Här är dina 13 vanligaste CV-misstag
Du har sökt nytt chefsjobb, men fick inte komma på intervju. Kanske har du brister i ditt cv? Sex erfarna chefsrekryterare pekar på de vanligaste felen chefer gör när de beskriver sina meriter.
Att skriva ett bra cv är en konst. Men det kan vara svårt att hitta personer som kan ge konstruktiv och värdefull feedback på just ditt cv.
Vi ger dig en genväg.
Sex erfarna chefsrekryterare har pekat ut de vanligaste misstagen chefer gör när de skriver cv.
Ewa Olszewski, delägare, Michaël Berglund executive search:
1. Du beskriver inte exakt vad du gör.
”Det är vanligt att skriva ner arbetsplats och titel i sitt cv, men kanske mindre vanligt att beskriva vad rollen faktiskt innebar. Att förstå ditt ansvarsområde; ditt budgetansvar, personalansvar och ledningsgruppserfarenhet är värdefull information för den som läser ditt cv.”
2. Du beskriver inte vad du har uppnått.
”Det är en fördel om du beskriver resultat; vad åstadkom du i din roll under åren på det aktuella företaget? Skriv gärna dina/företagets resultat i jämförelse med marknadens resultat under samma tid. Allt detta kan du få ner i två till tre meningar.”
3. Du utgår från att andra känner till ditt företag.
”Om du inte har arbetat på ett välkänt bolag som tex Ericsson kan det vara bra att skriva en kort mening om företaget du har arbetat på. ‘XX är ett internationellt företag som arbetar med spelutveckling. Företaget har 65 anställda på Stockholmskontoret om omsätter xx miljoner ‘ . Det ger läsaren information om att du har arbetat i en internationell miljö, en parameter som kanske är mycket viktig i den aktuella kravprofilen.”
4. Du inleder cv:t med din utbildningsbakgrund.
”Vi kan ibland se cv där kandidaten inleder med sin utbildningsbakgrund för att sedan beskriva sin arbetslivserfarenhet.
Det är ett klokt sätt att disponera sin cv om du är studerande och söker ditt första jobb. Så snart du har erfarenhet från arbetsmarknaden är det din arbetslivserfarenhet som bör presenteras först.”
Dennis Lodin, chefsrekryterare, DFind Executive:
5. Du skriver för långt.
”Långa cv är jobbiga att ta sig genom. Ett par sidor är ett bra rättesnöre. Lyft fram det som verkligen är viktigt. Förmedla på ett tydligt sätt vad du är bra på och har erfarenhet av.
Inled ditt cv med en summering av vem du är, alltså några rader om dina styrkor, innan du går in på dina arbetslivserfarenheter.”
Anna Stenberg, vd, WES (Women Executive Search:
6. Du är för vag.
”Det vanligaste misstaget många chefer gör är att de inte är tillräckligt konkreta och utförliga kring vad de faktiskt åstadkommit i sina roller. Titeln säger inte så mycket om vad man har presterat.
Var så konkret som möjligt när det kommer ditt resultatansvar, antal medarbetare och direktrapporterande, vilka projekt du har drivit samt vilka mål du har uppnått.”
Lotta Fredrikson, vd på rekryteringsföretaget Hammer och Hanborg:
7. Du anstränger dig inte.
”Vissa chefer tycker att det räcker med att ringa oss och säga ’hej, ni kan få träffa mig, jag är intresserad av tjänsten X’. Det är inte alltid förstående inför att de även ska skicka in sitt cv. Kanske beror det på att man ofta blivit tillfrågad, och inte är van vid att söka jobb via annons.”
8. Du ’namedroppar’.
”Vissa chefer utgår från att mottagaren vet allt om deras erfarenheter, deras företag och bransch. De pratar ’Ericssonsvenska’ och är allt för interna i sitt språk.”
9. Du är för självcentrerad.
”Många chefer skriver ’jag’ istället för ’vi’ när de beskriver framsteg som deras företag, avdelning eller enhet gjort.”
Mattias Bedding, seniorkonsult, Novare Executive Search:
10. Du översäljer dig själv.
”Man kallar sig ‘fluent in English’ när det syns i cv:t att så inte är fallet.”
11. Du anpassar inte cv efter tjänsten du söker.
”Man använder sig av ett cv i tron att ‘one size fits all’. Jag tycker att man kan ha flera cv:n som lyfter fram relevans gentemot den roll man är aktuell för.”
12. Du slirar på sanningen.
”Skriv inte att du är civilekonom eller civilingenjör om du faktiskt inte har examen. Sådant kollas upp noggrant, åtminstone av oss, och det ser inte bra ut om informationen är osann.”
Christian Nyhlén, chef för affärsområdet offentlig sektor, Mercuri urval:
13. Du beskriver inte förändringsprocesser du genomfört.
”Den enskilt viktigaste faktorn för att lyckas med sitt cv är att tydliggöra vad man åstadkommit i de roller man haft. Det är också viktigt att beskriva resultat av olika projekt eller förändringsprocesser man har drivit.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.