Högerpopulism och galet hår – frisyren som ledarskapsstrategi

Donald Trump, Javier Milei, Geert Wilders och Boris Johnson är ledare med högerpopulistiska tendenser och bisarra frisyrer. Är det bara en tillfällighet?

Ledarskap
Publicerad
Boris Johnson, Geert Wilders, Donald Trump och Javier Milei. Foto: Gage Skidmore, David Sedlecky

Sedan Javier ”El Loco” (Galningen) Milei erövrat posten som Argentinas president och Geert Wilders segrat i valet i Nederländerna, sprids ett meme på internet som sätter ljuset på ett växande fenomen: politiska populistledare på högerkanten med absurda frisyrer.

Mileis korsning mellan golvmopp och hockeyfrilla, Wilders blonderade lejonman, Donald Trumps avancerade överkamningar och Boris Johnsons tillkämpade rufs.

Finns det ett samband mellan högerlutande populistpolitiker och galet hår? Och hur ser det i så fall ut?

”Jag tror de har valt de här frisyrerna eftersom det skapar förvirring och därför drar till sig uppmärksamheten”, säger Ana Velasco Molpeceres, professor i kommunikation och modeexpert till spanska El Pais.

”Den excentriskt omstörtande stil som alltid passat vänstern förkroppsligar i dag en individualistisk nyliberal höger: en stil som står i direkt motsättning till det borgerliga samhället och samtidigt utgör en fåfäng form av bekräftelse”, fortsätter hon.

Sociologen och statsvetaren Luis Arroyo säger till tidningen att manligt hårsvall alltid betraktats som ett tecken på styrka och visdom, medan avsaknad av hår setts som den exakta motsatsen.

Vilket kan förklara de extrema åtgärder som Donald Trump vidtagit för att dölja sitt håravfall.

”Håret blir en digital gimmick, vilket i sin tur förmedlar idén om ett kraftfullt och obestämbart ledarskap.”

Antoni Gutierrez-Rubi

Populistledarnas hårstrategi är också ett medvetet försök att framstå som annorlunda.

”I den senaste litteraturen om det nya hyperledarskapet, som i Spin Dictators av Daniel Treisman och Facha av Jason Stanley, finns en närmast freudiansk analys av de här profilerna och deras neurotiska personligheter. De tror sig vara speciella, och försöker hitta vägar att utmana etablissemanget med hjälp av sitt ostyriga hår”, menar Luis Arroyo.

Antoni Gutierrez-Rubi, är politisk konsult och rådgivare till argentinske presidentkandidaten Sergio Massa.

”För denna nya typ av ledare, som Trump, har en uppseendeväckande frisyr mycket att göra med framväxten av den digitala kulturen där huvuden blir till grafiska ikoner”, säger Antoni Gutierrez-Rubi till El Pais, och tillägger:

”Håret blir en digital gimmick, vilket i sin tur förmedlar idén om ett kraftfullt och obestämbart ledarskap. För dem ligger fröet till verklig frihet i idén om det obestämbara.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden