Ont om kompetensutveckling under pandemin

Nästan varannan anställd har gått miste om kompetensutveckling under pandemin, visar en ny undersökning. Fler än var femte har aldrig fått någon kompetensutveckling under hela sin karriär.

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En man sitter framför en dator och ser uttråkad ut.

Det är rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad som med hjälp av Sifo tagit fram de nedslående siffrorna kring svenskarnas uteblivna kompetensutveckling. I synnerhet är det de yngsta anställda, i åldrarna 18 – 34 år, som vittnar om att de gått miste om kurser och utbildningar – var fjärde i den gruppen har aldrig erbjudits någon sådan av arbetsgivaren, enligt undersökningen där nära 1200 personer tillfrågats.

Siffrorna skiljer sig även åt bland könen. Det är fler män (49%) än kvinnor (42%) som gått miste om fortbildning under pandemin. 

Att kompetensutveckling på detta sätt fallit i glömska under pandemin, kan tyckas motsägelsefullt då regeringen satt ökad press på arbetsgivarna att erbjuda utbildning till de anställda. Nya regler för så kallat korttidsarbete gav arbetsgivarna möjlighet att få ersättning för 60 procent av kostnaderna. Den nya undersökningen visar samtidigt att hälften av alla svenskar i arbetsför ålder anser att utbildningsmöjligheter ökar attraktiviteten hos en arbetsgivare.

Har du fått någon utbildning/kompetensutveckling av din arbetsgivare sedan pandemin bröt ut?

Ja (Totalt) 33 % 

Nej, inte under pandemin men tidigare 46 %

Nej, har aldrig fått någon utbildning 21 %

(Randstad/Sifo)

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.