Nio av tio: Hellre videomöten än tjänsteresor

Nio av tio svenskar är beredda att ersätta tjänsteresor med videomöten. Samtidigt irriterar sig många på tekniken. Det visar en ny undersökning.

Arbetsmiljö
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Fyra unga medarbetare syns i rutor på en dator under ett digitalt möte. De vinkar till varandra.

Pandemin verkar ha förändrat vår syn på hur nödvändiga tjänsteresor är. En färsk undersökning, som Sifo genomfört på uppdrag av ljud-och videoteknikföretaget Jabra, visar att en majoritet av svenskarna föredrar videomöten, trots att det numera går att resa som vanligt igen. Bland annat svarar nio av tio att de är beredda att minska sitt resande i tjänsten och istället använda sig av videomöten av god kvalitet.

Däremot uppger 11 procent att fysiska möten är för viktiga för att de ska vilja dra ner på tjänsteresorna till förmån för digitala möten.

För sex av tio svenskar har videomöten även medfört olika former av irritationsmoment på grund av utrustningen – den egna eller andras. Den främsta utmaningen med videomöten anses vara teknikstrul som att kameran inte fungerar eller att uppkopplingen är dålig (56 procent). Den näst vanligaste är när andra mötesdeltagare har störande ljud i bakgrunden (38 procent).

Vidare anser 22 procent att det är en stor utmaning när videon inte fångar alla som deltar i ett möte från samma rum. Var tredje uppger också att de har blivit stressade eller osäkra på grund av tekniska utmaningar.

Det finns så klart även positiva aspekter med videomöten. Exempelvis uppger sex av tio svenskar att det är enklare att hålla korta och effektiva möten på det här sättet jämfört med fysiska möten på plats. Det är även enklare att komma i tid till mötet (56 procent) och att hålla sig till agendan (48 procent). Mindre än var tionde svensk anser att detta blivit svårare i videomöten. Undersökningen visar också att videomöten gjort det enklare hålla möten med färre än tre personer och att möten bokas med en tydlig agenda och syfte.

– Det är tydligt att videomöten är här för att stanna, även efter pandemin. Förutom att det möjliggör mindre resande skapar videomöten en mer effektiv och strukturerad arbetsdag. Men för att uppnå ännu bättre samarbeten måste företag se till att rätt utrustning finns på plats. Med rätt digitala verktyg kan företag öka effektiviteten ytterligare och samtidigt få mer motiverade och nöjda medarbetare, säger Johnny Poulsen, affärsutvecklingschef på Jabra.

Om undersökningen

Totalt intervjuades 1015 personer i åldern 18 till 65 år som är i arbete och som deltagit i ett videomöte de senaste 12 månaderna. 

Undersökningen genomfördes i augusti i år.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.