Står din chef i vägen för karriären?

Som chef behöver du hjälp av dina överordnade för att ta dig uppåt och framåt i karriären. Men hur gör man när stödet uteblir? Karriärcoachen Gabriella Huss tipsar.

Karriär
Publicerad
Illustration med kvinna som blåser ut som bilder av sig själv över en man som står i vägen för henne.
Illustration Lotta Sjöberg

Ledarskapsvärlden är full av anekdoter om karriärer som möjliggjorts tack vare chefer som på ett tidigt stadium inspirerat, varit förebilder, öppnat dörrar och pushat. Mindre ofta talas det om motsatsen, hur avsaknaden av stöd från nära chefer kan leda till oförtjänta problem i yrkeslivet och karriärer som aldrig riktigt tar fart.

Att kvinnor och etniska minoriteter har särskilda svårigheter på arbetsmarknaden är känt, liksom folk som passerat de 50. Bland dem som för egen maskin kämpar med att få fart på en avstannad karriär, är det nog en och annan som undrar var de där superuppmuntrande cheferna egentligen håller hus. Eller om de överhuvudtaget existerar.

Gabriella Huss är seniorkonsult på chefsrekryteringsbolaget K2 Search. Hon berättar hur ovanligt det är med klienter som anser att yrkesbanan kantats av coachande, peppande, karriärvägs-öppnande chefer. En generell upplevelse är snarare att vara förbisedd av överordnade som inte fullt ut insett ens talanger och potential.

”Ja, det är ganska sällan jag möter klienter som tydligt uttrycker att de jobbat för chefer som lyft dem. Alltför sällan, tycker jag.”

Vad beror det på att chefen avstår från att boosta min karriär?

”Dels kan det handla om prestige. Det kan finnas farhågor om att du ska konkurrera ut chefen i fråga. Dels uppstår ju en lucka i organisationen om du nu går vidare. Det tror jag nog är det vanligaste, att rent praktiska skäl talar emot – att fylla hålet du lämnar efter dig kan uppfattas som ett stort problem för verksamheten”, säger Gabriella Huss.

Alla chefer har inte något organisatoriskt inflytande, påpekar hon, särskilt inte de på lägre nivå. De coachande förmågorna och insikterna kan det dessutom vara si och så med. Gabriella Huss tillägger:

”Det finns i vårt samhälle en förkärlek för ett utpräglat extrovert, utåtriktat beteende. Risken är att fantastiska förmågor med en mer introvert profil går under radarn.”

Tack och lov finns en hel del att göra för den som hittills inte fått den chefsuppbackning i karriären som man är värd. Det är aldrig för sent att jobba med sitt nätverk: Världen är full av intressanta människor som kan hjälpa dig att utvecklas, du har bara inte träffat dem än. Svenskar är inte alltid världsbäst på att knyta sådana kontakter, men även det går att jobba på.

”Vi är lite fega. Många gånger får jag en frågande blick när jag frågar jobbkandidater vilka personer inom spännande verksamheter de kontaktat för att föreslå en lunch, till exempel. Varför gör de inte det? De flesta som får frågan ’vill du träffa mig’ svarar ja”, säger Gabriella Huss.

3 TIPS FRÅN KARRIÄRCOACHEN

Här delar Gabriella Huss med sig av råd till dig som inte får tillräcklig uppbackning i karriären från din närmaste chef:

1. SATSA PÅ SOCIALA MEDIER.
Gör dig känd via Linkedin, ge dig in i grupper och diskussioner, dela med dig av egen erfarenhet och kunskap, var generös med insikter. Låt andra få se vem du är och vad du drivs av, vad du kan och engageras av.

2. JOBBA MED DITT NÄTVERK.
Betrakta andra som dina ”ambassadörer”. Vårda dina kontakter och håll dem levande. Få andra att berätta om dig, dina prestationer, utmärkande bidrag, kunder och -samarbetspartner.

3. VÅGA TA EGNA KONTAKTER.
Gå inte alltid den självklara vägen, vänta inte på din tur. Står en chef i vägen för dig – ta egna steg. Våga vara modig.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.