5 råd: Så hindrar du rädslan från att sabotera karriären

Ett stort karriärbeslut på gång? Ofta får farhågorna kring det okända överhanden, och vi förblir vid vår trygga läst. Se rädslorna i vitögat och återta kontrollen över dina val!

Karriär
Publicerad

Alla som någon gång sagt upp sig för att byta jobb känner nog igen det gnagande tvivel som infinner sig dagarna innan det blivit dags att tacka ja till den nya tjänsten och lämna in avskedsansökan. Plötsligt kan de dysfunktionella mönstren på arbetsplatsen börja te sig närmast charmiga. Och vad är det egentligen som väntar där på andra sidan?

”Du vet vad du har, men inte vad du får” är en gammal visdom som effektivt låser fast många i gamla hjulspår, när det i själva verket hade varit enormt berikande att skifta bana om vi bara hade vågat ta klivet.

Rädslan för att misslyckas med till exempel en starta eget-satsning eller ett tvärt branschbyte är förstås inte ogrundad, men kanske får den överdrivna proportioner som inte alls motsvarar den faktiska risken?

På affärssajten Fast Company beskriver Tushar Garg, medgrundare till raketstartupen Flyhomes, våndan över de ”tänk om”-scenarier som spelades upp innan han till slut vågade satsa på eget 2015. Och tur var väl det – mäklarföretaget är idag på god väg mot 200 anställda och fick nyligen ett investeringstillskott på 141 miljoner dollar.

”Frågorna hjälpte mig att se mina farhågor för vad de verkligen var: legitima betänkligheter, möjliga utfall, inbillade problem eller rena icke-frågor. Jag kunde då hålla siktet på mina mål och fatta ett objektivt beslut – inte ett baserat på rädsla”, skriver Tushar Garg.

Detta är frågorna du bör ställa dig själv innan du gör slag i saken:

1) Vilka är alla de möjliga riskerna?
Dra fram alla gamla spöken i ljuset och gör en lista över det du är rädd skulle kunna hända. Skriv ner allt du kommer på, från det lätt ofördelaktiga (till exempel att det blir svårare med dagis på grund av längre restid) till det värsta tänkbara (att familjen hamnar på gatan). Var riktigt långsökt och ventilera din oro.

2) Hur värderar jag riskerna?
Gå igenom din lista över risker och tilldela dem värden, antingen fysiska eller immateriella. Bedöm hur pass acceptabla förlusterna skulle kännas för dig. Att inte kunna ta ledigt under den tid det tar att etablera en egen verksamhet kanske vägs upp av att du kan jobba hemifrån och därmed spendera mer tid med familjen.

3) Vad kan du själv lösa?
Du upptäcker antagligen att du har punkter på din lista som du inte kan eller vill kompromissa med. En del av dessa risker kanske du kan neutralisera. Ett enkelt exempel: Drömjobbet på annan ort hindras av att dubbelt boende inte ryms i ekonomin. Kan du då hyra ut din bostad är detta inte längre ett problem.

4) Vänd på steken!
När du luftat alla dina tvivel är det dags att göra det omvända. Lista istället allt det fantastiska som skulle kunna hända om du satsade på din dröm. Vad är det bästa som skulle kunna hända? Tänk stort, men bedöm samtidigt hur troligt det är att din önskan slår in. Beskriv de potentiella vinsterna, till exempel att din vardag skulle kännas mer meningsfull.

5) Vad kostar det att avstå?
Fundera på vad du skulle kunna komma att ångra längre fram om du inte tar vara på tillfället nu. Vilka effekter får det om du håller dig till säkra kort, och vad skulle du då kunna bli utan? När du brutit ner beslutet i beståndsdelar kan du lättare avgöra vilket vägval som innebär minst reell risk men som skapar mest värde för dig.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.