Rapport: Hellre kunna jobba från valfri plats än en befordran

IT-företaget Ivantis årliga rapport slår fast att de anställdas prioriteringar fortsätter att förändras. 71 procent av de tillfrågade i Sverige svarar att de hellre tar möjligheten att arbeta varifrån de vill än att få en befordran. Men den uppskattade flexibiliteten efter pandemin är ett tveeggat svärd – gällande distansarbete svarar tio procent att de upplever en negativ effekt på den mentala hälsan.

Arbetsmiljö
Publicerad

56 procent av de kvinnliga IT-medarbetarna som har svarat på Ivantis enkät upplever att distansarbetet har haft en negativ inverkan på den mentala hälsan, medan 44 procent av männen i samma grupp känner detsamma. 52 procent av kvinnorna rapporterade att de har förlorat den personliga kontakten med arbetskamrater, jämfört med 47 procent av männen.

När företaget tar tempen på hur de anställda känner inför framtidens sätt att arbeta kom de fram till att 42 procent av de anställda föredrar en hybridmodell av arbete. 30 procent föredrar att arbeta hemifrån permanent, vilket är en minskning med 20 procent sedan den senaste mätningen. Trots att många har upplevt positiva aspekter av distansarbetet, så som tidsbesparingar genom minskad pendling och bättre balans mellan arbete och privatliv,  så har det alltså även funnits nackdelar.

Bland de som känner att de har påverkats negativt av distansarbetet var orsakerna bristen på interaktion med kollegor (51 procent), att inte kunna samarbeta eller kommunicera effektivt (28 procent) och buller och distraktioner (27 procent).

15 procent uppger att de skulle föredra att arbeta från vilken plats som helst (en ökning med 87 procent sedan den senaste studien). 22 procent av de tillfrågade uppgav att de blev digitala nomader under pandemin och 18 procent överväger att bli en digital nomad. Det klassiska arbetssättet med permanent arbete på kontoret lockar endast 13 procent .

”Pandemin har ökat takten i ett monumentalt skifte i var och hur människor arbetar. Den goda nyheten är att genom att öka automatiseringen av enklare eller vardagliga uppgifter kan företag förbättra balansen mellan arbete och privatliv för IT- och säkerhetsteam och även förhindra dataintrång, men framför allt förbättra medarbetarnas upplevelse”, säger Jeff Abbott, VD för Ivanti.

Om undersökningen

Ivanti undersökte åsikterna hos 4 510 kontorsanställda och 1 609 IT-medarbetare i USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Bryssel, Spanien, Sverige och Australien för att förstå deras attityder till distansarbete, skillnader mellan olika demografier och de specifika fördelarna och farhågor som de hittills har upplevt med distansarbete. I Sverige medverkade ca 1000 respondenter varav 506 kontorsanställda och 204 IT-anställda i undersökningen.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.