Svenska medarbetare: Tvinga oss inte till kontoret

Hemarbetet under pandemin har fått konsekvenser. Nu är många svenskar positiva till att förbjuda företag att tvinga anställda att jobba på kontoret, visar en ny undersökning.

Arbetsmiljö
Text: Sara Hasbar
Publicerad

Vad

En undersökning visar att hälften av svenskarna även efter pandemin vill jobba hemifrån vissa dagar och förväntar sig att arbetsgivaren kommer att tillåta flexibilitet.

Nytta

Hur ser svenskarna på arbetslivet efter pandemin?
En kvinna sitter och arbetar framför en dator i sitt hem. Hon blir avbruten av en hund som hoppar upp i hennes knä.

Många svenska kontorsarbetare har på grund av pandemin arbetat hemifrån i över ett år – och det har fått konsekvenser. Nu vill många inte tillbaka till kontoret, i alla fall inte på heltid. Det visar en ny undersökning från It-företaget Okta och undersökningsföretaget Censuswide.

Undersökningen, där man har ställt frågor till 10 000 europeiska kontorsarbetare, varav drygt 1000 är från Sverige, visar att de flesta själva vill kunna välja hur och varifrån de ska arbeta i framtiden. Nästan hälften av svenskarna svarar att de vill arbeta hemifrån vissa dagar och på kontoret andra. 14 procent vill kunna jobba hemifrån hela tiden.

Undersökningen visar även att hela 70 procent av svenskarna är positiva till att ändra lagen och förbjuda företag att tvinga anställda att arbeta från kontoret. Nästan hälften anser dock att vissa yrken, som kontorsanställda inom sjukvården, ska undantas från en sådan lagändring. Men en fjärdedel tycker att det ska vara olagligt inom alla yrken. De svenska svaren ligger i linje med svaren från andra EU-länder och Storbritannien.

En del av svenskarna känner dock annorlunda. 39 procent vill arbeta på kontoret fem dagar i veckan eller svarar att de inte kan utföra sitt arbete utanför kontoret.

Hur tror då de intervjuade att deras arbetsgivare kommer att göra i framtiden? Nästan hälften av svenskarna förväntar sig att deras arbetsgivare kommer att vara flexibla även efter att corona-restriktionerna lättar och livet återgår mer till det normala. Men 28 procent tror att deras arbetsgivare kommer att kräva att de återgår till att alltid arbeta på kontoret, visar undersökningen.

 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.