Mira Kelber – stolt kamp mot antisemitism

unga ledare 2023 Ända sedan hon var femton år har Mira Kelber aktivt bekämpat antisemitismen. Hon har startat föreningen Judisk Ungdom i Malmö, bär stolt sin Davidsstjärna och jobbar som guide i synagogan.

Ledarskap
Text: Redaktionen
Publicerad
Mira Kelber. Unga ledare 2023.

Tillsammans med några barndomskamrater grundade Mira Kelber Judisk Ungdom i Malmö 2019.

Efter två år som ordförande sa hon upp sig från sitt barnsköterskejobb och arbetar nu heltid med att ära sin pappa och deras gemensamma ursprung. Hon föreläser om rasism och antisemitism på skolor och konferenser och har lyft flera viktiga judiska frågor i sin hemstad Malmö.

Vad gör dig till en bra ledare?

”Jag vet inte om jag har kunnat påverka i den utsträckning jag önskat, eller om jag ens kommer att se förändring i samhället under min livstid. Men jag är positiv och driven. Det måste man vara för att inte förlora tilltron till det man kämpar för. Jag vill skapa engagemang, inspiration och hopp.”

Hur kan ett starkt ledarskap bana väg för ökad förståelse och motverka rasism?

”Genom att stå upp för vad som är rätt och våga säga ifrån. Det viktigaste för mig är att bära min Davidsstjärna och visa att jag är stolt över min judiska identitet. Jag vill inspirera andra judar men även bryta normer. Den där ’juden’ man skämtar eller läser om, hen finns faktiskt på våra gator – och jag är en av dem.”

Vad gör du om tio år?

”Om tio år jobbar jag med mänskliga rättigheter på heltid, det vill säga att jag har ett jobb som jag brinner för. Kanske har jag startat min egen icke-statliga organisation (NGO), vem vet!”

mira kelber

Ålder: 23 år.

Gör: Ordförande Judisk Ungdom Malmö. Föreläsare.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden