Hon vågade prata med chefen
Aldrig trodde Lena Bivner att hon skulle bli en av alla kvinnor som misshandlas av sin partner. Hon var ju stark och välutbildad. Jobbade som chef på ett stort bolag. Hade vänner och god ekonomi.
Lena Bivner var ensamstående mamma och presschef på ett stort bolag.
Då kom Jocke in i hennes liv. Hon blev förälskad.
”Det kom omärkbart, krypande. Han kunde bli irriterad när jag träffade mina vänner eller när jag pratade om mitt jobb. Han smög in elaka kommentarer”, berättar hon.
Lena Bivner började bli osäker på sig själv. Anpassade sig. Slutade spela Wordfeud med den manliga kollegan. Undvek att gå på after work.
Snart kontrollerade Jocke hela hennes tillvaro. Om hon gjorde något som i hans ögon var fel, straffade han henne med tystnad alternativt raseriutbrott gentemot henne eller barnen.
Att det handlade om psykiskt våld förstod hon inte då. Hon var fortfarande övertygad om att Jocke handlade av kärlek och omtanke.
”Jag trodde att det bara var ekonomiskt och socialt utsatta kvinnor som drabbades av misshandel. Jag hade alltid tänkt att dessa kvinnor var missbrukare eller utslagna, och därför lätt blev offer för en elak man. Aldrig att jag kunnat föreställa mig att jag själv skulle bli en av dessa kvinnor”, säger hon
Hon tog upp saken med hr-chefen. Sa att hon levde i en destruktiv relation och att det, om hon inte presterade på topp, berodde på detta.
Lena Bivner hade tur. Hon fick stöd från vänner, kolleger och chefer. Idag har hon tagit sig ur förhållandet och skrivit boken Helvetet jag kallade kärlek om sina erfarenheter.
”Jag skulle önska en ökad medvetenhet om att orsaken till att kvinnliga medarbetare som långtidssjukskriver sig eller blir utbrända, kan vara att de lever i en destruktiv relation”, säger hon.
Fotnot: Jocke heter egentligen något annat.
Våld bakom många sjukskrivningar
- Enligt siffror från Världsbanken ligger könsrelaterat våld bakom 20 procent av alla sjukskrivningar i den industrialiserade världen.
- När Socialstyrelsen 2006 gjorde en studie visade det sig att kvinnovåldet 2004 kostades samhället 3 miljarder kronor 2004.
- Enligt en studie från Lunds universitet är den globala kostnaden för partnervåld 5,2 procent av världens samlade BNP.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.