”Kris kan göra oss starkare tillsammans”

I före detta politikern, EU-parlamentarikern och prästen Cecilia Wikströms bok När krisen kommer (Ekerlids) får de stora kriserna ta plats. Här får du handfasta råd för hur du skapar en krisgrupp och genomför debriefing.

Krisledarskap
Publicerad
Cecilia WIkström.

Varför ska man öva krishantering?

”Jag har skrivit den här boken för att man inte ska behöva ta in konsulter. Man ringer in konsulter när man borde kunna hantera det själv. Men organisationen blir så oerhört mycket starkare när man mött mörkret tillsammans. Man ska öva mycket och man ska göra det när det inte finns någon kris. I boken finns ett helt kapitel med övningsuppgifter.”

Vad är det allra viktigaste för en chef vid en kris?

”Det allra viktigaste är att man är närvarande, både fysiskt och men­talt. Ständig närvaro och synlig­het signa­le­rar att vi kommer att klara det här.”

Vad är det viktigaste syftet med krishantering?

”Att våga ingjuta hopp både internt och externt och visa att vi kommer att klara av det här. Det finns en framtid som är vår, bara vi hanterar det här tillsammans på ett riktigt och bra sätt.” 

Finns det kriser där chefen bör gå åt sidan?

”Om det är något som man själv har ställt till med, då kan det finnas lägen där det är bättre att skicka fram kommunikationschefen.”

Du är själv präst med en lång karriär utanför kyrkan. Hur förhåller man sig som chef till religionen vid exempelvis ett dödsfall?

”Jag har ibland tyckt att det varit dumt att man ringt in mig som präst när det funnits en helt annan tradition och människor med en annan tro. Man har ringt in en präst för att man saknar ord. Men jag håller på formeln där man inte säger någonting alls: Håll om. Håll tyst. Håll ut.”

Vilken har varit din egen värsta kris? 

”Jag tror att den ligger framför mig. Jag har upplevt sorg och smärta och fick en ­stroke 2005, en kris av fysiskt slag. Jag var inte beredd på att dö då, mina barn var så små. Sedan har jag efteråt känt att det var en kris när jag slutade med politiken och upplevde mig väldigt illa behandlad. Då valde jag under ett år att tacka nej till alla uppdrag. Den krisen tog jag hand om och tycker nu att mitt liv är ganska underbart. Politiken handlar om hur välfärd ska fördelas, fast ingen bryr sig om hur den genereras – men det får jag hålla på med i näringslivet.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden