Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Chefen i rampljuset i absurd och komisk pjäs

Nya teaterföreställningen ”Chefen” borrar djupt i det absurda och mörkt humoristiska i chefsrollen.

Beslutsfattande
Publicerad
Frida Hallgren spelar huvudrollen i nya föreställningen Chefen, premiär 1 oktober. Foto: Matilda Rahm

En surrealistisk samtidsskildring på managementspråk – så lanserar Riksteatern det komiska kontorsdramat ”Chefen” som nu har urpremiär med Frida Hallgren i huvudrollen. Skräpmejl, uppfuckade powerpointpresentationer och medarbetarsamtal från helvetet är inslag som säkert kan skapa viss igenkänning bland chefer i publiken.

”Det humoristiska ligger i hur cheferna i pjäsen beter sig mot varandra i den rådande hierarkin, och de absurda situationer som gärna uppstår i rattandet av ett större företag. Det handlar om missförstånd, rivalitet, tilltrasslade relationer och friktion av olika slag”, säger pjäsförfattaren och regissören Malin Axelsson.

Är det en absurd värld, chefsvärlden?
”Ja, där finns helt klart absurda inslag, precis som i livet i övrigt. Jag har lyft fram det absurda för att skildra vad makt gör med människor, ett urgammalt tema på teaterscenen.”

För Malin Axelsson utgör managementkulturens gravallvar en tacksam måltavla för humor – till slut går det bara att skratta åt det väldiga utbud av tvärsäkra ledarskapsråd som konsulter och managementlitteratur sprutar ur sig, menar hon.

”Ja, för råden är så komplexa och motsägelsefulla. Varje ledarskapsbok och konsult har sin sanning, ofta på tvärs mot de andra.”

Du har själv varit chef, på Sveriges Radio bland annat. Händer det att du längtar tillbaka?
”Absolut, det är roligt att vara chef. Det är också tack vare min chefstid jag reflekterat så mycket kring chefsrollen. Men just nu är det roligt att vara frilans.”

”Chefen”, som är ett samarbete mellan Riksteatern och Kulturhuset Stadsteatern, har urpremiär i Hallunda 1 oktober. Pjäsen ger sig därefter ut på en landsomfattande turné, med premiär i Lund 5 oktober.

Fakta: Malin Axelsson

Yrke: Prosaförfattare och dramatiker.

Gör: Malin Axelssons dramatik har satts upp på bland annat Riksteatern, Kulturhuset Stadsteatern och Dramaten. Hon blev Augustpris-nominerad för ”Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn” (Urax Förlag) och fick Mare Kandre-priset för romandebuten ”Anropa” (Albert Bonniers Förlag).

Hon har varit konstnärlig ledare på Sveriges Radio drama samt Ung Scen/Öst. På Sveriges Radio Drama har hon bland annat skrivit och regisserat succé-serierna Cheferna och Kraschen.

Den 16 december släpps andra säsongen av dramakomediserien Cheferna i podden P1 drama.

Foto: Sara Mac Key

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden