Calle Fleur: ”Låt oss ramla framåt ihop!”

Tillbaka. Efter att som vice vd ägnat fyra år åt bolagsbyggande och fusionsarbete tillsammans med Chefakademins vd Cissi Elwin, återvänder Calle Fleur till Chefs redaktion som t f chefredaktör. Här är hans första krönika.

Krönikor
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur.
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

En av de bästa inspirationsvideorna jag har sett på senare år lades inte ut av någon glättig självhjälpsguru på Linkedin, utan av en betydligt mer oväntad aktör – skateboardtidningen Thrasher Magazine.

I ett knappt två minuter långt klipp ramlar Gabriel Summers och hans bräda ner för ett cirka 25 trappsteg långt metallräcke på alla de sätt som du inte vill ramla ner för ett cirka 25 trappsteg långt metallräcke.

Han slår sig mellan benen – hårt. Han vrickar fötterna. Han bryter axeln. Han ser stundtals så uppgiven och ledsen ut att jag vill hålla honom i min famn och viska att allt blir bra. Men han ger inte upp. 

”Jag hade aldrig en tanke på att jag inte skulle klara det, jag var aldrig ens nära att ge upp. Jag kanske skrek av smärta men jag var övertygad om att jag skulle klara det. Och sedan gjorde jag det”, säger en omtumlad Gabriel Summers i klippet när han till slut, efter cirka 40 timmars försök, lyckas sätta tricket.

Jag skickar genast filmen till mina barn. ”Titta på det här!”, utbrister jag och upprepar den paroll de redan har hört till leda: ”Här ser ni! Man har två val i livet – att bita ihop eller att bryta ihop.” 

Det moderna arbetslivet fungerar ungefär likadant.

Vi behöver ju testa, skruva och misslyckas tills det vi ska göra fungerar som det ska. Och så fort vi är klara hittar vi ett annat räcke att ramla ner för. Ibland hamnar vi på drift, eller helt fel, men när vi ser tillbaka inser vi att misslyckandena också hjälpte oss att nå i mål. 

Min egen högst personliga resa har landat i att jag nu, efter att som vice vd ägnat fyra år åt bolagsbyggande och fusionsarbete tillsammans med Chefakademins vd Cissi Elwin, återvänder till Chefs redaktion som t f chefredaktör.

Det har varit roliga men utmanande år som nog har gett den här 39-åringen (i en månad till!) fler bekymmersrynkor än han vill erkänna.

Nu känns det både kul och en smula läskigt att få förmånen att fortsätta utveckla Chef tillsammans med alla stjärnor på redaktionen och er läsare, besökare och användare.

Jag kan faktiskt inte tänka mig ett mer hedervärt uppdrag.

Bra ledare förändrar världen – dåliga chefer förpestar den.

Det räcker ju att vända blicken knappt 100 mil sydost från Skånes kust för att förstå den saken. Om vi på Chef gör vårt jobb hjälper vi Sveriges chefer att inspireras, få nyttiga tips och nya kunskaper. Då blir hela samhället bättre.

Verkar politikerna dela den här bilden? Nja, enligt Sveriges chefer gör de ett halvdant jobb – bara sex procent tycker att Sveriges politiker uppmärksammar frågor som är viktiga för chefer och ledare i Sverige, visar Chefs exklusiva undersökning i samarbete med Novus. Håll utkik efter den på chef.se framöver!

Och vad sa barnen om det där filmklippet då? De bemödade sig förstås inte med att svara, inte ens med en halvhjärtad emoji. Men hos mig stannade det kvar, som en påminnelse om vikten att våga misslyckas.

Välkomna att ramla framåt tillsammans med mig! 

Calle Fleur, chefredaktör Chef

2 TIPS FRÅN CALLE FLEUR

1. SPENATEN BÄSTA MEDICINEN
För mig peakade semestern i en läckande eka i Jämtland. Fjällsjön glittrade, öringen högg, närmaste människoby låg oändligt långt bort. Bättre återhämtning än flygterminalkaos? Vågar påstå det.

2. MAXAT RYMDEPOS
Hann äntligen läsa Frank Herberts sci-fi-klassiker Dune (1965). Berättelsen om maktkampen mellan familjerna Atreides och Harkonnen innehåller allt: Förräderi, religiös mystik, snillrik gerillakrigföring – och oräkneliga ledarskapslektioner.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden