Framtidsrapport: Cheferna kommer få mer att göra

Konkurrensen om chefsjobben ökar. Chefer rör på sig – både inom och utanför den egna branschen. Dessutom lägger ledare allt mer tid på administration, strategiarbete och att coacha medarbetare. Det säger cheferna själva i en ny undersökning när de siar om framtiden.

Karriär
Publicerad

5 000 chefer har svaratLedarnas matiga rapport om framtiden efter det nya normala.

Närmare hälften av cheferna (45 procent) uppger att man räknar med en större rörlighet på arbetsmarknaden för chefsjobb inom den egna branschen, medan något färre (39 procent) förutser en ökning av jobbyten mellan branscher.

Det senare i sig kan ses som en indikation på att chefernas kompetens går att överföra till flera områden.

Och även om antalet chefsjobb i Sverige enligt rapporten tycks bli fler framöver, så tror 28 procent ändå att konkurrensen om chefsjobben kommer att öka.

Främst är det chefer inom transport och magasinering, data/IT, byggsektorn, mediebranschen och tillverkningsindustrin som tror på större konkurrens om chefsjobben.

Cheferna hävdar också att de kommer få mer att göra, och nämner att allt större del av jobbet kommer att behöva läggas på strategiskt arbete, administration och uppföljning, samt coachning och utveckling av medarbetare.

Ska det tolkas som att kraven på cheferna kommer att öka?

Rapporten ger inget svar, men kostanterar däremot att växande krav ”leder till en arbetstidsekvation som inte går ihop.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden