Nicklas Hermansson: Varsågod – här är framtidens superkrafter!

Krönikor
Publicerad
NIcklas Hermansson. Foto: Evelina Carborn

Välkommen tillbaka! Visst, hjärnan är lite seg, men andningen är under kontroll, endorfinförrådet påfyllt och du har 100 idéer som kommer att göra jobbet både bättre och roligare. Kanske kan en av dem leda till ett paradigmskifte. En banbrytande idé som leder till en ny accepterad standard brukar ta 30 år att genomföra, så börja redan i dag. 

Mitt livsuppdrag är att identifiera och dela med mig av trender, forskning, verktyg och metoder som hjälper dig att förändra världen. Efter att ha synat närmare en halv miljon nyheter, studier och uppfinningar under pandemin har jag kommit fram till att framtidens ledarskap och organisationer kretsar kring ”The Four C’s”.

Eller med andra ord: Framtidens superkrafter. Här är de:

Kritiskt tänkande (critical thinking): Informationshavet blir djupare och desinformationen ökar – därmed blir källkritiken allt viktigare. Dessutom har den explosiva teknik­utvecklingen ökat behovet av att kunna ta ett steg tillbaka och förstå helheten.

Kommunikation (communication): Varje dag bearbetar din hjärna 100 000 ord, men du minns bara två procent (så du är onekligen vad du konsumerar). Detta innebär att enbart de allra bästa kommunikatörerna når fram, medan 98 procent av oss ropar förgäves. 

Samarbete (collaboration): Internet, smarta telefoner och artificiell intelligens har minskat behovet av människor med hög IQ. Numera är det människor med hög emotionell intelligens som lyckas bäst på jobbet – och där ingår samarbetsförmågan. En superstyrka som behövs i framtiden, då majoriteten av oss kommer att vara gig-arbetare, enligt futuristerna.

Kreativitet (creativity): År 2050 väntas 40 procent av dagens yrken vara automatiserade. Övriga yrken väntas gå ut på att man använder sin kreativitet för komplexa problemlösningar. Därmed kommer kreativiteten att vara den enskilt viktigaste egenskapen i framtiden.

En av de mest namnkunniga supportrarna bakom modellen är historikern Yuval Noah Harari. Jag gissar att du har någon av hans bästsäljande böcker om dåtiden, nutiden och framtiden på nattduksbordet. Själv har jag använt de fyra c:na till att bygga allt från strategi till företagskultur.

För att utveckla det kritiska tänkandet har jag utmanat mina medarbetare att avsätta tid varje vecka till att optimera kalendern, ifråga­sätta ”att göra-listan” och lösa sina största problem. För att utveckla den empatiska för­­mågan har jag uppmanat medarbetare och kunder att inte klaga under 21 dagar i rad. För att försäkra mig om att jag endast anställer kreativa och empatiska människor har jag utvecklat ett frågebatteri som synliggör den jobbsökandes kreativa och empatiska förmåga under arbetsintervjuer.

Mitt stalltips till dig som också vill vara relevant i framtiden är att skapa en vision och sätta mätbara mål och aktiviteter som bygger på de fyra c:na. Men först vill jag att du förverkligar en av dina 100 idéer. Välj den som du tycker gör världen lite mer kreativ och empatisk. Hör gärna av dig när du lyckas – du förtjänar att hyllas. Vi behöver fler som du.

Nicklas Hermansson

Ålder: 41.

Familj: Ja, från Finland och Norrland.

Bor: Gustavsberg, Stockholm.

Gör: Driver NomoFomo – en omvärldstjänst som kurerar trender och innovationer som formar framtiden.

Intressen utanför jobbet: Spela fotboll med mina barn, utföra experiment med mig själv i huvudrollen för att förstå människans begränsningar, upptäcka nya platser, lyssna på skotsk postrock, läsa resetidningar och The Atlantic.

Kontakt: nomofomo.se

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden