Missnöjd med chefen? Det påverkar din åsikt om kollegorna

Är du uppskattad som chef? Grattis! Då trivs medarbetarna sannolikt även med kollegorna och jobbet. Men när missnöjet breder ut sig genomsyrar det allt. ”Det här visar tydligt hur viktigt gott ledarskap är för stämningen i arbetsgruppen”, säger Manpowers HR-direktör.

Arbetsmiljö
Publicerad

Närmare nio av tio svenskar (87 procent) tycker väldigt, eller ganska mycket, om sina arbetskamrater, enligt arbetslivspanelen ManpowerGroups Work Life.

De som känner lågt förtroende för sin chef ger däremot lägre betyg även till övriga medarbetare.

Cirka 2 400 personer har besvarat undersökningen, av vilka drygt 1 400 specifikt har svarat på de aktuella frågorna resultatet är baserat på.

Av de som är missnöjda med jobbet uppger bara 67 procent att de uppskattar kollegorna, jämfört med 91 procent av de som är nöjda med jobbet.

Mönstret går igen bland de som har lågt förtroende för sin närmaste chef, där endast 74 procent gillar sina arbetskamrater.

”Det här visar tydligt hur viktigt gott ledarskap är för stämningen i arbetsgruppen, och för att människor ska trivas på jobbet”, kommenterar Elisabeth Skol, HR-direktör för ManpowerGroup Sverige, i ett pressmeddelande, och tillägger:

”De chefer som skapar tillit och förtroende hos de anställda ökar även sannolikheten för att medarbetarnas relationer till varandra ska stärkas och fördjupas.”

Om undersökningen

ManpowerGroups Work Life är Sveriges största arbetslivspanel. Den senaste undersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av ManpowerGroup under januari och februari 2023 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 2 409 personer har svarat på undersökningen varav 1 408 besvarat de aktuella frågorna som ligger till grund för resultatet. Frågorna som ställdes var: Tycker du om dina kollegor? Hur nöjd är du med ditt nuvarande jobb? Vilken grad av förtroende känner du för din närmaste chef?

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.