Lotta Lyrå, vd Clas Ohlson: ”Många blev arga på mig”
Nätshoppingen exploderar och utmaningarna för den traditionella handeln tycks aldrig ta slut. Lotta Lyrå, vd för Clas Ohlson, står i stormens öga men behåller sitt lugn, den superkraft som hjälpt henne att göra spikrak karriär.
Platsen var en kvartersbutik i Linköping. Redan på hög-stadiet började Lotta Lyrå hoppa in där, under helger och lov. Hamnade i ett kul gäng av andra extraknäckande ungdomar, mötte oräkneliga kunder, fick så småningom ansvar för fruktavdelningen.
Där och då hände något. Lotta Lyrå insåg att handel är så mycket mer än bara plus och minus. I dag är hon vd för Clas Ohlson.
”Väldigt länge drömde jag om att bli läkare. Ja, jag tyckte det var det finaste och mest fantastiska yrke som fanns. Så kom dagen då jag skulle skicka in ansökningsblanketten till högskolan. Pappa var hemma, han låg sjuk för en gångs skull. Du Lotta, sa han, du vet väl att man jobbar väldigt mycket med människor i näringslivet också? Och så föll det sig att jag satte Handels som förstahandsval på ansökningsblanketten, i stället för läkarlinjen”, berättar Lotta Lyrå när vi träffar henne på 15:e våningen i en av Hötorgsskraporna i Stockholm, där det globala hemmafixarföretaget Clas Ohlson inrett sina kontorsytor på ett karaktäristiskt flärdfritt sätt.
Huvudkontoret och företagets ”andliga hem” återfinns emellertid fortfarande på den klassiska adressen Insjön i Dalarna, där Clas Ohlson startade sin postorderfirma för exakt 100 år sedan.
Lotta Lyrå, som bor i Stockholmstrakten, pendlar dit varje vecka. En liten utmaning kanske, men ingenting i jämförelse med den exploderande nätshoppingen som vänder upp och ner på de gängse affärsmodeller som Clas -Ohlson och all annan handel så länge förlitat sig på.
”Visst är det mycket jobb, men oerhört kul, att få leda en så här stor organisation i tider av förändring. God hjälp har jag av det lugn som är ett av mina mest grundläggande personlighetsdrag. Jag menar ju att en ledare bör visa samma metodiska lugn i såväl med- som motgång. Så i stället för att hetsa upp mig, tar jag ett djupt andetag, försöker staka ut en tydlig riktning och visa tilltro till mina medarbetare. Klarar man att upprätthålla den där lugna tydligheten, tror jag man får andra människor med sig.”
Lotta Lyrå har gjort en snabb och närmast spikrak karriär sedan hon utexaminerades från Handelshögskolan i Stockholm i dryga 20-årsåldern. Klättringen inleddes med ett konsultjobb inom skogsindustrin.
”Att jobba med vanligt folk ute på fabrik, långt från alla blanka kostymer, passade mig jättebra. Uppvuxen i en normal mexitegel-villa ute på landet som jag är. Fast jag insåg ju hur lite jag egentligen visste om livet, även om jag nu lärt mig räkna och värdera optioner på Handels. Det var i det läget jag fattade ett av tricken med ledarskap, nämligen att ställa rätt frågor och vara väldigt ödmjuk inför den hantverkskunskap och generella livsvisdom som delas av folk som varit med längre än jag. En ledare behöver inte alltid kunna allt.”
Så här i efterhand inser Lotta Lyrå att hon under sin tidiga karriär borde rådfrågat sina erfarnare kolleger än mer. Särskilt då hon som ung sågverkschef för Södra Skogsägarnas anläggning i Mönsterås axlade ansvaret för en stor omstrukturering, med livs-avgörande följder för de många anställda som sades upp.
”Jag var ung, oerfaren och hade aldrig lett en sådan process tidigare. Många blev arga. Det klart att man känner sig ensam i en sådan situation. Det som hjälpte i det läget var stödet från ett par äldre, kloka personer som fanns i min omgivning. Fick jag göra om det, skulle jag ha bett om ännu mer hjälp. Ensam är inte alltid stark. Men jag hade höga krav på mig själv, ville visa att jag klarade av det.”
Innan hon fyllt 40 befann sig Lotta Lyrå högt inom Ikea-hierarkin. Flyttlasset gick till Nederländerna, där hon snart utsågs till möbeljättens globala utvecklings- och expansionschef. Sitt snabba avancemang förklarar hon med nyfikenhet, ambition – och att ett antal människor varit vakna nog att se hennes potential.
”Det där känner jag mig tacksam inför, och väldigt ödmjuk.”
Lotta Lyrås tre karriärtips:
1) Våga fråga
Ensam chef är inte alltid stark. Att ta hjälp av äldre och mer erfarna kolleger i kniviga lägen är ingen prestigeförlust.
2) Bejaka mångfalden
Ett inkluderande och demokratiskt samtal med många röster och perspektiv runt bordet leder ofta till bättre beslut.
3) Behåll lugnet
Ta dig an situationen lugnt och metodiskt, både i med- och motgång. Ta ett djupt andetag, försök zooma ut och staka ut en tydlig färdväg.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.