Män tror att de klarar chefens jobb lika bra – eller bättre

Anser du att du skulle klara av chefens jobb minst lika bra som chefen själv? Närmare två av tre svenska män (62 procent) svarar ja på den frågan, jämfört med 45 procent av kvinnorna. Det visar en ny undersökning från ManpowerGroup.

Ledarskap
Publicerad

Drygt hälften av svenskarna (53 procent) anser sig kunna utföra chefens jobb lika bra eller bättre än chefen själv.

Allra bäst självförtroende har män; 62 procent anser sig kunna göra jobbet lika bra eller bättre än chefen. Motsvarande siffra bland kvinnor är 45 procent.

Det visar en ny undersökning från ManpowerGroup där cirka 1 400 personer har svarat på frågan: ”Skulle du klara din närmaste chefs jobb?”.

”I många fall hänger svaret ihop med ett lågt förtroende för chefen. För att kunna attrahera och behålla talang är det viktigt att svenska företag lägger stort fokus på gott ledarskap”, kommenterar Elisabeth Skol, hr-direktör på ManpowerGroup, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar dessutom att missnöje med jobbet också leder till att det blir ja-svar på frågan.

Bland de svenskar som är mindre nöjda med sitt nuvarande arbete svarar så många som fyra av tio (39 procent) att de skulle klara chefens jobb bättre än chefen själv. Motsvarande siffra bland de som är nöjda med jobbet är 20 procent.

om undersökningen

Den senaste undersökningen Manpower Work Life genomfördes av Demoskop på uppdrag av ManpowerGroup under februari 2023. Den omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 1 408 personer har svarat på frågan: ”Skulle du klara din närmaste chefs jobb?”.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden