Skrivbordet – den underskattade karriärfaktorn

Stort nätverk och perfekt cv räcker inte alltid. En ny forskningsantologi lyfter fram en väl så viktig, men bortglömd karriärfaktor: skrivbordet. Är ditt tillräckligt bra?

Arbetsmiljö
Publicerad
Illustration: Kristin Lidström

En viktig symbol för kontroll, och en plats där hela karriärer utspelar sig. Ändå pratas det inte så mycket ett av arbetslivets viktigaste attribut, skrivbordet.

I nya antologin Deskbound Cultures (Mediehistoriskt arkiv) ägnar forskare mer än 200 sidor åt den underskattade möbeln, och förklarar hur skrivbordets utseende och placering påverkar maktbalansen på en arbetsplats. Ett skrivbord kan få människor att känna sig små och obetydliga, men även få dem att växa, öppna sig och hjälpa deras karriärer framåt, framgår det.

”Även med dagens höga grad av digitalisering och nya mobila arbetsformer, är det traditionella skrivbordet en central plats för organisering, planering, prognostisering och kommunikation”, konstaterar forskarna Elizabeth Martinell Barfoed och Teres Hjärpe i antologin.

Medan det rektangulära skrivbordet signalerar auktoritet och anspänning, inbjuder den runda motsvarigheten till samarbete och konsensus, framhåller forskarna.

”Vissa skrivbord är slutna på sidorna och framtill. Det innebär att personen bakom skrivbordet får plats med knäna undertill, medan personen framför eller på sidan inte får det. En sådan design gör hierarkierna än mer framträdande: skrivbordet skjuter bort besökarna”, heter det i antologin.

Ett tydligt exempel på skrivbordets makt ges av Joanna Doona, som granskat dynamiken i tv:s pratshower. Medan programledarna traditionellt suttit placerade bakom skrivbord med gästerna till höger, införde amerikanske tv-värden Conan O’Brian en ny standard med fåtöljer och ett soffbord 2019.

Den avspända atmosfär som då uppstod skapade ett format för ”utökade möten” och mer djupgående konversation. En typ av möblemang som kom att gå igen i andra pratprogram, som Oprah och Ellen.

”Det är svårt att föreställa sig dessa tre tv-värdar bakom ett skrivbord ­– intim konversation kräver informell möblering”, heter det i antologin.

Forskaren Johan Jarlbrink konstaterar att det inte främst var den avancerade tekniken som var problemet för de många människor som tvingades inrätta hemmakontor under pandemin.

”I slutändan visade det sig att ordentliga skrivbord och skrivbordsstolar kanske var det som människor saknade mest från sina vanliga kontor. När påbuden om hemifrån-arbete förlängdes, sköt försäljningen av skrivbord och annan kontorsutrustning i höjden.”

Den utopiska drömmen om en skrivbordslös arbetstillvaro tycks med andra ord fortfarande avlägsen.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden