Trendbrott: Det här lockar unga karriärister 2024

Utmanade arbetsplatser och start up-världen har inget att hämta hos dagens studenter, när de själva får uppge drömarbetsplatser och karriärpreferenser. Istället dominerar rådande omvärldsläge deras val, enligt en ny jätteundersökning.

Karriär
Publicerad

Mitt i lågkonjunktur och arbetslöshet ska ett stort antal svenska universitets- och högskolestudenter ta sina första vuxensteg in i arbetslivet.

Vad som lockar?

Föga förvånande; framtida inkomster (56 procent), trygg anställning (54 procent) och goda referenser för en framtida karriär (47 procent), som för fjärde året i rad är de tre viktigaste egenskaperna vid val av arbetsplats enligt Universums senaste studentundersökning med cirka 23 400 respondenter.

Även om tech-bolagen lyckas behålla sin attraktivitet, så tappar fintech-branschen intresse bland unga.

De stora vinnarna hos studenterna är istället arbetsplatser som Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och Försvarets Radioanstalt, som ökar i popularitet.

”Att startup-drömmen sjunker i attraktivitet till förmån för stabilitet och trygghet är en ihållande trend som företag gör smart i att förhålla sig till för att säkra framtida kompetens. Nytt är att vi ser ett ansvarstagande hos studenter för Sveriges säkerhet, de vill dra sitt strå till stacken vilket kan vara en effekt av den aktuella säkerhetspolitiken”, säger Emil Adén, Sverigechef på Universum, i en kommentar.

It-studenter, civil- och högskoleingenjörer, kommande jurister, humanister, naturvetare och socialarbetare har alla listat myndigheter inom säkerhetsområdet som spännande framtida arbetsgivare.

Vidare är flexibla arbetstider och möjlighet till distansjobb av betydelse för 70 procent av studenterna, däremot inte en avgörande fråga.

Lika många svarar att utebliven möjlighet till distansarbete inte spelar någon roll i beslut om arbetsplats, vilket kan bero på att 31 procent är rädda för att missa befordringar och lika många är oroliga att de som jobbar på plats favoriseras.

Om Universums Studentundersökning 2024

Universum utför varje år Sveriges största och mest omfattande studentundersökning, i år med 23 403 respondenter från 34 olika universitet och högskolor. Årets undersökning är gjord mellan september 2023 och januari 2024.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.