Vd innan 30: ”Jag tutar och kör”

Petter Bengtsson fick en rivstart i karriären och blev vd innan han fyllt 30. ”Det gäller att ha rätt människor omkring sig”, säger Petter Bengtsson som drivs av en vision om att förändra en trögrörlig bygg- och fastighetsbransch.

Karriär
Publicerad
Petter Bengtsson. Foto: Nicke Johansson

En liten byggfirma i trakterna av Älmhult – på sätt och vis började det redan där. Från tolvårsåldern brukade Petter Bengtsson rycka in i verkstaden på helger och lov, och fick smak på att bygga saker bättre.

”Jag har alltid varit kreativ, och velat göra saker ordentligt”, säger Petter Bengtsson som är vd för Zynka Group, som verkar för en digitalisering av bygg- och fastighetsbranschen.

Ett koncept för effektivare byggprocesser som varit så pass framgångsrikt att han vid blott 29 utsågs till Årets unga vd 2019, av ledarskapssajten Motivation.se.

”Utifrån sett var det nog ganska upp­seendeväckande, folk tyckte det var coolt. Från mitt inifrånperspektiv såg jag det som mer odramatiskt, en logisk följd av strategi, vision och personligt chefsansvar – jag bara tutar och kör, sedan får det andra komma naturligt. Jag är egentligen ingen frontperson, har både scenskräck och Jante i mig. Men har lärt mig att det gäller att synas och höras som ledare, för att ha en chans att åstadkomma förändring. Så det är bara att bita tag i och göra”, säger Petter Bengtsson och tillägger:

”Som en yngre ledare med erfarenheter som inte sträcker sig så långt tillbaka i tiden, gäller det att omge sig med en bra blandning av människor och våga kommunicera.”

Han växte upp på en gård ”i skogen”, några mil från Älmhult. Mamma chef på Ikea, pappa hantverkare inom allservice, bygg och vaktmästeri. Yrkesdrömmar? Inga speciella, annat än att på något sätt göra skillnad, och världen till en lite bättre plats.

”Som ensambarn med en kilometer till närmaste granne gällde det att själv hitta på saker att göra. Så jag tog min cykel och hälsade på de människor som fanns i trakten. Fiskade och sålde fångsten till tyska turister, hjälpte till hos någon bonde … Det är något jag plockat med mig från uppväxten, förmågan att umgås med alla slags människor, unga, gamla, alla möjliga.”

Som nyexaminerad byggnadsingenjör med brinnande intresse för arkitektur, fick ­Petter Bengtsson anställning på Okidoki, ett på den tiden litet men proggigt arkitektkontor i Göteborg. En rivstart – nästan genast blev han involverad i jättebygget Serneke Arena, Nordens största multisportanläggning.

”En förbaskat rolig tid. Att få göra lite verklig nytta, när man äntligen lämnat skolan och kommit ut i arbetslivet. Jag fick tidigt ett stort ansvar, och jobbade i stort sett dygnet runt med projektet under tre års tid. Och tyckte det var kul hela tiden.”

Petter Bengtsson. Foto: Nicke Johansson

Att med hjälp av digitala verktyg förändra och effektivisera byggprocessen är en ledstjärna i Petter Bengtssons nuvarande roll som vd för Zynka. Det kan handla om att skanna och 3D-modellera verkliga byggnader, för att sammanställa den visuella datan till ett exakt beslutsunderlag som optimerar resursförbrukningen. Ett arbetssätt som bland annat tillämpas i företagets pågående ombyggnad av Feskekôrka i Göteborg.

”Det brukar heta att bygg- och fastighetsindustrin är gammal, mossig och gubbig: Jag menar tvärtom, det är en bransch med en enorm potential och förändringsvilja. Sektorn står för uppåt 40 av CO2-utsläppen globalt – där fattar man hur stor potentialen är”, säger Petter Bengtsson.

”Det finns alltså massor att jobba med då det kommer till hållbarhet, byggmaterial och hur vi använder byggnaderna. Vår stora utmaning är att fortsätta driva kulturförändring och optimering av beslut.”

3 karriärtips från Petter Bengtsson

  1. Kommunikation. ”Det viktigaste är att ha bra folk omkring sig, både privat och på jobbet, och själv våga vara kommunikativ. Att våga prata om allt med alla. Det är då man lär sig.”
  2. Lita på magkänslan. ”Jag får ofta frågan: Vad drivs du av, hur vet man när man hittat rätt? Det känner man! När man väl hittar sin inre drivkraft är det enkelt, problemfritt och kul.”
  3. Ha tillförsikt. ”Alla landar i perioder av ifrågasättande då allt känns jobbigt. Men det vänder alltid, även om det ibland kan se mörkt ut.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden