Var fjärde svensk: Nej till jobb som nekar till distansarbete
En ny Sifo-undersökning från rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad visar att två av tre svenskar trivs med att jobba på distans och att var fjärde skulle tacka nej till ett jobb om de nekas den här möjligheten.
Efter nästan två år med rekommenderat hemarbete kunde svenskarna återvända till sina arbetsplatser med start 9 februari. Men möjligheten att kunna arbeta på kontoret igen är inte odelat positiv.
Enligt en ny undersökning som Randstad låtit Sifo göra svarar närmare två av tre (63 procent) att de har trivts bra eller mycket bra med att jobba på distans. Det framkommer även av undersökningen att närmare hälften (46 procent) av de drygt 1 000 tillfrågade tycker att det är viktigt eller mycket viktigt att arbetsplatser fortsätter att erbjuda den här möjligheten för sina medarbetare. Av de tillfrågade svarar var fjärde (24 procent) att de till och med skulle tacka nej till ett jobb där distansarbete inte är möjligt.
”Att så många som tre av fyra trivs med valfriheten att jobba varifrån de vill, är verkligen något som arbetsgivare bör ta hänsyn till för att kunna locka och behålla talanger framöver. Dessutom riskerar de som vägrar distansarbete att bli bortvalda vid en rekryteringsprocess”, säger Camilla Campelo, HR-direktör på Randstad.
Hur pass viktigt distansarbetet är varierar på olika håll inom landet. I storstadsområdena ses det som extra viktigt.
I Stockholm svarar runt var tredje (32 procent) att de skulle tacka nej till ett jobb som kräver att anställda jobbar på plats. I Malmö är siffran högre än så (36 procent) medan den är något lägre i Göteborg (25 procent). Siffrorna kan jämföras med övriga landet där knappt var femte (19 procent) skulle tacka nej till ett jobb om arbetsgivaren nekar distansarbete.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 26–30 januari 2022.
Totalt intervjuades 1 415 personer i åldern 18-65 år, varav 1 095 personer var yrkesverksamma (heltid eller deltid).
Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.