns det en privat Palle som är mer tillbakadragen och lite trevande. Det gör att han inte har gjort sig känd som en chef som snicksnackar med medarbetarna vid kaffeautomaten”, säger en källa.

”Det känns som han har lite svårt för det sociala samspelet, det mellanmänskliga”, säger en annan källa, som precis som flera andra vittnar om att det är svårt att komma nära Palle Lundberg.

”Jag tror det är få som verkligen känner honom på djupet.”

De som ändå kommer nära Palle Lundberg får också se en sida av honom som sällan kommer fram: Den temperamentsfulla chefen.

”Han kan bli riktigt arg. Ögonen svartnar. I grunden tror jag att det handlar om att han blir arg på sig själv för att ha missbedömt något”, säger en källa.

Helsingborgs stad fick priserna Sveriges IT-kommun 2015 och Årets tillväxtkommun 2016. Här tar stadsdirektör Palle Lundberg och kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson emot ett av priserna. Foto: André de Loisted

En lögn eller att köra sitt eget race kan också få Palle Lundberg att rasa.

För Palle Lundberg vill att hans medarbetare ska vara lojala. På samma sätt som han alltid sägs vara lojal mot sina uppdragsgivare – politikerna – oavsett partifärg.

De som är lojala kan, enligt källorna, bli en del av Palle Lundbergs chefsteam.

”Han är en bra lagbyggare. Men för att vara med måste du acceptera att Palle är nummer ett, aldrig ljuga eller gå din egen väg. Annars finns risken att du hamnar i Palles frysbox. Då är du inte ens med på avbytarbänken”, säger en medarbetare i Helsingborgs stad som jobbade många år med Palle Lundberg.

Vill det sig riktigt illa vill han att du lämnar organisationen. Därför finns det en historik av utköp i fotspåren av Palle Lundbergs chefande. Inte minst i Helsingborg.

Enligt Helsingborgs Dagblad köptes det ut chefer för drygt 55 miljoner kronor i Helsingborgs stad 2011–2020.

Själv förklarade Palle Lundberg det med att det är billigare att lösa ut chefer som inte lever upp till kraven än att ha en organisation som inte fungerar.

Ett par källor på SKR säger också att det gjorts utköp på SKR efter Palle Lundbergs intåg.

”Men det är hysch-hysch kring det. Man betalar för tystnaden”, säger en medarbetare på SKR.

”Det är bra med tydliga och enkla mål. Palle har redan hunnit göra mer än vad hans företrädare gjorde på tre år.”

Utköpen blottlägger en av Palle Lundbergs svagheter, menar några av Chefs uppgiftslämnare:

”I grunden tycker jag Palle är en väldigt bra chef. Framåtblickande, inlyssnande och resultatinriktad. Men han har svårt att hantera dem som inte hänger med på tåget. I stället för att försöka få med sig chefer som trilskas gör han sig hellre av med dem.”

Samtidigt uppges han vara ute och fiska efter nya medarbetare som han tror passar in i lagbygget.

”Flera år innan jag började jobba med Palle kunde han säga: ’Och när börjar du hos oss?’ Det sådde ett frö som sedan gjorde att jag sökte och fick ett chefsjobb”, säger en tidigare kollega.

Få toppchefer är lika aktiva på ­sociala medier som Palle Lundberg.

Efter Instagramfrossan under åren i Helsingborg är det Linkedin som gäller som SKR-direktör. Drygt 22 000 följare och inlägg med bilder tillsammans med tungviktare som justitieminister Gunnar Strömmer (M) och tidigare rikspolischefen Anders Thornberg varvas med eget vinterbadande eller trädgårdsfixande hemma i villan i Helsingborg.

Palle Lundberg är flitig på Linkedin. Här en selfie med Louise Felldin, näringslivs­direktör Linköpings kommun, och Fredrik Jurdell, stadsdirektör Stockholms staad. Stockholm Business Alliance 2023.

Som stadsdirektör i Helsingborg sa han sig lägga 25 procent av arbetstiden på sociala medier.

”Palle är besatt av kommunikation, främst sociala medier, anser jag. Visst är det bra att vara där. Men en fjärdedel av arbetstiden känns inte rimligt”, säger en tidigare kollega i Helsingborg.

På SKR är närvaron lägre, men viktig, enligt ett par SKR-experter.

”Att vara på sociala medier är helt nytt för SKR. Men jag tror det är bra att Palle är aktiv. Förhoppningsvis ser medlemmar och andra vad vi gör”, säger en av dem.

Palle Lundberg har alltid predikat tillitsbaserat ledarskap. Något han införde i både Helsingborg och Botkyrka och har fortsatt med på SKR.

Flera medarbetare från olika arbetsplatser säger att Palle Lundberg är bra på att delegera. Men inte allt. Ibland går han in och styr på mikronivå.

”Han kan överlåta mycket till avdelningschefer, men kan samtidigt gå in och detaljstyra utformningen av möteslokalen inför ett möte. Det kan handla om att det ska spelas musik när man kommer dit eller vilken typ av fika som ska serveras. Man kan inte placera in Palle på skalan delegerande eller detaljstyrande chef. Han är både och.”

På papperet styr Palle Lundberg SKR:s kontor och dotterbolag. Men enligt flera källor vill han mer än så. Han vill, enligt dem, försöka förändra hur kommuner och regioner jobbar.

”Palle vill få dem att samarbeta mycket mer för att effektivisera. Ta digitaliseringen som är en av SKR:s viktigaste frågor. Det är svårt om varje kommun har sitt eget system. Det krävs ett samarbete som kan krocka med det kommunala självstyret. Det kan bli svårt för oss att gå in och vara ’överkommun’. Det kan bli en maktkamp mellan kommunerna och SKR”, säger en medarbetare på SKR.

Vem som vinner?

”Med Palle vid rodret har SKR i alla fall en chans”, tror samma källa.

Så gör vi Cheftestet: Cheftestet bygger på gedigen research och intervjuer med en mängd personer – alltid minst 20 – som arbetar och har arbetat med den berörda chefen. Vi talar med personer på olika nivåer och från olika sammanhang där de samarbetat nära med chefen, allt för att förmedla en så bred och rättvis bild som möjligt. Utifrån detta analyserar Chef ledarskapet hos chefen i fråga och sätter betyg enligt de kriterier som vi anser känne­tecknar ett gott ledarskap. Den testade chefen får alltid läsa artikeln innan testet publiceras och erbjuds möjlighet att ge sin kommentar.

Palle Lundberg svarar

”Roligt och viktigt att få återkoppling på mitt ledarskap. Det gillar jag.

Jag brinner för ledarskap, och ännu mer för resultat. Ledarskap är mitt redskap för att nå resultat. Likaså sociala medier. Som stadsdirektör i Helsingborg gjorde jag 4–5 verksamhetsbesök i veckan där jag ville lyfta fram både medarbetare och verksamhet. Då är sociala medier effektiva kanaler. Jag lade däremot inte ner särskilt mycket arbetstid på det.

Som ledare ska man gå före, pek ut riktningen, engagera och också utmana. Alla gillar inte alltid min tolkning av vårt uppdrag. Jag skulle inte behövas om vi ska fortsätta som vi alltid har gjort. Nyckelmedarbetare som har andra mål kan paralysera en hel verksamhet. Jag leder inte en stor organisation ensam, utan är beroende av medarbetare som vill vara med och driver åt samma håll tillsammans.

Blygheten är inte borta, den syns i privata sammanhang. Men inte i chefsrollen. Jag är ett levande bevis att träning lönar sig. Det funkar för mig och min långa erfarenhet visar att det funkar för andra.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden