Calle Fleur: Helena Helmersson avgår – del av uselt mönster

Krönikor
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne. Helena Helmersson. Foto: Morales Felipe

Ta ett djupt andetag och läs upp namnen för dig själv.

Annica Bresky. Carina Åkerström. Allisson Kirkby. Eira Thomas. Pernilla Nyrensten. Biljana Pehrsson. Marie Inkster. Ebba Ljungerud.

Och nu Helena Helmersson, som avgår efter bara fyra år på posten som vd för H&M.

Hon blir ännu ett namn på listan över kvinnor som lämnat vd-jobbet på ett börsbolag under de senaste två åren.

Nu är inte ens 10 procent av vd:arna på Stockholmsbörsens storbolag kvinnor. Det är både uselt och upprörande.

“Det har stundtals varit en krävande tid för mig personligen och jag känner nu att det är dags att lämna vd-rollen, vilket självklart inte varit ett lätt beslut”, skrev Helmersson i ett pressmeddelande som fick stor uppmärksamhet.

Och som hon utvecklade i en intervju med Dagens Industri:

”Man behöver ha full energi för att ha den här rollen och när jag känner att energin inte är på topp är det inte rätt”, konstaterade Helena Helmersson som lämnar över vd-rollen till Daniel Ervér.

Japp, en snubbe. Så klart.

”Vi behöver fortsätta granska gubbväldet och ifrågasätta de strukturer i arbetslivet som gynnar män.”

För ett obestridligt faktum är att samtliga kvinnliga vd:ar, som har lämnat eller tvingats bort från sin post de senaste två åren, har ersatts av en man.

Bolagen är onekligen snabba på att hamna i gamla hjulspår efter att ha kört slut på kvinnor som (visar flera studier) oftare rekryteras till bolag i kris.

Det är just därför som kvinnor tenderar att stanna kortare på sina positioner än män, säger Lena Österberg, analyschef på Carnegie i en analys.

Gudarna ska veta att Helmersson har fått hantera kriser.

Pandemin, hårda granskningar av klädjättens sopberg i Västafrika, fackliga strider och tuffa omorganisationer.

Vd-rollen är förstås extremt krävande. Men rapporter visar att kvinnor blir mer ifrågasatta internt, och dessutom granskas hårdare i medierna än män, säger Allbrights vd Amanda Lundeteg i en kommentar till Chef.

”Allt fler dukar under på grund av pressen och blir sjuka av stress, eller väljer att lämna chefsyrket helt.”

Chef har länge aktivt drivit frågan om ökad jämställdhet i arbetslivet.

Tillsammans med 10 av Sveriges största bolag – bland annat just H&M – drev vi Battle of the numbers, ett projekt för storföretag som gick från ord till handling när det gäller att få fler kvinnor till operativa chefspositioner.

Utvecklingen gick framåt under några år, inte minst på grund av hårt arbete från viktiga aktörer som just Allbright, men de enorma svårigheter vi ser kring att rekrytera och behålla kvinnor på toppositioner i näringslivet är en allvarlig backlash.

Det här är förstås en del av en – om möjligt – ännu större fråga.

Chefs undersökningar visar gång efter annan att svenska chefer mår dåligt. Återhämtning ligger överst på önskelistan. Livspusslet är svårare att få ihop än någonsin. Allt fler dukar under på grund av pressen och blir sjuka av stress, eller väljer att lämna chefsyrket helt.

De allra flesta människorna bakom de galopperande sjukskrivningstalen är kvinnor, som ofta tvingas ta ett större ansvar över barn och det obetalda hemarbetet. Inte konstigt att energin tar slut.

Vi behöver fortsätta granska gubbväldet och ifrågasätta de strukturer i arbetslivet som gynnar män.

Men vi måste också fortsätta att sätta strålkastarljuset på den utmattningspandemi som tömmer våra batterier och får chefer att lämna sina uppdrag.

Inte för att de inte kan, utan för att de helt enkelt inte orkar längre.

Så här kan vi inte ha det.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden