Synsam flyttar produktionen till Sverige: ”Det här beslutet kräver mod”

Det är definitivt en trend vi ser, säger forskare och analytiker. Allt fler företag tar hem produktionen till Sverige.

Beslutsfattande
Publicerad
Porträtt av Håkan Lundstedt samt skiss av den nya fabriken i Ockelbo.
Fabriken i Ockelbo beräknas kunna producera en miljon glasögon per år.

I dagarna meddelade optikkedjan Synsam att man bygger en fabrik i Ockelbo och därmed flyttar produktionen av glasögon från Kina till södra Norrland. Företagets vd och koncernchef Håkan Lundstedt, som utsågs till Årets chef 2020, har hyllats för sina visionära strategier och modiga beslut. För Chef berättar han om projektet som man döpt till Made in Sweden.

Vad ligger bakom beslutet?
”Att ta hem produktionen till Sverige ligger helt i linje med vår hållbarhetsstrategi. Under de senaste åren har vi gjort många klimatsatsningar, som att tillverka bågar av återvunnen havsplast och uttala visionen att allt i våra butiker ska kunna återvinnas senast år 2023. I början var det många som sa att det var omöjligt, men när vi satte igång att jobba med visionen så märkte vi att det som först verkade som en utopi nu är ett mål som vi kommer att klara. Det har sporrat oss att arbeta mer med hållbarhet och gjorde att beslutet att bygga fabrik i Sverige kändes rätt.”

Varför just Ockelbo?
”Den ekonomiska biten väger tungt. Vi måste vara effektiva eftersom fabriken ska tävla med fabriker där vi har produktion utspridd, som i Kina. När vi bestämde var fabriken skulle ligga så tittade vi på flödet, var vi har våra kunder och våra råvaror. Vi hade diskussioner med flera orter, men valde Ockelbo. Produktionsflödet måste vara högteknologiskt effektivt. Hållbart idag är ekonomiskt.”

Hur vet ni att ni satsar rätt?
”En del i vår strategi är att minska vår klimatpåverkan och när vi tittade på var i vår verksamhet vi hade störst påverkan så var det transporter. I samband med att vi startade projektet gjorde vi en hel del konsumentundersökningar och här såg vi att kunderna gillar närproducerat. Jag ser att projektet också kommer att öka antalet kunder och konsumenter. Vi är glada att vi lyfts fram som nytänkare och att detta är en trend där flera företag kommer att följa efter.”

Social hållbarhet är, liksom klimatomsorg en del av de globala hållbarhetsmålen. Vilken roll spelade den mänskliga aspekten?
”Idag får många företag kritik för att man inte har kontroll över arbetsförhållanden i fabriker och verkstäder ute i världen. Men tack vare fabriken i Ockelbo kommer vi att ha det och det känns tryggt. Förutom att det innebär att vi kommer att kunna kvalitetssäkra våra produkter på ett helt annat sätt och vi kommer att ha en arbetsplats med bra förhållanden som genomsyras av vår värdegrund och det är viktigt. Vi ser det så klart också som positivt att kunna skapa jobb i Sverige.”

Radikala beslut och förändringar som ligger i framkant på utvecklingen är, sedan Håkan Lundstedt tillträde som vd 2015 en del av Synsams varumärke. Håkan Lundstedt fick idén om att bygga fabrik i Sverige för två år sedan. Efter lite förarbete satte projektet igång för 18 månader sedan och om allt går enligt planerna öppnar fabriken senhösten 2021.

Det är snabba puckar. Vilken typ av ledarskap krävs för att genomdriva den här typen av projekt?
”Vi har en strategi där vi har bestämt att vi ska ligga i framkant inom ett flertal områden och ha en hög innovationstakt. Det ställer krav på organisationen och på mig när vi sätter den typen av höga mål. Det är ett stort beslut där du måste få med dig ägare och styrelse. Som ledare måste du ha mod för att kunna ta ett sådant här beslut men är du trygg i din vädergrund och vet vad du gör så vågar du. Jag tycker att fler företag borde kunna göra det här om de bara ansträngde sig. För vår del vet jag ju att det stärker bolaget.”

Fakta: Synsams fabrik i Ockelbo

  • Fabriken planeras vara klar senhösten 2021.
  • Den kommer att vara 6 000 kvadratmeter och ha 150 anställda till att börja med.
  • Fastigheten byggs helt i trä och andra hållbara material.
  • Förutom produktionsbiten kommer den även att rymma ett utbildningscenter och fungera som ett kunskapscenter för ögonhälsa.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden