”Jag gömde mig bakom min prestationskavaj”

När självkänslan kom i kapp självförtroendet, släppte upplevelsen av att vara en bluff. Och när rädslan blev till lust fick Sekina Kling, vd för Klinggruppen, tillgång till mer energi. Energi att lägga på medarbetarna i stället för att vara upptagen med sig själv.

Hållbarhet
Publicerad

Sekina Kling jobbade som säljare på ett kontorsspecialistföretag. Sålde produkter och tjänster för arbetsplatser så framgångsrikt att hon sexton år senare slutade som bolagschef. 2015 hoppade hon av tillsammans med sin man som också jobbat i bolaget och startade en liknande verksamhet i egen regi.  

Sekina Kling har alltid haft ett starkt självförtroende. Men lika stark som hennes vilja att utvecklas och prestera var, lika dålig var hennes självkänsla.  

”Jag gömde mig bakom min prestationskavaj och var rädd att inte duga. Länge kände jag mig som en bluff trots alla mina framgångar.”  

Den dåliga självkänslan hade funnits där ända sedan hon var liten. Med en mamma från Sverige och en pappa från Sudan hade hon blivit utsatt för mobbning under delar av uppväxten för att hon inte var lika blond som alla andra.  

”I samband med att vi skulle starta ytterligare ett bolag, Homie, som jag skulle driva, gjorde min ömma tå sig lite mer påmind. Det kan också ha handlat om att jag hade byggt upp mig själv så mycket att jag nu orkade, vågade och valde att arbeta med min självkänsla.” 

Sekina Kling har hållit på med personlig utveckling i många år men nu vände hon sig till ledarskapskonsulten, föreläsaren och författaren Mia Törnblom eftersom hon flera år tidigare läst hennes bok ”Självkänsla nu”. 

I coachande samtal har Mia Törnblom hjälpt henne att se vad hon behövde jobba med. Och det visade sig bland annat vara hennes drivkraft. Den behövde komma ur lust och viljan att lyckas och att få andra att må bra i stället för ur rädslan att misslyckas och inte duga.  

”Idag märker jag stor skillnad när jag till exempel håller en konferens. För många år sedan hade jag allt fokus på mig själv, kring min egen prestation, om jag sa rätt saker och vad folk skulle tycka om mig. Nu ligger mitt fokus i stället hos de som lyssnar, hur mitt budskap tas emot, om de förstår vad jag säger.” 

Ett annat exempel är konflikthantering. Sekina Kling har blivit bättre på att skilja på sak och person, och blivit mer lösningsfokuserad. 

”När jag hade sämre självkänsla, drog jag mig för att ta obekväma beslut. Jag oroade mig för att min personal inte skulle tycka om mig. När jag nu i stället drivs av lust och tillit blir jag själv ovidkommande. Jag drivs av att hitta en lösning i stället för att vara upptagen av min rädsla av att inte duga.” 

För att få bukt med känslan av att inte duga fick Mia Törnblom henne att lägga tid på reflektion. Både på daglig basis och mer djupgående. Varje kväll vid sänggående summerar Sekina numera sin dag i några korta meningar. Vad har varit mindre bra? Vad var lärdomen av det? Vad hade hon blivit glad av? Vad skulle hon behöva hjälp med?  

”Jag har en bok liggandes vid sängen, skriver några ord varje kväll. Det är som att sätta en rosett och knyta ihop dagen.” 

I den fördjupande reflektionen har hon fått titta på sina rädslor, sin frustration och besvikelse. För att se vilken ambition som ligger bakom och få ökad förståelse för sitt eget ansvar, vilka lärdomar hon kan göra och vad hon själv kan påverka.  

Sekina Kling känner att det gjort henne lugnare och tryggare.  

”Jag blir mindre upptagen av mig själv och kan i stället finnas där för mina medarbetare.” 

När rädslan försvann, eller rättare sagt kunde omvandlas till mod och lust, kändes det som hon fått en extra lunga. Helt plötsligt fick hon så mycket mer energi. 

Det är hennes skyldighet att ta hand om sig själv, menar hon, för att kunna leda, inspirera och guida andra.  

”Så länge du utvecklas har du hela tiden ett positivt och lösningsorienterat tänk. När du inte utvecklas avvecklas du och börjar i stället fokusera på det som är fel och inte funkar. Vi bör se det som ett misslyckande om våra medarbetare inte utvecklas och vill gå vidare både privat och jobbmässigt.” 

Idag känner Sekina Kling att hon duger men också att om hon skulle göra fel är det inte värre än att hon får göra om det.  

”Det har fått mig att våga kommunicera mer öppet och rakt. Visa att jag inte heller vet allt, att jag bara är en människa, vilket i sin tur gör det lättare att leda och inspirera andra.” 

Sekina Kling

Ålder: 42.

Familj: Gift med Fredrik, två barn.

Bor: Tyresö utanför Stockholm.

Gör: Vd för Klinggruppen.

Karriär: Säljare, försäljningschef, business group manager, Eric Rahmqvist AB.

Grundare Klinggruppen, Homie.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden