chefenfridahallgren
Frida Hallgren spelar huvudrollen i nya föreställningen Chefen, premiär 1 oktober. Foto: Matilda Rahm

Chefen i rampljuset i absurd och komisk pjäs

Nya teaterföreställningen ”Chefen” borrar djupt i det absurda och mörkt humoristiska i chefsrollen.

En surrealistisk samtidsskildring på managementspråk – så lanserar Riksteatern det komiska kontorsdramat ”Chefen” som nu har urpremiär med Frida Hallgren i huvudrollen. Skräpmejl, uppfuckade powerpointpresentationer och medarbetarsamtal från helvetet är inslag som säkert kan skapa viss igenkänning bland chefer i publiken.

”Det humoristiska ligger i hur cheferna i pjäsen beter sig mot varandra i den rådande hierarkin, och de absurda situationer som gärna uppstår i rattandet av ett större företag. Det handlar om missförstånd, rivalitet, tilltrasslade relationer och friktion av olika slag”, säger pjäsförfattaren och regissören Malin Axelsson.

Är det en absurd värld, chefsvärlden?
”Ja, där finns helt klart absurda inslag, precis som i livet i övrigt. Jag har lyft fram det absurda för att skildra vad makt gör med människor, ett urgammalt tema på teaterscenen.”

För Malin Axelsson utgör managementkulturens gravallvar en tacksam måltavla för humor – till slut går det bara att skratta åt det väldiga utbud av tvärsäkra ledarskapsråd som konsulter och managementlitteratur sprutar ur sig, menar hon.

”Ja, för råden är så komplexa och motsägelsefulla. Varje ledarskapsbok och konsult har sin sanning, ofta på tvärs mot de andra.”

Du har själv varit chef, på Sveriges Radio bland annat. Händer det att du längtar tillbaka?
”Absolut, det är roligt att vara chef. Det är också tack vare min chefstid jag reflekterat så mycket kring chefsrollen. Men just nu är det roligt att vara frilans.”

”Chefen”, som är ett samarbete mellan Riksteatern och Kulturhuset Stadsteatern, har urpremiär i Hallunda 1 oktober. Pjäsen ger sig därefter ut på en landsomfattande turné, med premiär i Lund 5 oktober.

Fakta: Malin Axelsson

Yrke: Prosaförfattare och dramatiker.

Gör: Malin Axelssons dramatik har satts upp på bland annat Riksteatern, Kulturhuset Stadsteatern och Dramaten. Hon blev Augustpris-nominerad för ”Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn” (Urax Förlag) och fick Mare Kandre-priset för romandebuten ”Anropa” (Albert Bonniers Förlag).

Hon har varit konstnärlig ledare på Sveriges Radio drama samt Ung Scen/Öst. På Sveriges Radio Drama har hon bland annat skrivit och regisserat succé-serierna Cheferna och Kraschen.

Den 16 december släpps andra säsongen av dramakomediserien Cheferna i podden P1 drama.

Foto: Sara Mac Key

Sara Klingvall, Helena Gezelius och Jan Ericson som vilsna mellanchefer under repetitionerna av Öppna kontorslandskap.

Läs också: Chefer i öppna landskap intar teaterscenen

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Åsa Paborn är direktor på Stockholms Stadsmission och träffade Cissi Elwin i senaste avsnittet av Chef Dilemma
Beslutsfattande

Chefen för Stockholms Stadsmission: ”Vi ser nya grupper som behöver ökat stöd”

Pandemin drabbar Stockholm hårt, med ökande utslagning och matfattigdom. Åsa Paborn, ny direktor för Stockholms Stadsmission, har fått en tuff jobbstart med distansjobb och slutkörda medarbetare. ”Men ljuset överväger”, säger hon i podden Chef Dilemma.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

grafiker-till-webben-uppsa%cc%88gningar_rityta-1
Beslutsfattande

Nästan var femte chef säger upp på grund av corona

Nästan var femte chef har sagt upp, eller kommer att tvingas säga upp, medarbetare på grund av coronapandemin, visar Chefs undersökning.

Psykolog Liria Ortiz och en bild på två personer i ett svårt samtal
Beslutsfattande

Så lyckas du med svåra samtal – steg för steg

Många chefer vittnar om att svåra samtal är det tuffaste en ledare behöver göra. Psykologen och samtalsexperten Liria Ortiz guidar dig – ett steg i taget. 
elisabethbackteman1800
Beslutsfattande

Hon är doldisen som leder regeringens krisgrupp

Elisabeth Backteman, 53, syns nästan aldrig på bild men har ett blytungt ansvar i Sveriges hantering av coronasmittan.
forsvarsmaktensocialstyrelsen
Beslutsfattande

Militärt ledarskap på Socialstyrelsen

Nu tar myndigheterna militärt ledarskap till hjälp i kampen mot den osynliga fienden coronaviruset. På Socialstyrelsen finns en särskild stab för krisledning där militär personal ingår.
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
Johan Szymanski, Brandkåren i Norra Dalarna
Beslutsfattande

Brandchefen inför skogsbrandssäsongen: ”Det kan bli riktigt illa”

Johan Szymanski är räddningschef för Brandkåren i norra Dalarna och har redan ryckt ut på flera skogsbränder. Nu stålsätter han sig inför en sommarsäsong med både torka och coronakris.