”Säg ja, och lös problemen senare”

Internationellt prisad sångerska, frontgestalt i några av världens mest kända musikaler – och vd. Viktoria Toccas karriär utspelar sig såväl i rampljuset som bakom kulisserna. ”Hur svårt kan det vara?”, säger hon i Chefs intervju. Här ger hon sina bästa karriärtips.

Karriär
Publicerad
Viktoria Tocca. Foto: Magnus Ragnvid

Viktoria Tocca glömmer aldrig det där telefonsamtalet. I andra änden: En röst som på danska erbjöd henne drömrollen.

”Det kändes orimligt, overkligt – händer det här verkligen mig”, hann Viktoria Tocca tänka innan hon förstod att hon faktiskt säkrat den kvinnliga huvudrollen i Phantom of the Opera, i en uppsättning på Det Ny Teater i Köpenhamn.

En milstolpe i karriären och ett verkligt genombrott som musikalartist.

Men säg den glädje som varar.

”När vi spelat musikalen i två omgångar, trodde jag i ungdomligt oförstånd att artistkarriären nu var säkrad –’I made it!’ Men väl hemma i Stockholm fick jag inga jobb. Jag fick hanka mig fram som inhoppare på en grekisk restaurang för att ens få ihop till hyran. Från stående ovationer inför tusen personer i Phantom of the Opera, till att nästa dag få en utskällning av en kund som fått fel tzatziki … Det är sånt som händer alla artister. Det går upp och ner”, säger Victoria Tocca.

Fler artistframgångar kom emellertid med tiden.

Viktoria Tocca är vid det här laget etablerad som internationellt firad sångerska och artist. Huvudrollen i Kristina från Duvemåla, en topplacering på amerikanska Billboard-listan och otaliga utmärkelser är bara något av det som utmärker hennes späckade cv.

Sedan 2016 gör hon en parallell karriär som vd för egna produktionsbolaget Tocca Entertainment.

I den rollen sätter hon upp scenshower som Jesus Christ Superstar och den nu aktuella Från Aladdin till Elsa.

Att Viktoria Tocca kom att satsa på en karriär inom underhållning var inte helt otippat. Musik var i hennes uppväxtmiljö inte enbart ett nöje, utan också ett självklart sätt att försörja sig.

”Som chef är jag oftast först på plats, och den som går hem sist.”

”Morfar var spelman i Hälsingland och kallades för Vänster-Olle – att spela högersträngad fiol med vänster hand var tydligen väldigt ovanligt – och folkmusiken kom i hög grad att prägla mig. Det finns kassettband där jag som tvååring sjunger och spelar på morfars fiol”, säger säger Viktoria Tocca.

”Pappa var marknadschef på skivbolaget CBS Records. Via honom fick jag hänga med på konserter och träffa alla världsartister du kan tänka dig.; Ozzy Osbourne, Mariah Carey, Michael Jackson … Att tidigt få så olika perspektiv på underhållning, och vara omgiven av så många sorters musik, är nog ganska unikt”, fortsätter hon.

Att producera spektakulära scenshower med symfoniorkestrar och krävande världsartister är ingen lek.

Om Viktoria Tocca insett hur ”otroligt” mycket jobb det innebär, hade hon nog aldrig startat eget som producent.

”Många människor har gjort svåra saker förut. Varför skulle inte jag klara det? Mycket handlar om inställning”, säger Viktoria Tocca. Foto: Martina Wärenfeldt

Hon har inga problem med att handgripligen rycka in med att bära, packa upp och flytta prylar inför föreställningarna. Men att sätta sig vid symaskinen för att själv knåpa ihop scenkostymerna har hon slutat med.

Som chef gäller det att inse vad som är tidseffektivt och inte, konstaterar hon.

”Chefsrollen har jag vuxit in i. Största svårigheten? Att gå från att vara kompis med mina artistkolleger, till att också bli deras chef. Det här är en liten värld. För att inte blanda ihop privatliv med jobb behöver jag dra tydliga gränser. Att skriva avtal är ett bra sätt att slippa tvister”, säger Viktoria Tocca.

Hon fortsätter:

”Som chef är jag oftast först på plats, och den som går hem sist. En inställning som nog är fruktbar inom all form av ledarskap. Att manifestera med goda exempel är en bättre metod än att peka med hela handen.”  

3 karriärtips från Viktoria Tocca

  1. Om du inte frågar, är svaret alltid nej. ”Ett ordspråk som jag hittat på själv. Många av möjligheterna som öppnats för mig som artist och producent, har uppstått genom att ställa frågor som jag varit nervös för, ringa det där jobbiga samtalet. Vad är det värsta som kan hända?”
  2. Säg ja, och lös problemet senare. ”Sätt ena foten framför den andra, och fortsätt sedan gå. Allt börjar med ett enda steg.”
  3. Hur svårt kan det vara? ”Många människor har gjort svåra saker förut. Fött barn, tagit körkort, blivit chef … Varför skulle inte jag klara det? Mycket handlar om inställning.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden