Trendspaning om framtidens kontor: Flexibelt och med wow-känsla
Fyra fastighetsbolag berättar om hur framtidens kontor ser ut: Det är två trender som drar åt olika håll.
Ingen vill kännas vid att efterfrågan på kontorslokaler har minskat, när Chef gör en rundringning till några av de största fastighetsbolagen. Detta trots att Svenska Dagbladet rapporterat om att så mycket som en femtedel av kontorslokalerna står tomma i delar av Stockholm och runt en tiondel i Malmö.
”Visst är det så att folk funderar på hur det man har i kontorsväg stämmer med det man lärt sig under pandemin. Men jag ser stor optimism hos många bolag och aktiviteten på hyresmarknaden har ökat”, säger Johanna Skogestig, vd på Vasakronan.
Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter, ser inte heller någon minskad efterfrågan med hänvisning till att deras fastigheter ligger i Stockholms innerstad. Redan för tio år sedan startade de Epicenter, ett koncept kring co-working-ställen, där bolag får en ökad flexibilitet och en möjlighet att sitta nära andra med samma intressen. Mats Hederos ser den aktivitetsbaserade modellen i öppna landskap som den största trenden.
”Jag har själv ingen fast arbetsplats utan sitter ofta nära receptionen. Du får så mycket information om hur dina medarbetare mår genom att se hur de fäster blicken eller tar sina steg,” säger han.
Sex till åtta personer i ett rum är den lösning Åke Pettersson, vd på Skandia Fastigheter, tror på.
”Jag tror inte på kontorshaven med fasta skrivbord längre. Det är viktigare än någonsin att erbjuda just attraktiva lösningar.”
Kontorsframtiden drar åt två olika håll, kan man sammanfatta de fyra fastighetsbolagen. Den ena lösningen är en högre grad av specialisering. Det efterfrågas av de företag som ser kontoret som en konkurrensfördel för att fånga och bibehålla talanger.
”Kontoret har blivit viktigare som kulturbärare och en mötesplats för att vara mer kreativ än man kan vara på distans. Det ska ha wow-faktor”, säger Åke Pettersson.
Hit kan delvis även hållbarhetstänket hänföras. Johanna Skogestig ser en ökad betalningsvilja, inte minst från företag med yngre medarbetare, för lokaler med ett lägre klimatavtryck. De utvecklar bland annat solcellspaneler, takparker och toaletter som spolas med regnvatten.
Castellum erbjuder WELL-certifierade fastigheter, där olika aktiviteter och möjligheter i huset är kopplade till att främja hälsa. Men hållbarhetstänket finner stöd även i den andra trenden. Den står för en ökad grad av generalisering. Både fastighetsvärdarna och de hyrande företagen måste fråga sig hur försvarbart det är att ständigt bygga om, menar Johanna Skogestig. Redan 2015 lanserade de sitt Smart och klart-koncept. I dag har de ett 70-tal sådana kontor med flexibla hyreskontrakt som man kan hyra på månadsbasis. Även Castellum erbjuder nyckelfärdiga kontor, där man kan ta sin laptop och flytta in på ett färdigmöblerat. De har också utvecklat flera co-working-koncept, som United spaces, men lanserar det även som hubbar i förorten, närmare medarbetarna.
”I stället för att pendla 45 minuter tar du dig fem minuter till ett kontor som kanske inte är det flådigaste utan troligen ett co-working-space”, säger Per Gawelin, region-vd Castellum.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.