Malin Schmidt: ”Får man team att samarbeta uppstår magi”
Från farfars fiskfabrik i Varberg, via Ryssland och Kina och nu tillbaka till Sverige. Den röda tråden i Malin Schmidts karriär har varit själ och hjärta.
Vad
Malin Schmidt, vd för den svenska delen av tandvårdsföretaget Smile, delar med sig av sin karriär.Nytta
Inspiration, erfarenheter och karriärtips från en erfaren ledare.Moskva var fantastiskt. Malin Schmidt kom dit en vårvinterdag 2008, under en tid då allt verkade möjligt och Ryssland fortfarande öppnade sig för omvärlden. Som landchef inom utbildningsföretaget EF ledde och utvecklade hon ett nät av 25 språkskolor dit kunskapstörstande ryssar sökte sig för att lära engelska. Malin Schmidt smittades av ryssarnas framtidstro även om attityden bland de 550 medarbetarna ibland kunde framstå som något kärv. Insmickrande leenden mot chefen var en sällsynthet.
”I början hade jag svårt för medarbetarnas raka och som jag tyckte otrevliga sätt att kommunicera. Tills jag insåg att det bakom den buttra ytan ofta fanns åtskillig värme. Därefter var det inga problem. Det kändes meningsfullt att jobba i Ryssland med att bygga språkliga och kulturella broar när optimismen var så stark. Och jag slogs av hur lika Sverige och Ryssland ändå är. Allt det här känns väldigt sorgligt att prata om i dag”, säger Malin Schmidt, som efter att ha gjort internationell karriär inom EF i dag är vd för den svenska delen av tandvårdsföretaget Smile med 52 kliniker i Sverige.
Hon växte upp i Varberg. En ”typisk småstadstjej” som inledde arbetslivet på B O Carlssons Fisk & Sill AB, den familjeägda fiskfabrik som grundades av hennes farfars far. En delvis hantverksmässig verksamhet där Malin Schmidt under många skollov matade filémaskinerna med sill och där hon lärde sig handgreppen för rensning av torsk och andra finare fiskslag med kniv. Den enrisrökta makrillen luktade och smakade gudomligt.
”Mamma och pappa drev fabriken och väldigt mycket kretsade kring den. Tyvärr finns den inte kvar, den eran tog slut med mig och min bror som valde andra vägar i livet. Från början tänkte jag bli journalist”, säger Malin Schmidt, som emellertid landade i valet att plugga till civilekonom: Ekonomi är ju alltid bra att kunna, nästan oavsett vad man sedan kommer att ägna sig åt, gick resonemanget. Hennes egentliga yrkesliv inleddes med rollen som managementkonsult, alldeles i slutet av it-boomen runt millennieskiftet.
”Jag fick ett jobb på ett snabbväxande konsultbolag – som sedan monterades ner lika snabbt när it-kraschen kom. En superbra introduktion till verkligheten och hur en lågkonjunktur fungerar. Och samtidigt supertufft, för jag fick jobba allt mer i takt med att de andra konsulterna sades upp. Till slut valde jag själv att sluta på grund av den höga arbetsbelastningen och tänkte att nej, nu måste jag nog göra något annat.”
Import av spanska handväskor i mellansegmentet och inhopp som gymnasielärare blev nästa etapp i yrkeslivet, innan Malin Schmidt med blivande make for till Shanghai, där han hade fått jobb på Electrolux.
Tanken var att plugga mandarin på universitetet men Malin Schmidt fann sig snart uppslukad av den kinesiska start up-scenen och jobbet som investeringsansvarig inom ett nystartat bolag för utbildningsplattformar. Vilket ledde till en förfrågan från EF: Varför inte börja hos oss i stället? Totalt blev det fem år i Kina, där Malin Schmidt bland annat var affärsutvecklingschef för EF i Hongkong.
Malin Schmidt har i sina chefsroller alltid jobbat ”kulturdrivet”. Det vill säga baserat utveckling och tillväxt på en kultur av samhörighet mellan chefer, medarbetare och kunder, även om organisationen är stor och utspridd. Själ och hjärta, om man så vill. Så arbetade hon i sitt förra vd-uppdrag på Sanoma utbildning, där hon bland annat ledde en process för digitalisering av läromedelsutgivningen och så vill hon ha det i fortsättningen också. Långsiktighet är viktigt.
”Får man teamen att funka och samarbeta på det här sättet uppstår magi. Vilket leder till kundnöjdhet och lönsamhet. I min nuvarande verksamhet är jag även engagerad på Europanivå, vi finns nu i elva länder. Att jobba tillsammans på landnivå och över gränser är en spännande utmaning. Jag tror inte att jag kommer att tröttna”, säger Malin Schmidt.
Malin Schmidts tre karriärtips
1. Ha roligt. ”Hitta det du verkligen tycker är kul, så att du får energi. Jag tror att det handlar mycket om inställning. Själv har jag aldrig haft ett tråkigt jobb, oavsett om det har handlat om att filéa sill eller vara vd.”
2. Var genuin. ”Försök vara så naturlig som möjligt i ledarskapet, ligg nära dig själv. Det är viktigt att man inte förställer sig, för det syns väldigt tydligt.”
3. Själ och hjärta. Basera ledarskapet och karriären på känslor av gemenskap och samhörighet – då blir allt bättre.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.