Linda Waxin: ”Tack och förlåt!”

Att vara chef är att råda över resultat, men mest av allt är det att rodda med människor. En god idé efter ett helt år som chef brukar därför ofta vara att begrunda ett förlåt, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.

Krönikor
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Linda Waxin.

Nu är det snart dags för årsbokslut. Nu är det snart dags att hinna göra allt för att sedan hinna njuta, fira, vila. Nu är det snart dags att sätta sig till doms över sig själv och andra. Eller inte. Låt oss låta bli! 

Jag säger som Bodil Malmsten inför ditt årsbokslut: 

”Arbetsuppgift:
Gör din egen nöjdhetsskala. Nej, förresten, gör inte det. Var nöjd över det som blev gjort, gradera inte.” 

Men med det sagt så finns det andra, mer väsentliga, verb att ta till inför ett årsbokslut än gradera. Som begrunda, reparera, avväga. Du har säkerligen redan alldeles perfekt koll på dina budgetar, dina scorecards, dina KPI:er. Därför tänkte jag skriva en liten fånig, men ack så naggande god instruktion för en annorlunda övning nu när det nalkas. 

Att vara chef är att råda över resultat, men mest av allt är det att rodda med människor. En god idé efter ett helt år som chef brukar därför ofta vara att begrunda ett förlåt. Ett, förresten, inför juletid, låt oss i generositetens namn säga tre. 

Börja med att ge dig själv ett förlåt och ta emot det, så nu är du förlåten för din otillräcklighet. Och blev du tvär av den föregående raden då du är felfri i dina egna ögon är du förlåten även för din självbelåtenhet. Nu har du två förlåt kvar att begrunda. För din förlåtövning kommer du inte att få vidare instruktion, du har dem alldeles säkert i magen din. Begrunda dem väl. Ge dem väl. De kommer att betyda mycket. 

Att vara chef är att göra det som krävs och när en gör det kan en vara helt säker på att något annat kvävs. Det som är dåligt med det är att det nu gått förlorat. Det som är bra med att just du är chef är att du har makt att reparera det. För att hitta rätt i tanken får du här tre tack. Du börjar med att tacka dig själv för att du gjort vad som krävts och sen går du vidare. Nu gäller det för dig att rota runt i skallen efter de mest enerverande individerna i din närhet det gångna året. Nej, jag menar inte gnällspikarna. Jag menar de som petat på dig kring vad som kvävts när ni gjort vad som krävts. Leta upp de vettiga irriterande. Du behöver inte ha lösningen klar. 

I denna övning räcker två tack. Säg: ”Tack för att du hjälper mig se vad kvävs när vi gör det som krävs, jag ska vila på hur vi kan göra annorlunda. Verkligen, tack.” 

Att vara chef är att hinna allt och ingenting. Det är att varje vecka intala sig själv att nästa vecka, då, då blir det lugnare. Att vara en bra chef är att säga wow ganska så ofta. Men så här inför årsbokslut är det en ypperlig tid med lite wow-balansering. Kanske har det råkat bli lite mycket wow här och lite mycket wow där. Året är inte slut och det är inte försent. Ett wow till dig som överlevt och hunnit allt! Och sen så ger du två wow till som du inte hunnit till ännu. Välj noga och leverera storslaget.
Wow wow wow tack tack tack förlåt förlåt förlåt. Check.

Och varför inte ge övningen en omgång bland de dina privat också. De som stått ut med att du återigen mest hunnit allt (men kanske också ibland hunnit ingenting). 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden