»Vi har ont om tid«

Hälsa
Text: Redaktionen
Publicerad

För mig är det en besvikelse att man vid klimatkonferensen i Köpenhamn i december inte lyckades få fram ett övergripande avtal om hur vi ska minska påverkan av klimatförändringarna.

Men det påminde mig också om vilket stort behov det finns av att företag och industrier tar ett större ansvar och sätter egna mål för hur de ska reducera koldioxidutsläpp och skydda världens naturtillgångar.

För mycket ansvar har lämnats till världens regeringar och jag är rädd att vi kommer att behöva vänta länge innan vi får en tydlig riktning i klimatpolitiken. I stället måste vi få till ett bättre samarbete mellan offentlig och privat sektor för att kunna röra oss framåt på ett effektivt sätt.

Världens regeringar har lagt planer på hur de ska beskatta koldioxidintensiva företag. Nu måste de också visa att de lägger de nya »gröna« skattepengarna på åtgärder som mildrar klimatpåverkan.

Om regeringarna blir mer transparenta och behåller sina tydliga mål för hur näringslivet ska arbeta i klimatfrågan, kommer det att sporra företag till att bli grönare.

Studier från konsultföretag som McKinsey&Co tyder på att en stor del av den utsläppsminskning som måste göras fram till år 2020 kan åstadkommas genom teknologi som fokuserar på effektiv energianvändning.

För att kunna utnyttja möjligheterna till mer effektiv energianvändning måste många branscher, som flygindustrin, rederinäringen, tillverkningsindustrin och it-branschen, sätta upp egna mål för att minska utsläppen och ta fram verktyg för att mäta utvecklingen. Effektivitet ger vinst, och kan leda till stora utsläppsminskningar som kan avvärja de värsta effekterna av en klimatförändring.

Som entreprenör blir jag orolig när jag blickar framåt och ser hur beroende vår värld är av olja. Det finns ingen tvekan om att åren då vi kunde köpa billig olja är över. Konkurrensen om olja kommer bara att öka i takt med den snabba ekonomiska utvecklingen i länder som Brasilien, Indien och Kina. Utan ett tillförlitligt och hållbart alternativ, kommer oljan att bli allt dyrare att producera och väldigt dyr att köpa.  Jakten på att hitta alternativa energikällor och minska koldioxidutsläppen är redan igång.

Vi har ont om tid, eftersom begäret efter bilar och andra moderna bekvämlighetsfällor växer i utvecklingsländerna. Den växande efterfrågan sätter en stor press på både infrastruktur och naturtillgångar. Vi måste hitta sätt att bli mer måttliga i vår konsumtion, så att vi minskar och begränsar våra utsläpp.

På Virgin har vi investerat i biobränsle de senaste åren. Vi har letat efter bränslen som inte skadar tillverkningskedjan av livsmedel, som inte kräver för stora arealer och som är flexibla nog att användas I flera olika typer av branscher.

The Virgin Green Fund (Virgins gröna fond) har tillsammans med riskkapitalisten Vinod Khosla och företaget Total investerat i det Colorado-baserade företaget Gevo. Gevo utvecklar ett avancerat bränsle baserat på isobutanol. Det är lika effektivt som bensin, men utan de miljömässiga nackdelarna.

Nya bränslen är bara ett vapen i kampen mot klimatförändringarna. Förra året etablerade vår välgörenhetsorganisation Virgin Unite ett »Carbon War Room« som ett sätt att utnyttja entreprenörers kraft för att hitta lösningar som kan minska klimatpåverkan. The Carbon War Room har redan börjat samarbeta med partners inom rederinäringen och byggnadssektorn.

Varje år släpper rederinäringen ut över en miljard ton koldioxid och svart sot.

Cirka 15 000 av världens 100 000 fartyg är ansvariga för mer än hälften av de utsläppen. Carbon War Room arbetar tillsammans med rederiföretag, regeringar, kunder till rederierna, hamnar och teknologiföretag för att öka användandet av existerande teknologi som kan minska koldioxidutsläpp och samtidigt spara pengar. Om samarbetet mellan olika passionerade och förändringsbenägna parter ökar, kan vi minska rederiernas utsläpp med 35 procent på fem år och hjälpa branschen att återhämta sig från lågkonjunkturen.

Att använda nytt kapital som en katalysator för att stödja miljövänligt byggande är en annan kamp som the Carbon War Room är aktiv i. Det är också en av våra största möjligheter. Mer än 70 procent av alla koldioxidutsläpp kommer från byggnader. Därför måste vi både planera för nytt miljövänligt byggande och renovera gamla fastigheter. Det kräver finansiering från både statliga och regionala myndigheter, ny lagstiftning och en rad nya entreprenörer som kan designa och renovera fastigheterna.

Många borgmästare går i bräschen för att skapa möjligheter för entreprenörer att göra städerna mer miljövänliga. Just nu är exempelvis Vancouver värd för de Olympiska Spelen. Vancouver kommer nu att fokusera på att nå sina mål för att minska koldioxidutsläppen. Det kommer att ske genom en process där man ska uppmuntra till investeringar i renovering av byggnader. Vancouver och andra innovativa städer kommer att samarbeta med the Carbon War Room och flera andra partners för att skapa de förändringar som behövs för att bygga en framtidsstad.

Under de senaste 40 åren har vi haft en enorm utveckling inom informationsteknologi, mjukvara och datorer, och många har gjort en stor förmögenhet.

Jag tror att vi inom de nästa 40 åren kommer att se lika stora framsteg inom den gröna sektorn. Många kommer att tjäna mycket pengar, och vi kommer att skapa en rättvisare, renare och tryggare värld.

Fotnot: © 2010 Richard Branson (Distributed by The New York Times Syndicate).

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.