”Konsensus kan vara bra, men chefer behöver våga ta beslut”
Vara hel, ren och pålitlig. Och så bara gneta på. Stefan Öbergs arbetsfilosofi har hängt med under alla år, i såväl med- som motgång. Även nu när han är vd och huvudägare för begagnatplattformen Tradera.
Tradera stod på ruinens brant 2013 när Stefan Öberg landade i vd-stolen.
Lika utsatt var Stefan Öberg själv, då hans högtflygande planer på att starta en global lärplattform just gått i stöpet. Han behövde helt enkelt ett jobb.
”Jag hade satsat tre år och huvuddelen av mina besparingar på projektet, suttit hemma och jobbat med utbildningsportalen dygnet runt. Borde förstås ha släppt det långt tidigare, och blev förkrossad när misslyckandet var ett faktum: ’Jaha, då var man nere på botten igen …’ I efterhand har jag funderat på om jag gick in i det med för stort självförtroende, var för stöddig på något sätt.”
Tradera blev ett slags räddning, och sedan dess har både den nätbaserade handelsplattformen och Stefan Öberg kommit igen.
Andrahandsmarknaden växer och det tidigare så förlusttyngda bolaget kunde förra året redovisa en vinst på dryga 40 miljoner. Men Stefan Öberg talar hellre om samhällsnytta.
”Ja, jag menar att vi i förlängningen gör nytta för planeten genom att bidra till en mer hållbar livsstil där man inte hela tiden köper nytt. Den tanken gör det meningsfullt och kul att gå till jobbet.”
”Städbolaget stal våra affärsplaner och försökte pressa oss på pengar.”
Han växte upp i Umeå. En typisk folkhemsbakgrund i kärnfamilj, nybyggd 70-talsvilla och med återkommande husvagnssemestrar.
Pappa var lärare, mamma kokerska. Lite speciell i det sammanhanget var Stefan Öbergs tidiga övertygelse om att han en dag skulle driva företag.
Som barn tog han starkt intryck av sina farbröder, som ägde fastighetsbolag och byggvaruhus i Älvsbyn.
Det var tre strävsamma herrar av den gamla stammen hos vilka Stefan Öberg villigt ryckte in på loven, redan från fjärde klass.
”Jag klippte gräsmattor, sopade, skötte soprum. Och längre fram, som ung vuxen, tog jag hand om löneutbetalningarna, gjorde om i butiken och höll i datoriseringen när den kom. En fantastisk skola.”, berättar han och fortsätter:
”Ja, jag lärde mig nog mer av att jobba hos farbröderna i Älvsbyn än på Handels i Stockholm när det gäller företagandets praktiska villkor: hur man bemöter människor, vikten av att göra saker ordentligt och jobba hårt.”
Stefan Öberg – karriären i korthet
1975: Entusiastisk sommarjobbare i farbrödernas bygghandels- och fastighetsbolag i Älvsbyn redan från mellanstadieåldern, med siktet inställt på att en dag själv bli företagare.
1995: Första utlandsjobbet som marknadsansvarig inom Electrolux, Italien. ”Jag älskade Italien, bildade familj och fick första barnet där. Och lärde mig italienska, vilket jag fortfarande har glädje och nytta av.”
1998: Vd för nystartat it-företag. ”Ägaren som finansierat bolaget förstod inte riktigt att det kunde ta några år innan man får fart på det. Så han tyckte jag var kass och jag fick gå. En värdefull erfarenhet, att få sparken. Det var bara att försöka hitta något annat och komma igen.”
1999: Kommersiell chef, Tele2, Estland. ”På den tiden var Tele2 ett väldigt coolt företag, och ett bra exempel på hur en ledare – Jan Stenbeck – kunde sätta en kultur och lyckas där de flesta andra skulle ha misslyckats. Allt väldigt lärorikt och en verklig plantskola.”
2002: Kommersiell chef, Tele2, Ryssland. ”Byggde upp verksamheten från noll, och lärde mig mycket den hårda vägen. Rena nybyggarstämningen där licensen var kopplad till ett äldre bolag som vi var tvungna att transformera, och minska personalstyrkan med drygt 500 personer. Jobbigt, men lärorikt.”
2005: Produktchef och vice vd, Skype, Storbritannien. ”En enormt framgångsrik utveckling. Det första svenska enhörningsbolaget, Skype, förändrade hela arbetslivet. Inser i efterhand att det var roligare att skapa en riktigt bra tjänst, än att bli del i ett slags marknadsföringsspel.”
2010: Full av självförtroende och igång med bygget av en egenproducerad lärplattform med siktet inställt på världsmarknaden. ”Men jag lyckades inte. Det visade sig att utbildning behöver vara mer kurerat, ha ett universitet eller liknande som avsändare.”
2013: Vd, Tradera. ”I början gick det jättedåligt, bolaget gjorde storförlust. Då kom erfarenheterna från Ryssland in: Jag tog snabba beslut, gjorde om, halverade organisationen och ändrade strategin.”
Gratistelefonitjänsten Skype blev en märklig milstolpe under förra seklets it-yra, en händelseutveckling som Stefan Öberg i högsta grad var inblandad i.
Han lärde känna den blivande Skype-grundaren Niklas Zennström i Estland, när de båda arbetade åt Tele 2. När det explosivt växande Skype väl etablerat sig i London blev Stefan Öberg bolagets vice vd.
”Företaget var ju enormt framgångsrikt, med 300 000 nya medlemmar per dag under lång tid. Utan att vi la en krona på marknadsföring. Vi hade kul och vågade ta risker, men det förändrades när amerikanska Ebay tog över. ”
”Från den dagen var det bara siffror och excel-ark som styrde, med målet att krama varenda krona ur verksamheten, som jag tyckte blev långsam och trött. Och därför slutade jag, vilket de andra från den ursprungliga gruppen redan gjort.”
Stefan Öberg kan själv sägas vara en produkt av pionjärandan som rådde inom it-sektorn på 90-talet när allt var nytt och möjligt.
Som ung projektledare på Electrolux kläckte han idén att förse dammsugarkartongerna med informativa cd-romskivor.
Han skickades också till Ryssland av den ”galne”, men klarsynte, Jan Stenbeck för att bygga upp mobilverksamheten från noll. Oväntade komplikationer uppstod:
”Städbolaget stal våra affärsplaner och försökte pressa oss på pengar.”
Italien, Tallinn, Sankt Petersburg, London, Stockholm – karriären har gett honom vingar men i mångt och mycket har Stefan Öberg förblivit samma jordnära kille som en gång klippte gräsmattor i Älvsbyn, tycker han själv.
Faktum är att han, vid sidan av Tradera, nyligen tagit över familjeföretaget där han inledde sin karriär, och på så sätt slutit cirkeln.
”Nu på morgonen behöver jag kolla på en vattenskada”, säger han på telefon från just Älvsbyn. ”Väldigt konkret och kul som omväxling från it-sektorn.”
Stefan Öbergs 3 bästa karriärtips
- Våga ta beslut. ”Konsensuskultur kan vara bra, men chefer behöver också våga ta beslut. Det uppskattas oftast.”
- Lär dig nytt. ”Många duktiga blir akterseglade för att de inte lär sig nytt eller hänger med.”
- Kom i tid. ”Visar man sig pålitlig och håller sig hel och ren, är 80 procent av jobbet gjort.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.