Slipp känslan av att inte duga
Du skriver om skuld och rädsla som ett gift. Hur visar sig de känslorna på jobbet?
»Skuldkänslans innersta budskap är att vi inte duger, hur vi än gör. På arbetet ligger fokus på vad vi presterar. Om skuld präglar ledarskapet blir det som kuskens piska på hästen; skulden får människor att känna att de aldrig gör tillräckligt, aldrig presterar nog och därför får svårt att säga nej. Skulden blir en belastning, den trycker ner oss och tvingar oss att prestera mer för att duga. Det leder till stress, för en del går det så långt att de blir sjuka.
Skuldkänsla, känslan av att inte duga, leder också till rädsla för att misslyckas. Chefer som är rädda att misslyckas kan bli väldigt kontrollerande. De fokuserar ofta på att deras egna beslut verkställs, de detaljstyr och vågar inte delegera. Det kan i sin tur leda till att medarbetarna blir passiva och förlorar arbetsglädjen, och med det kommer sjukskrivningar och ökad personalomsättning.«
Du jämför skuldkänslor med de känslor som en ekonomisk skuld skapar. Varför?
»När du har ett ansvarsområde måste du prestera ett resultat. Och du vill förstås lyckas. Gör du inte det blir du kanske arg, ledsen eller uppgiven; du känner skuld. Precis som när du inte klarar en amortering på ett lån.
För att inte andra ska upptäcka våra tillkortakommanden finns det en risk för att vi mörkar och håller tyst. Vi stoppar huvudet i sanden och skuldkänslorna i magen – trots vetskapen om att vårt misslyckande förr eller senare avslöjas.«
Hur ser ett sunt ledarskap ut?
»Då är drivkrafterna empati och kärlek och förhållningssättet är öppet. Chefen kan känna igen sig i och förstå sina medarbetare. Sådana chefer arbetar efter den gyllene regeln att de är öppna för och beredda att ta till sig andras idéer, tankar och kritik. Det skapar arbetslust, arbetsglädje och trogna medarbetare.«
Hur minskar jag medarbetarnas skuld?
»Lägg tid på att ventilera. Lyssna förutsättningslöst och låt allt vara tillåtet att komma fram. Lägg tid på att förebygga genom att göra upp tydliga avtal. Om det uppstår en konflikt mellan två parter ska en tredje person lyssna på båda. Den personen ska vara så neutral som möjligt. Ett annat sätt att förebygga är att skaffa sig kunskap om signaler på stress för att kunna åtgärda sådant som skapar stress. Att bygga tillit är viktigt. Uppmana alla medarbetare att rapportera både när det går bra och när det går mindre bra. Att mörka skapar stress och leder till sämre resultat.«
Men går det verkligen att få en arbetsplats som är fri från skuld och rädsla?
»Ja, absolut! Det viktigaste är bemötandet, att det går inifrån och ut. Det börjar med värderingarna hos varje individ, att de vill leva efter den gyllene regeln att vara öppen och ta till sig andras tankar. Det här är ett arbete som var och en måste klara själv. Därefter kan man gå vidare med hela gruppens bemötande. Om man lyckas med det behöver man inte använda andra som hävstång för att känna att man själv duger; man behöver inte trycka ner och skuldbelägga andra.«
Vad behöver chefer och medarbetare göra?
»För att kunna arbeta med sina relationer måste man kunna ta av sig roll-kostymen. Många chefer tycker att det är skrämmande och obehagligt. Men med tydliga spelregler för hur och när brukar de flesta klara av att släppa kontrollen. En del kan behöva stöd för att förstå och nå insikt om sina egna rädslor för att misslyckas, för att kunna känna sig trygga i en sådan situation. För medarbetare är det ofta lättare, deras roll-kostym är inte lika påtaglig och kräver inte samma kontroll.«
Varför tror du att vi reagerar så?
»Vi tolkar ju omgivningen utifrån vår egen självbild. Om vi är självkritiska är vi mer benägna att ta kritik från andra mer personligt. Det är en sak att ta ansvar, att göra så gott man kan. Men en helt annan sak att vara så självkritisk att man tar på sig hela ansvaret.«
Hur undviker man skuldkänslofällan?
»Man måste träna. Jag brukar använda en liknelse; djävulen och ängeln. Djävulen säger att du inte duger, ängeln säger att du är bra som du är. De flesta lyssnar mest på djävulen. Dem uppmanar jag att symboliskt ta på sig änglavingarna och säga till sig själva: ’Jag duger! Jag är fantastisk!’ För att bli kvitt känslorna av skuld behöver man också lyfta upp djävulen ur medvetandet. Påminna sig själv om att djävulen brukar tala om hur usel man är, och säga att man inte tänker lyssna. Man behöver umgås med och lära känna både sin djävul och sin ängel för att få ängeln i sig att stiga fram.«
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.