Listan med chefsegenskaper som försämrats mest

Flera chefsegenskaper upplevs ha försämrats under pandemin, visar en ny Sifo-undersökning från företaget Talentsoft. Den visar också att några chefsegenskaper har blivit viktigare under pandemin än vad de var förut.

Ledarskap
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En grupp människor håller händerna på varandra.
Att skapa gemenskap och sammanhållning i teamet är den egenskap hos cheferna som försämrats mest, enligt undersökningen.

De egenskaper som medarbetare värderar högst hos en chef är att ge frihet under ansvar och att visa tillit (55 procent), visar undersökningen, där drygt 1 400 svenskar fått svara på frågor om ledarskap under pandemin. Näst efter det kommer att vara rak och tydlig (38 procent) och att våga ta beslut (35 procent). 

Det råder delade meningar om ifall chefsrollen har blivit viktigare nu än innan pandemin. 41 procent anser att den inte har blivit viktigare, medan 38 procent tycker att den har blivit lite viktigare och 17 procent mycket viktigare. Och vad är då viktigare inom chefsrollen nu än innan pandemin? Det digitala ledarskapet och att anpassa sin ledarskapsstil till distansarbete, anser de flesta – 51 procent. Nästan lika många, 50 procent, anser att chefens förmåga att motivera sina anställda är viktigare nu än innan pandemin och 49 procent anser att intern kommunikation är viktigare nu.

Vilka chefsegenskaper upplevs då ha försämrats mest under pandemin? Det är hela 12 av 16 egenskaper, enligt undersökningen. Att skapa gemenskap och sammanhållning i teamet är det som har försämrats mest (25 procent anser att det har blivit sämre). Näst efter det kommer att ge kontinuerlig feedback (som 18 procent anser har försämrats) och att kommunicera (vilket 17 procent tycker har försämrats).

Men det finns också chefsegenskaper som har förbättrats. Den egenskap som en majoritet tycker är viktigast – att ge frihet under ansvar och visa tillit – är också den som har förbättrats mest, med 23 procent. Även att visa uppskattning har förbättrats – med 15 procent, visar undersökningen.

Chefsegenskaperna som har försämrats under pandemin

 1. Att skapa gemenskap och sammanhållning i teamet 
 2. Att ge kontinuerlig feedback 
 3.  Att kommunicera 
 4.  Att inspirera 
 5.  Att vara lyhörd 
 6.  Att vara rak och tydlig 
 7.  Att coacha 
 8.  Att hantera konflikter 
 9.  Att våga ta beslut 
 10.  Att vara kreativ 
 11.  Att vara positiv och humoristisk
 12. Att skapa resultat 

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

 • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden