7 steg: Så håller du det perfekta talet

Oavsett om du hatar – eller älskar det – kommer du någon gång hamna i en situation där du förväntas hålla tal. Speciellt nu, när avslutningarna nalkas. Här är sju taltips som hjälper dig på vägen.

Kommunikation
Text:
Publicerad
Martin Luther King fångar allas uppmärksamhet med orden ”I have a dream”.

1. Talets syfte
Tänk genom vad du vill uppnå med ditt tal. Om det är ett hyllningstal kan det vara bra att leta fram årtal, resultat och fakta. Om det är ett argumenterande tal kan det istället vara bra att ha statistik att luta dina argument mot.

2. Dispositionen
Många tal är alldeles för långa. Försök hålla dig under tre minuter och forma ditt tal efter olika byggstenar. Först en inledning, sedan innehåll där du presenterar fakta, berättar anekdoter eller argumenterar och sedan en stark avslutning.

3. Manus och språk
Använd ett enkelt språk, korta meningar och håll en röd tråd genom hela talet. Tänk gärna ut någon öppen fråga du kan ställa för att aktivera de som lyssnar. Lägg extra krut på avslutningen. Den ska förmedla talets budskap och få lyssnarna att komma ihåg talet.

4. Visualisering
För att skapa liv i ditt tal kan du använda dig av dina sinnen. Handlar talet om att du vill tacka dina medarbetare för att de arbetat hårt innan semestern, kan du till exempel beskriva hur det var på kontoret de där stressiga dagarna innan deadline. Hur du kände energin när alla arbetade tillsammans, att det luktade kaffe dygnet runt och att det enda som hördes var ljudet av knapprande datatangenter, till exempel.

5. Fånga intresset
Tänk ut var du ska stå i rummet när du ska framföra talet för att alla ska kunna se och höra dig. För att fånga intresset kan du ta med ett föremål att hänga upp ditt tal på. Det har blivit ett ganska vanligt drag hos politiker att använda sig av rekvisita i debatter. Bland annat Gustav Fridolin (MP) har tagit med sig både kolbitar och tårtbitar för att argumentera för sitt partis hjärtefråga, miljön.

6. Framförandet
Att hålla ett tal är lite som att spela i en teaterpjäs. Det är viktigt att tala högt och tydligt, men variera framförandet och sänk gärna rösten om du ska berätta något spännande. Var inte rädd för att gestikulera och tala långsammare än vad du tror är lämpligt. Titta enskilda medarbetare i ögonen då och då men svep också med blicken över hela din publik så alla känner sig delaktiga.

Tips: Tycker du det är jobbigt att titta folk i ögonen under talet? Titta precis ovanför deras huvuden istället. Du slipper ha ögonkontakt men det ser ut som att du har det.

7. Memorera talet
Att hålla tal utan manus eller stödord förstärker förtroendet för dig som talare. Det blir lättare att komma ihåg det om du tänker talet i form av bilder eller en historia.

8. Träna, träna, träna!
Övning ger färdighet. Be gärna någon lyssna på talet innan och ge dig konstruktiv feedback. Om du vill vara riktigt förberedd kan du filma dig själv när du provtalar. Då ser du om du gör något konstigt, hur lång tid det tog, vad som var bra och vad du kan förbättra.

Tipsen är baserade på råd från kommunikationsrådgivaren Hans Uhrus från kommunikation- och mediehanteringsbyrån Uhrvis.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.