chefenfridahallgren
Frida Hallgren spelar huvudrollen i nya föreställningen Chefen, premiär 1 oktober. Foto: Matilda Rahm

Chefen i rampljuset i absurd och komisk pjäs

Nya teaterföreställningen ”Chefen” borrar djupt i det absurda och mörkt humoristiska i chefsrollen.

En surrealistisk samtidsskildring på managementspråk – så lanserar Riksteatern det komiska kontorsdramat ”Chefen” som nu har urpremiär med Frida Hallgren i huvudrollen. Skräpmejl, uppfuckade powerpointpresentationer och medarbetarsamtal från helvetet är inslag som säkert kan skapa viss igenkänning bland chefer i publiken.

”Det humoristiska ligger i hur cheferna i pjäsen beter sig mot varandra i den rådande hierarkin, och de absurda situationer som gärna uppstår i rattandet av ett större företag. Det handlar om missförstånd, rivalitet, tilltrasslade relationer och friktion av olika slag”, säger pjäsförfattaren och regissören Malin Axelsson.

Är det en absurd värld, chefsvärlden?
”Ja, där finns helt klart absurda inslag, precis som i livet i övrigt. Jag har lyft fram det absurda för att skildra vad makt gör med människor, ett urgammalt tema på teaterscenen.”

För Malin Axelsson utgör managementkulturens gravallvar en tacksam måltavla för humor – till slut går det bara att skratta åt det väldiga utbud av tvärsäkra ledarskapsråd som konsulter och managementlitteratur sprutar ur sig, menar hon.

”Ja, för råden är så komplexa och motsägelsefulla. Varje ledarskapsbok och konsult har sin sanning, ofta på tvärs mot de andra.”

Du har själv varit chef, på Sveriges Radio bland annat. Händer det att du längtar tillbaka?
”Absolut, det är roligt att vara chef. Det är också tack vare min chefstid jag reflekterat så mycket kring chefsrollen. Men just nu är det roligt att vara frilans.”

”Chefen”, som är ett samarbete mellan Riksteatern och Kulturhuset Stadsteatern, har urpremiär i Hallunda 1 oktober. Pjäsen ger sig därefter ut på en landsomfattande turné, med premiär i Lund 5 oktober.

Fakta: Malin Axelsson

Yrke: Prosaförfattare och dramatiker.

Gör: Malin Axelssons dramatik har satts upp på bland annat Riksteatern, Kulturhuset Stadsteatern och Dramaten. Hon blev Augustpris-nominerad för ”Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn” (Urax Förlag) och fick Mare Kandre-priset för romandebuten ”Anropa” (Albert Bonniers Förlag).

Hon har varit konstnärlig ledare på Sveriges Radio drama samt Ung Scen/Öst. På Sveriges Radio Drama har hon bland annat skrivit och regisserat succé-serierna Cheferna och Kraschen.

Den 16 december släpps andra säsongen av dramakomediserien Cheferna i podden P1 drama.

Foto: Sara Mac Key

Sara Klingvall, Helena Gezelius och Jan Ericson som vilsna mellanchefer under repetitionerna av Öppna kontorslandskap.

Läs också: Chefer i öppna landskap intar teaterscenen

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

waxholm
Beslutsfattande

Hotelldirektören: "Vi behöver stödpengarna nu!”

En orimlig regelbörda och långsam hantering av coronastöden är på väg att knäcka besöksnäringen, menar Thérèse Liljeqvist, vd på anrika Waxholms Hotell.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Spargris som sjunker ner i vatten
Beslutsfattande

Ny forskning: Därför misslyckas megaprojekten

Lars Löfgren, forskare vid Försvarshögskolan, går i en avhandling till botten med varför prestigefyllda jätteprojekt så ofta misslyckas. ”Den här typen av projekt tenderar att styras av individer med starka maktambitioner som inte är mottagliga för riskanalyser”, säger han. 
Åsa Paborn är direktor på Stockholms Stadsmission och träffade Cissi Elwin i senaste avsnittet av Chef Dilemma
Beslutsfattande

Chefen för Stockholms Stadsmission: ”Vi ser nya grupper som behöver ökat stöd”

Pandemin drabbar Stockholm hårt, med ökande utslagning och matfattigdom. Åsa Paborn, ny direktor för Stockholms Stadsmission, har fått en tuff jobbstart med distansjobb och slutkörda medarbetare. ”Men ljuset överväger”, säger hon i podden Chef Dilemma.
grafiker-till-webben-uppsa%cc%88gningar_rityta-1
Beslutsfattande

Nästan var femte chef säger upp på grund av corona

Nästan var femte chef har sagt upp, eller kommer att tvingas säga upp, medarbetare på grund av coronapandemin, visar Chefs undersökning.

Psykolog Liria Ortiz och en bild på två personer i ett svårt samtal
Beslutsfattande

Så lyckas du med svåra samtal – steg för steg

Många chefer vittnar om att svåra samtal är det tuffaste en ledare behöver göra. Psykologen och samtalsexperten Liria Ortiz guidar dig – ett steg i taget. 
Louise Wohrne utvecklas som hållbar ledare hos BillerudKorsnäs. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + BillerudKorsnäs

Hon förändrar världen på jobbet

På BillerudKorsnäs är inte bara produkterna hållbara utan även deras ledare. Men vad innebär det i praktiken? ”För mig betyder det att jag får verktygen för att utveckla både mig själv och medarbetarna och att jag bidrar till en bättre värld”, säger Louise Wohrne, Director Sustainability och Public Affairs, på BillerudKorsnäs.
elisabethbackteman1800
Beslutsfattande

Hon är doldisen som leder regeringens krisgrupp

Elisabeth Backteman, 53, syns nästan aldrig på bild men har ett blytungt ansvar i Sveriges hantering av coronasmittan.