Så ökar du din prestation – med rätt tajming

Genom att planera din dag och välja när du gör olika arbetsuppgifter kan du drastiskt höja ditt humör och öka din prestation. Daniel Pink är tillbaka med massiv forskning om tajming.

Personlig effektivitet
Publicerad

Väldigt många forskare har förstått att tajming är viktigt. Det har gjorts mängder av studier. Men alla inom sitt respektive forskningsområde. Ingen har tidigare sammanställt denna data och på djupet förstått hur stor påverkan valet av tidpunkt under dagen har för allt vi gör.

”Den kraft som ligger gömd i hur vår dag utformas har en avgörande påverkan på vårt humör, vår energi och vår hälsa” säger den bästsäljande vetenskapsjournalisten Daniel Pink.

Han har tidigare gett oss boken ”Drivkrafter” och hans Ted Talk om motivation har setts av mer än 20 miljoner personer.

Chef träffar Daniel Pink på en frukost i samband med den svenska lanseringen av ”När – vetenskapen om perfekt tajming”, men boken var Chefbok redan när den kom på engelska i april.

Daniel Pink har själv förändrat sina dagar utifrån de upptäckter som han presenterar. Vår energi, koncentrationsförmåga, hur alerta och kreativa vi är fluktuerar över dagen. Forskning på bland annat 500 miljoner tweets visar att vi har en topp, en dal och en återgång.

”Vår kognitiva förmåga är inte statiskt över dagen. Det visar vår prestation på många områden och branscher som skolan, domstolsväsendet, sjukvården, trafiken. De flesta uppvisar bäst resultat på förmiddagen. Det gäller till och med antalet handtvättar som ju är kritiskt för sjukvården”, säger Daniel Pink som fått hela sin familj att endast gå till läkaren på förmiddagarna.

Under vår väg mot toppen, som infaller på morgonen om vi är morgonmänniskor, är vi som bäst på att avstyra distraktioner, vara analytiska och strategiska. Efter lunch minskar den kognitiva förmågan kraftigt och eftermiddagarna bör användas till mer administrativa uppgifter. På seneftermiddagen och kvällen hamnar vi i återgångsfasen. Humöret går upp men vi är inte lika alerta som på förmiddagen. Då är det lämpligt att ägna sig åt det som Daniel Pink kallar insiktsproblem, uppgifter som kräver den kreativitet som uppstår när man är lite mer mentalt avslappnad.

Till dessa nya rön adderar Daniel Pink ny vetenskap om pauser. Han menar att på samma sätt som vår kunskap om sömn totalt har förändrats från att vi såg de som bara sov tre timmar per natt som hjältar till att absolut inte lita på dem, är synen på pauser på väg att förändras.

”Pauser höjer vår förmåga – framför allt om vi tillbringar den tillsammans med andra människor, i rörelse och utomhus.”

Så tag Daniel Pinks nya dagsschema som en intäckning för hur du presterar på topp. Han börjar sin arbetsdag vid halv nio på morgonen genom att gå till jobbet (i garaget på tomten i Washington DC), utan sin telefon. Han öppnar varken mejl eller sociala medier utan skriver hela förmiddagen med ett på förväg bestämt antal ord som mål.

”Det här är första boken som jag hållit min deadline på”, säger han med ett skratt.

På eftermiddagen svarar han på mejl och gör rent administrativa uppgifter. Med minst två i förväg inbokande pauser på 15 minuter då han går en promenad.

Genom att föra dagbok över vad du gör, hur du mår och när kan du själv ta reda när på dygnet som du fungerar som bäst. Då får du veta när du ska lägga dagens viktigaste möte eller fatta rätt beslut.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.