Rekordhögt förtroende för chefen

Trots den sociala distanseringen under coronakrisen ökar förtroendet för chefer. Nu har hela 69 procent av svenskarna stort förtroende för sin närmaste chef, visar en undersökning.

Arbetsmiljö
Publicerad
Arbetsplats

Det är Kantar Sifo som i sin undersökning Orvesto näringsliv pejlat yrkesverksamma svenskars förhållande till sina chefer, och landat i slutsatsen att förtroendet ökar – trots coronakrisens omfattande hemifrån-arbete och sociala distansering. Undersökningen visar att 69 procent av de yrkesverksamma svenskarna mellan 21 och 65 år har stort förtroende för sin närmaste chef, en siffra som betecknas som rekordhög av Sveriges HR-förening i en pressrelease.

Undersökningen visar också att svenskarna känner ett större engagemang än tidigare, en större stolthet över jobbet och i ökad grad kan tänka sig att rekommendera sin arbetsplats till andra.

Lena Bjurner, vd och generalsekreterare vid Sveriges HR-förening, kommenterar resultaten så här:

”Pandemin är en av vår tids stora utmaningar och tragedier, men i likhet med andra kriser har den också startat en våg av förändringar. Den har accelererat digitaliseringen, vilket har skapat nya möjligheter och arbetssätt. Samtidigt ställer detta också krav på ett mer transparent, innovativt och mänskligt ledarskap, vilket vi nu ser resultatet av”.

Undersökningen pekar också på hög tilltro till den högsta företagsledningen: 58 procent instämmer i att de känner stort förtroende för sitt företags ledningsgrupp, att jämföra med fjolårets 53 procent. Det är den största ökningen sedan Kantar Sifo började mäta förtroendet för ledningen 2016.

”Nu gäller det för organisationer att utnyttja det momentum som finns, den som blir kvar i gamla mönster riskerar att hamna på efterkälken. Det är nu vi har möjlighet att bygga en gemensam väg framåt, där människor och teknik samarbetar och skapar ett innovationsklimat för hållbar tillväxt. En förändringsvilja och en kraft som jag tror att många medarbetare i dag känner”, säger Lena Bjurner.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.