Så håller sig chefer relevanta

Vad utmärker en bra chef i en tid präglad av artificiell intelligens, enorma utvecklingskliv och ständig digitalisering? I den nya boken ”Alltid relevant” guidar digitaliseringsexperterna Ann Helenius och Per Mosseby chefer till vad som krävs för att hinna med i den nya verkligheten — och blomstra i den.

Chefboken
Text: Björn Hedensjö
Publicerad

Gamla sanningar inom ledarskap håller inte längre i den rekordsnabba utveckling vi går igenom enligt författarna, som är stora namn i digitaliserings-Sverige och två av landets mest rutinerade inom digital transformation, från både privat och offentlig sektor.

I boken tar författarna upp sådant som vilka klassiska ledaregenskaper som är nyttiga i vårt tidevarv. De tittar också på hur det kommer sig att vissa verksamheter utvecklas konstant med liten ansträngning, medan andra kräver att anställda i pressade personalstyrkor nästan jobbar ihjäl sig.

Är ”Alltid relevant” relevant för alla chefer?

”Ja, för det finns inga branscher och heller inga nivåer i organisationer som slipper undan det stora förändringstryck vi lever under, även om så klart vissa är mer påverkade än andra.”

Bygger boken på principer man ska följa eller är det mer konkreta exempel?

”Både och! Boken är indelad i sex delar som var och en ger en ‘nyckel’ för att alltid vara relevant. Det handlar exempelvis om sådant som självkännedom, autentiskt och konsekvent ledarskap och livslångt lärande, men var och en av dessa avsnitt innehåller mängder med konkreta exempel från organisationer, som ger principerna kött och blod.”

Delar författarna själva med sig av sina erfarenheter?

”Ja, de turas om att göra det i egna avsnitt och det bidrar till att ge boken både liv och trovärdighet. Det handlar både om att leva som man lär, men också om hur de lärt sig av misstag och svårigheter.”

Innehåller boken konkreta tips?

”Ja, konkreta tips är centralt genom hela boken. Det kan till exempel handla om hur man ska göra för att inte fastna i analys och planering utan faktiskt få saker gjorda, hur man får till agil metod eller hur man bäst arbetar värderingsstyrt utan att bli inflexibel.”

Kräver boken massa förkunskaper?

”Nej, den är skriven med så lätt hand och så pedagogisk att innehållet är tillgängligt även för chefer som inte har så bra koll på ¨digitalisering.”

Vad inspirerade dig mest?

”Jag tyckte att det var väldigt intressant och inspirerande att läsa om hur man som ledare idag behöver tänka i ‘ekosystem’ om man vill fortsätta vara relevant. Vilka otroligt starka beroenden som kan finnas för en organisation till exempelvis tekniktjänster som bank-ID eller Foodora, och hur man måste vara snabbfotad och beredd på förändring.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.