Är stallet verkligen bästa chefsutbildningen?

Hästtjejer blir bättre ledare och är överrepresenterade bland kvinnliga svenska chefer, påstås det. En ny krönika i ämnet har delats över 38 000 gånger. Men stämmer det verkligen?

Arbetsmiljö
Publicerad
Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber började sin karriär i stallet.

Stalltjejer utvecklar ledaregenskaper och är överrepresenterade bland chefer. Om det har det publicerats flera studier och tidningsartiklar.

För ett par år sedan skrev Chef om en doktorsavhandling från Luleå tekniska universitet i vilken Lena Forsberg, genom observation och intervjuer, drog slutsatsen att flickor som spenderar mycket tid i stallet utvecklar ledar- och entreprenörsegenskaper i tidig ålder.

De senaste åren har Forsbergs slutsatser omskrivits i en lång rad medier. Nu har budskapet fått ny fart genom en krönika skriven av Martin Borgs i Dalarnas Tidning, som på kort tid har delats över 38 000 gånger på Facebook. I krönikan skriver Martin Borgs att ”det sägs att 70 procent av kvinnliga chefer har en bakgrund i stallet”, dock utan att referera till en källa. Via en konversation med sina ponny-ridande döttrar belyser han hur stallivet härdar och kontakt med det stora fyrbenta djuret utvecklar.

”Dutti-duttar man med en häst ligger man på sjukhus inom tre sekunder. Man måste vara den som bestämmer, även om man väger en tiondel så mycket. Det är en tuff sport, tuffare än de flesta,” säger äldsta dottern.

Det är uppenbart att ämnet engagerar, men det finns inte särskilt mycket hård data som stödjer påståendet att stalljobb per automatik skapar bra ledare.

Vad vi vet är att Ridskolornas Riksorganisation år 2011 genomförde en undersökning som visade att 70 procent av fritidscheferna i Sveriges kommuner anser att ridning och hästhantering ”utvecklar självkänsla och handlingskraft”. Och att Svenska Ridsportsförbundet varje år utbildar 600-700 ungdomsledare, 250 ledare för ryttare med funktionshinder och 80-100 ridledare (källa: Göteborgs-Posten).

Det finns även exempel på hur ridning och hästar används i ledarskapsutveckling för vuxna. Catarina Enholm är med och leder Ridning och Ledarskap – Chefsutveckling för ryttare. Och det är bland kvinnliga chefer intresset finns. Hittills har enbart kvinnor gått kursen.

”Vi jobbar med likheterna mellan när man rider eller är i stallet och är chef. Som en god ledare behöver du vara bra på feedback och lyhördhet och det utvecklar du i stallmiljön där du måste vara tydlig med och lyhörd mot hästen.

Man utvecklar också mod att våga göra saker på annorlunda sätt och ibland misslyckas, att våga gå in till den stora hästen. Liksom att våga stå tillbaka och se sina medarbetare växa. Som ung i stallet, jag är själv gammal hästtjej, lär du dig disciplin och att jobba väldigt målinriktat,” säger Catarina Enholm.

Hur är intresset bland chefer?
”Relativt stort. Men det är inte okej-stämplat som golfen. Jag tycker att kvinnor generellt skulle prioritera sig själva och sin utveckling mer.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.