Sömnbristen gav henne hallucinationer

Man kan inte ha en chef som är slutkörd och bara “hattar omkring”. Det menar Jia-Chwen Wu, som länge brottades med svåra sömnproblem och nu är extra vaksam på hur hennes team mår.

Hälsa
Text: Chefakademin
Publicerad
Nu är Jia-Chwen Wu kvitt sina svåra sömnproblem. Foto: Theresia Köhlin
Nu är Jia-Chwen Wu kvitt sina svåra sömnproblem. Foto: Theresia Köhlin

Jia-Chwen Wu har titeln Product Owner och är teamledare för ett designteam och ett utvecklingsteam på sammanlagt 15 personer på Scandic Hotels. Hon är gravid i vecka 30 och bär på ett nytt liv. På sätt och vis skulle man kunna säga att hon redan fått ett. För skillnaden mot hur hon har det i dag jämfört med för drygt 15 år sedan, är milsvid.

”Nu är jag noga med att alla ska må bra på jobbet. Sitter någon och jobbar kvar länge kan jag säga att nu är det dags att gå hem. Visst kan jag jobba över själv också, men då sätter jag en klocka.”

Jia-Chwen Wus sömnproblem började redan på gymnasiet. Hon ville prestera och fick stressymtom som ont i magen.

”Ett tag fick jag sömnmedel, men jag blev så däckad av dem att jag hade svårt att komma upp på morgonen efteråt”, säger hon.

Jia-Chwen Wu beskriver sig som en nattuggla. När hon började på universitetet blev det lite lättare för då kunde hon själv styra sin tid. När hon därefter fick sitt första jobb eskalerade sömnproblemen igen.

Hon beskriver samma effekter som så många andra i Chefs sömnenkät: Nedstämdhet, oro, svårt att hålla fokus och att hon blev ostrukturerad.

”Det var ju första jobbet, så jag ville överprestera. Samtidigt tränade jag sent på kvällen tre gånger i veckan och kom i säng för sent. Jag sov så dåligt att jag till slut började hallucinera.”

Den figur som hon såg i hallucinationen fick Jia-Chwen Wu att inse att hon måste be om hjälp. Det här kunde hon inte klara själv. Hon trodde helt enkelt att hon höll på att bli knäpp. Så var det inte, men hjärnan gick ständigt på högvarv och behövde vila.

”En läkare som jag träffade berättade att studier på militärer visat att om man inte sover på tre dygn så är det vanligt med hallucinationer.”

Sedan dess har hon läst mycket om sömn- och hjärnforskning och har fått hjälp av både psykologsamtal och KBT-terapi.

”För mig har det handlat mycket om rutiner. Jag fick ett sömnschema där det stod när jag behövde börja varva ner på kvällen för att kunna somna och så vidare. Vartenda steg.”

Nu är det en skärmfri timme före läggdags, tydlig nervarvning under kvällen och tungt täcke som gäller. Coronapandemin har märkligt nog förbättrat sömnen ytterligare. När väl de första veckornas oro hade lagt sig, sjönk stressen.

”Sedan gör graviditeten sitt, jag är så trött nu att jag somnar jättelätt på kvällen.”

Innan hon fick bukt med problemen växte oron för alla möjliga följdsjukdomar som diabetes och alzheimer. Jia-Chwen Wu var till och med på vippen att bli överkörd (två gånger!) när hon var ouppmärksam medan hon var ute och gick. Numera är hon friskare än tidigare – och i balans.

Hon vet att hur hennes sömn funkar påverkar fler än bara henne själv. Teamet på jobbet kan ju inte ha en ledare som ”bara hattar omkring”, som hon beskriver det.

”Nu är jag bättre på att sätta gränser för mig själv; jag vet vad jag ska tacka ja och nej till. Sömnen är verkligen A och O. Jag kan sova dåligt någon natt här och där nu också, det är okej. Då får man vara snäll mot sig själv.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.