Dåligt stöd från chefen ger 3,5 gånger sämre resultat

Av de chefer som saknar stöd från sin närmsta chef är det 3,5 gånger fler som upplever att organisationen går dåligt – jämfört med chefer som får bra stöd.

Ledarskap
Publicerad
Resultatpil som pekar nedåt, plus chef som pekar med hela handen

Bra stöd från chefen leder till bättre resultat för verksamheten, inte minst under pandemin. Det visar en undersökning från Framfot företagsutbildning. 62 procent av ledarna som upplever ett starkt stöd från sin närmsta chef svarar att verksamheten går bra eller mycket bra. Av de som saknar stöd från sin chef upplever bara 37 procent detsamma.

”De svar som samlats in bekräftar det vi redan visste. Bra stöd från närmsta chef bidrar till bättre resultat och högre engagemang på jobbet. Det som överraskar är den stora och märkbara skillnaden på hur mycket bättre det verkar gå för verksamheter där ledarna upplever att de får stöd”, säger Anna Furuhäll, vd på Framfot, i ett pressmeddelande.

Undersökningen har pågått under perioden juni 2020 till februari 2021 och 2514 personer har svarat. Av dem uppger 1694 personer att de har en ledande roll.

Bara 6 procent av de ledare som upplever ett starkt stöd från sin närmsta chef svarar att det går dåligt eller mycket dåligt för organisationen. Motsvarande siffra från chefer med mindre eller inget stöd alls är 21 procent. Det är 3,5 gånger så många och det tycks därmed alltså som att organisationer med stöttande ledare lyckas bättre även resultatmässigt.

Hela 27 procent, det vill säga drygt en fjärdedel, av ledarna i undersökningen svarar att de sällan eller aldrig får det stöd de behöver från sin närmsta chef. En tänkvärd siffra med tanke på hur stor påverkan ledarskapet har när det gäller både motivation och resultat, menar Framfot.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.