Tystnadskultur på jobbet – var sjunde vågar inte uttrycka sin åsikt
Det är inte alla som vågar göra sin röst hörd på arbetsplatsen. Allvarligast är det för kvinnor. Dessutom är det skillnad mellan olika branscher. Det visar en ny stor kartläggning.
Att sticka ut hakan och säga ifrån när något skaver, eller generellt framföra en åsikt fritt, är inte helt självklart på alla arbetsplatser.
Ungefär var sjunde medarbetare (ca 15 procent) är rädd för att göra sin röst hörd på jobbet.
Det visar nya siffror från undersöknings- och analysbolaget Brilliant Future, som kartlagt hur vanligt det är med tystnadskultur på Sveriges arbetsplatser.
Allvarligast? Det är situationen för kvinnor.
Drygt var sjätte kvinna (ca 17 procent) upplever inte att det är fritt att uttrycka sin åsikt i arbetsgruppen, jämfört med ungefär var åttonde man (ca 13 procent).
”Det här är mycket allvarligt. Tystnadskultur gör att missförhållanden som ekonomiska oegentligheter eller sexuella trakasserier riskerar att inte komma upp till ytan”, säger Sofie Johansson, expert inom medarbetarundersökningar på Brilliant Future, i en kommentar.
”Att läget är värre för kvinnor är kanske inte oväntat men ändå alarmerande. Vi ser inte heller någon förbättring under de senaste åren, så ämnet behöver belysas mer”, tillägger hon.
Det är oerhört skarpa siffror, särskilt med tanke på det stora underlaget. Kartläggningen är baserad på 300 000 svar från medarbetarundersökningar från perioden hösten 2023 till hösten 2024.
Undersökningen visar vidare att tystnadskulturen är i varierande grad förekommande, beroende på bransch.
Vanligast är tystnadskulturen inom servicebranschen, där ungefär var sjätte medarbetare upplever att den inte fritt kan uttrycka sina åsikter.
Det jämfört med drygt var sjunde medarbetare inom bygg och tillverkning, och var åttonde på tjänsteföretag.
om undersökningen
Undersöknings- och analysbolaget Brilliant Future har kartlagt förekomsten av tystnadskultur på Sveriges arbetsplatser. Kartläggningen bygger på 300 000 svar från medarbetarundersökningar som samlats in och analyserats under perioden 1 oktober 2023 – 30 september 2024.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.